Cum alegi corect draperiile

17 April 2023

Chiar dacă nu pare a fi o piesă esențială de amenajare a casei, o draperie bine aleasă, pe lângă utilitatea ei, are o contribuție importantă la crearea atmosferei din cameră și adaugă o notă de personalitate design-ului interior. Dar cum le alegi pe cele care se potrivesc cel mai bine pentru casa ta?

Cu toții ne dorim să ne simțim bine acasă, iar modul în care decorăm spațiul în care locuim poate să ne ajute să ne relaxăm sau, dimpotrivă, să ne producă disconfort.

Draperiile, pe lângă rolul lor funcțional (te protejează de razele puternice ale soarelui în zilele de vară, îți oferă intimitate, îți prelungesc somnul atunci când vrei să lenevești și pot avea un rol izolator în anotimpurile mai friguroase), alese corect, pot contribui la crearea unei stări de armonie estetică și cromatică.

Hai să vedem de ce trebuie să ții cont atunci când alegi draperiile.

  1. Dimensiunile

Înainte de orice, asigură-te că draperiile tale au dimensiunile corespunzătoare: trebuie să fie suficient de lungi: cele scurte nu sunt prea estetice, iar cele care acoperă podeaua, chiar dacă arată bine în prezentări, nu sunt practice. În ceea ce privește lățimea, ea trebuie să fie cel puțin dublă față de cea a geamului.

  1. Materialul

Ce nu trebuie să faci este să te raportezi la tendințe: moda se schimbă foarte des, dar hotărârea trebuie să o iei în funcție de dimensiunile spațiului în care vei pune draperia și în funcție de stilul pe care l-ai ales pentru casa ta. Astfel, materialele grele și groase, cum ar fi catifeaua, sunt potrivite pentru încăperi mai mari, în timp ce pentru spațiile mai mici recomandarea este să optezi pentru materiale ușoare ca bumbacul.

  1. Cromatica

Atunci când alegi culoarea, ține cont de faptul că draperia poate completa natural spațiul sau îl poate dezavantaja vizual, în funcție de ce alegeri faci. Te sfătuim să alegi culori și texturi care să se afle într-o relație de armonie cu stilul celorlalte piese de decor sau de mobilier. Pentru a nu face o gafă în ceea ce privește cromatica, raportează-te mereu la complementaritatea culorilor. Un alt sfat demn de luat în seamă: ai grijă să nu reduci vizual spațiul, prin alegerea unor culori mult prea închise. Un alt aspect:îndrăznește să alegi nuanțe vii, dar ai grijă să nu folosești mai mult de trei culori în încăpere pentru că vei risca să creezi un efect obositor, din punct vedere vizual. Dacă, în schimb, preferi un stil minimalist și optezi pentru o singură culoare a pereților sau a mobilierului, poți să cumperi și draperii de aceeași culoare cu a acestora.

  1. Sisteme de prindere

Există mai multe modele de sisteme de prindere, pentru perdele și draperii, de la cele de tip bară, din lemn sau din metal, până la cele de tip fir, din cablu sau din oțel și până la cele de tip șină. Aici trebuie să iei o decizie în funcție de materialul pe care îl alegi pentru draperia ta. Dacă vei opta pentru materiale ușoare, poți alege șine din plastic, însă dacă urmează să achiziționezi draperii din materiale sofisticate, ca brocartul sau catifeaua, e de preferat să alegi o galerie din metal sau din lemn, din două motive: pentru a putea să susțină greutatea și pentru a se armoniza vizual.

  1. Spațiul

Ține cont de spațiul în care le vei amplasa și de activitățile pe care le desfășori în acea încăpere. Pentru living, de exemplu, poți opta pentru draperii mai sofisticate și din materiale mai prețioase, pentru dormitor te sfătuim să te concentrezi mai degrabă pe funcționalitatea lor și să alegi un material care să împiedice pătrunderea lumnii și a zgomotului în interior, dar și o culoare care să te binedispună. Pentru bucătărie alege mai degrabă jaluzele interioare decât draperii pentru că sunt mult mai practice. Dacă ai copii, te sfătuim să nu alegi o nuanță neutră, ci să te orientezi către o draperie într-o nuanță veselă, pastelată și luminoasă, chiar dacă nu îți place ție foarte mult.

Ține cont de toate aceste aspecte și creează-ți confortul de care ai atât de multă nevoie!Citiţi şi

Ziua orgasmului feminin

Pe marginea lumii virtuale

“Când o să am un partener, am să iau în calcul să lucrez și la sexualitate”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro