Cum ne tâmpește politica

21 September 2014

Miruna MunteanuMesajul de susținere transmis de Radu Beligan pentru candidatura lui Victor Ponta la președinția României a inflamat blogosfera și rețelele de socializare. Brusc, maestrul – până acum necontestat – al teatrului românesc a devenit ținta unei canonade cu lături. Mercenar, arivist lipsit de scrupule, bătrân senil, trădător de neam – iată doar câteva dintre apelativele cu care este gratulat marele actor. De către oameni care, în urmă cu o săptămână, îl glorificau ca pe un pisc al culturii naționale. Șapte decenii de carieră prodigioasă par să fi fost șterse cu buretele. I se contestă până și talentul actoricesc. Doar pentru Radu Beligan și-a permis să-și exprime public opțiunea politică.

Dacă tirul cu dejecții ar fi venit doar de la postaci de partid, nu m-aș fi obosit să scriu aceste rânduri. Valul demolator este, însă, mult mai amplu, mai dezinteresat și mai toxic. Ține deja de irațional, de fanatism și de voluptatea profanării. Trădează o incompatibilitate funciara cu democrația, fiindcă toleranța față de cei care nu împărtășesc aceleași certitudini tinde spre zero. De respect nici nu poate fi vorba.

Nu e prima oară când constat în ce hal pot să orbească pasiunile politice chiar și oameni instruiți, de bună credință. Țin minte ce potop de insulte și-a atras Doina Cornea când a îndrăznit să critice regimul Băsescu. Culmea, din partea unor intelectuali care făceau foarte mare caz de ‘anticomunismul‘ lor! Sau, și mai spectaculos, îmi amintesc de un fost coleg de redacție, vechi monarhist, declarat și pătimaș. Când Casa Regală a devenit ținta atacurilor abjecte ale aceluiași președinte Băsescu, marele monarhist și-a publicat concluzia: ”Regele Mihai s-a ramolit”.

Nicolae Vermont, Cârciumă de mahala

Nicolae Vermont, Cârciumă de mahala

Sigur, mi-ar fi ușor să zic că în spatele acestor incongreunțe flagrante se ascund interese mercantile și conștiințe vândute. Ar fi însă prea simplu. Și m-aș face vinovată de exact aceeași gândire binară, reducționistă, care mă scoate din sărite la alții. Oamenii pot greși și dezinteresat. Iar asta n-ar trebui să le anuleze toată biografia.

Apetența pentru ceea ce americanii numesc ”character assassination” ne face mai ușor manipulabili. E semn de obtuzitate și de primitivism. De autosuficiență nătângă. Când pasiunea sufocă rațiunea, politica devine doar o uriașă mahala. Văzând că asta ne place, politicienii ne dau tot mai mult circ, ca să uităm de pâine. În fond, îi avem așa cum îi merităm.Citiţi şi

Tristețea Angelei Gheorghiu

Nu e nimic în neregulă cu tine dacă nu vrei copii

Îndrăgostiți la 40 de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Bogdan / 22 September 2014 9:47

  Adevar graieşti, dar maestrul e destul de multă vreme pe pămantul ăsta ca să ştie vechea zicală potrivit căreia ” dacă te amesteci in tărâţe te mănancî porcii “. Iar politica de Dâmboviţa este o mare troacă cu lături adică, tocmai ce le plage mai mult groşteilor. Apoi, sunt si eu de acord cu susţinerea unui Preşedinte tânăr şi energic, dar Ponta nu are nimic de-a face cu această imagine. Acest Domnul Goe al politicii româneşti, obraznic, prost-crescut, arivist, oportunist, gata sa vandă orice şi pe oricine ca sa-şi atingă scopurile, nu este altceva dacât o umilă unealtă a baronilor gen Dragnea , Mitrea, ori socru-so` Sîrbu. Cine-şi închipuie ca votându-l pe Ponta alege un preşedinte tânăr, se îmbată cu apă rece. Ăsta va fi ce au fost înaintaşii lui , gen Nastase, si chiar mai mult decât atât, şi, astfel, viitorul nu sună deloc bine. Tare mi-e teamă ca alegându-l , amanetăm viitorul copiilor nostri…

  0
  0
  Reply
 2. Birlea Dan / 22 September 2014 9:37

  De ce un om extraordinar,Radu Beligan,s-ar implica in sustinerea candidaturii politice a unui om de nimic,a unui mincinos,a unui impostor(vezi nivelul pregatirii economice la o intilnire oficiala,doctoratul),a unui reprezentant,prin excelenta,al unui regim pe care o buna parte dintre noi il dorim demult apus,a unui discipol promovat in primele rinduri politice de catre cineva care a fost condamnat la inchisoare pentru gainarii facute in timpul mandatului si de care nu s-a dezis niciodata,INDIFERENT de numele acestui candidat????. Ce nevoie are acest om,Radu Beligan,sa se coboare de la inaltimea carierei sale pentru a lua partea unui personaj atit de impertinent? Cu ce l-a convins candidatul pe maestru,iar noi ,oamenii de rind,nu putem intelege?Am interese mercantile sau constiinta vinduta,daca imi pun intrebarile astea? Parca rezistenta prin cultura trebuia sa creeze o reduta in spatele careia stateau toti cei care refuza sustinerea celor care ne “poarta de grija” de mai bine de patruzeci de ani. Ne-am amestecat,suntem toti la fel?Imi place mult actorul Radu Beligan.Dupa atitia ani petrecuti pe scena,traind printre actori,intr-un mediu ingrijit oarecum ,departe de viltoarea social-politica din ultimii 20 de ani,ajungi sa sustii un astfel de om ? Chiar?

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro