Dacă arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație, și nu trece în șase săptămâni, du-te la dermatolog!

11 November 2018

“Au evoluție silențioasă, nu dor și nu te mănâncă. Ceea ce arată ca niște bube care vin și trec de la sine pot fi, de fapt, începutul celei mai frecvente forme de cancer de piele – carcinomul cutanat.”

Presa specializată pe sănătate e tot mai puțină. Pentru că prevenția nu face rating. Moartea face. Jurnaliștii care mai scriu acum despre subiecte medicale sunt din garda veche. Se cunosc la conferințele de presă. Pun întrebări, multe, pentru că au o misiune – să lămurească la rândul lor niște cititori, să lase cât mai puțin loc vânzătorilor de fantezii, scumpe, dar mai ales inutile.

Și atunci medici dedicați meseriei și încăpățânați în a da un exemplu de bune practici încearcă toate căile să îi aducă și pe alții la evenimente în care se învață jurnalismul medical. Pe viu. De la întâlnirea cu pacientul (când aerul e greu de emoție), până la diagnosticul final (a fost bine!). În așa fel încât cuvintele cancer și biopsie sunt despicate, feliate, apropiate, îmblânzite și controlate. Vezi, înțelegi, poți spune mai departe și să spulberi false convingeri și uriașe frici. Despre asta ar trebui să fie un eveniment pentru presa medicală, asta ar trebui să acopere o rubrică de sănătate de la televiziunile ori publicațiile online cu rating mare – prevenția, educația pentru a salva vieți!

Pe scurt, am asistat la un act medical denumit microchirurgie Mohs – de la distanță, la o prelevare de țesut pentru biopsie de la o pacientă cu o pată pe degetul mijlociu de la mâna dreaptă prezumată a fi un carcinom spinocelular in situ, și apoi, de aproape, la prelucrarea acestui țesut la gheață cu obținerea rapidă a rezultatelor – 30′!

Microchirurgia Mohs presupune eliminarea chirurgicală a tumorii conservând cât mai mult țesut sănătos. Se realizează prin îndepărtarea repetată a unor straturi foarte subțiri din pielea înconjurătoare. Fiecare strat este analizat la microscop în timp real pentru a confirma absența celulelor canceroase. Această metodă de tratament este recomandată în special tumorilor dezvoltate la nivelul capului, pe degete, în zona genitală sau pe fața anterioară a gambei, acolo unde e nevoie de foarte multă precizie și eliminarea a cât mai puțin ţesut.

carcinom

A operat dr. Anca Stanciu – medic dermatolog, fellow ASDS (Societatea Americană de Dermatochirurgie) in microchirurgie Mohs.

Românii asociază cancerul de piele doar cu alunițele. Nimic mai greșit. Oamenii se sperie de o aluniță, dar ignoră complet o leziune care nu se vindecă timp de o lună. Buba mică este buba cea mare de fapt. Orice leziune care nu se vindecă în maxim șase săptămâni trebuie să trimită pacientul la medicul dermatolog.”

A transmis competențe  – dr. Mihaela Leventer

„Dacă arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație, un consult la dermatolog este vital. În România sunt estimate 45.000 de cazuri noi de carcinom cutanat pe an. Prin comparație, sunt doar 2.500 de cazuri grave de melanom malign.” 

A făcut biopsia – dr. Tiberiu Tebeică, primul dermatopatolog din România

„După ce medicul chirurg termină excizia, tumora este trimisă în laborator pentru ca țesutul să fie examinat la microscop. În funcție de rezultatul comunicat de către medicul dermatopatolog, chirurgul știe dacă trebuie să reia excizia sau să închidă pacientul. Acest proces se repetă până nu mai există țesut malign (cu celule canceroase). Am avut pacienți la care am repetat acești pași și de 6 ori. Era vorba de o tumoră mare, cu reconstrucție complexă. Ce este fabulos la Mohs este că pacientul intră pe ușă cu cancer de piele și în maxim o zi pleacă pe picioarele lui, 100% vindecat.”

FAPTE

În România

 • 86% dintre români au auzit de cancerul de piele, dar 50% dintre aceștia nu știu că există mai multe tipuri;
 • Cel mai cunoscut tip de cancer este MELANOMUL;
 • 25% dintre persoanele intervievate au auzit de CARCINOM și doar 8,7% știu că se referă și la piele;
 • Doar 3,6% dintre respondenți știu ce este CARCINOMUL și îl consideră VINDECABIL.
 • Oamenii nu au rutina screening-ului de piele, ceea ce îi aduce în cabinetul dermatologului în stadii foarte avansate, mutilante sau chiar fatale.
 • Nu există date statistice referitoare la evoluția carcinomului cutanat. (În clinica Dr. Leventer Centre, numărul cancerelor de piele s-a dublat în ultimii 5 ani, iar 83% dintre acestea sunt cazuri de tip carcinom.)
 • Oamenii au posibilitatea să se vindece de carcinom fără să rămână mutilați și traumatizați în singura clinică din Europa Centrală și de Est acreditată de ASDS (Societatea Americană de Dermatochirurgie) pentru practicarea microchirurgiei Mohs si pregatirea viitorilor medici pentru aceasta intervenție chirurgicală – clinica Dr. Leventer. Aici s-au realizat primele operații Mohs în 2007 și până azi, peste 1.000 de cazuri de carcinom tratate cu succes.

La nivel mondial oamenii ajung la medic în stadii incipiente ale bolii, ceea ce face ca acest tip de cancer să fie și cel mai ușor de vindecat.

80% dintre cancerele de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere.

Cel mai eficient tratament pentru carcinomul cutanat este microchirurgia Mohs. În străinătate această procedură este una Gold Standard și este folosită de peste 60 de ani cu rată de succes de 99.7%.

***

Dr. Leventer Centre s-a dezvoltat cu scopul de a oferi pacienților cu afecțiuni dermatologice soluții integrate și complete, atât pentru pielea sănătoasă, cât și pentru pielea bolnavă. Centrul oferă tratamente de estetică și cosmetică medicală, screening și biopsie de piele, tratamente pentru toate afecțiunile dermatologice, excizii de tumori pentru cancerul de piele de tip melanom, intervenții chirurgicale Mohs pentru cancerul de piele de tip carcinom și reconstrucții estetice după intervențiile chirurgicale complexe.

Centrul reunește o echipă formată din medici dermatologi cu certificări internaționale. Cu peste 10.000 de biopsii realizate în clinică și 99,7% rată de succes în tratarea carcinomului cutanat, Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) pe chirurgia Mohs în Europa Centrală și de Est. De asemenea, este prima clinică acreditată de ASDS în Europa pentru programul ITMP (International Traveling Mentorship Program).

*Datele provin dintr-un studiu de percepție realizat de Fundația Dr. Leventer Pentru Sănătatea Pielii.Citiţi şi

Jurnal de front

Românul când plătește

Dar cum să NU știți ce e ăla păstârnac și la ce se folosește?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro