De când a luat-o vremea razna

4 September 2014

Bogdan PopescuMă uit pe fereastră și văd cum plouă. Pe mine ploile astea m-au căpiat. Plouă cursiv de câteva luni bune. Nu mai pot și nu mai suport. De la atâtea ploi simt cum prind mușchi. Mă transform într-o busolă umană. Dar de când a luat-o vremea razna? Iată pe scurt ce-mi aduc aminte.

Acum câţiva ani, o persoană importantă din meteorologia românească a apărut pe la începutul lunii mai la TVR, cu o falcă-n cer şi una-n pământ, prevestind pe baze științifice, desigur, că urmează o vară extrem de secetoasă. Au urmat luni de ploi musonice. A plouat întruna din mai până la finele lui iulie. Aproape nu era zi sub soare fără o răpăială zdravănă. Drept mulțumire pentru științifica lui punere în gardă, stimabilul domn e și acum bine mersi pe „foncție”.

Apariția la TV a acestui specialist în nimic a avut consecințe importante asupra climei naționale. De atunci în fiecare an plouă aproape neîntrerupt trei luni pe an, cum spuneam, din mai până la finele lui iulie. E bine că avem un institutul național de meteorologie. Chiar dacă nu nimerește estimările, măcar dă bine în fața occidentalilor, ca dovadă că și noi suntem civilizați. Mă gândesc chiar dacă nu ar trebui să schimbăm numele Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) în Administrația Natională de Astrologie Meteorologică (ANAM).

ploi

Dar să las ANAM-ul, pardon, ANM-ul cu treburile sale, cu prognozele în cafea, palmă, bobi de mazăre etc și să vorbesc o țâră despre musonii ăștia de vară. Cred că ne paște un proces de împășunare a orașelor noastre. De la atâta ploaie or să crească liane între blocuri, iar pe fațadele clădirilor se vor prinde plante agățătoare mutant. Nu o să mai meregem în Bali, Kenia sau Madagascar în căutarea tropicelui. Vom avea elefanți, girafe și lei la noi acasă. Dâmboviței îi va crește debitul, iar crocodilii și hipopotamii vor percepe taxă de pod.

Fără să vrem o vom da pe ecologie, fiind martorii transformării pe căi naturale a orașelor noastre în cetăți bio. Asta e bine. Poluarea va scădea, viața noastră va fi mai sănătoasă și mai lungă, iar alimentele se vor ieftini deoarece nu va mai exista un singur sector de produse bio în magazine. Abia atunci vom căuta cu înfrigurare produse procesate chimic, care vor fi o rara avis în viețile noastre.

Cel mai mult mă sperie impactul musonilor de vară asupra vieții noatre intime. De la atâta ploaie comunicarea va avea de suferit. Simt deja cum ploile astea dese distrug socializarea. Trebuie să stăm în casă mai mult ca înainte. Te pregătești să ieși la o terasă, hop o ploaie puternică! Azi așa, mâine așa și fără să vrei constați că ai rămas fără de prieteni, fără de cunoștințe. Ploile astea musonice sunt de-a dreptul malefice. Trebuie făcut ceva cu ele altfel o să cădem în depresii catastrofale.

Ce bună era acum o industrie comunistă! Producea sau nu producea ceva pentru export industria asta, dar îți garanta o mare cantitate de gaze toxice emanate în atmosferă, gaze care creau efectul de seră și împiedicau ploile să se manifeste. Atunci comunicare, nu acum! Ajunsese să nu mai plouă aproape deloc. De altfel efectele industriei comuniste au favorizat revoluția din ’89. Păi mai ieșea lumea în stradă dacă nu era așa de cald în decembrie?

Așa că, mă gândesc că avem doar două soluții pentru a împiedica singurătatea care ne paște. Ori repunem pe picioare industria comunistă, ori îl rechemăm la TV pe marele specialist în astrologia meteorologică pentru a ne avertiza că urmează o perioadă de ploi musonice. Eu unul mă duc să-l caut. Am zis!Citiţi şi

Viața este un cadou pe care îl despachetăm în fiecare zi

De ce ești singură, Iulia?

Prințesa sturionilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro