De ce am pune o limită de vârstă la ceva?

19 January 2020

Britanica Caroline Labouchere (56), a venit în Dubai în 2010, cu cei doi copii și soțul, David, militar, detașat în zonă. S-a angajat ca recepționeră la o școală, o jumătate de normă, și ducea o viață bună, sportivă, lângă un bărbat pasionat de sport. Până când lucrurile au luat-o razna și au pierdut tot. Dar la 54 de ani a dat lovitura: a devenit supermodel internațional foarte căutat, cu contracte la Londra, New York și în Emirate.

Caroline Labouchere, foto Lucia O’Connor McCarthy, 2018

“Sunt mândră să îmi port coroana de păr argintiu. Ca o regină.” Mesajul pe care îl împărtășește cu fanii pe Facebook și Instagram (93 k fani).

Când am citit despre ea, m-am topit de admirație și, așa topită, m-am apucat de scris. Să dau iarăși vestea grozav de bună că se poate să începi o nouă viață și să ai un succes formidabil și dacă ai peste 50 de ani. Aveam nevoie să știu asta chiar eu. Și dintr-odată am avut epifania: ce naiba, trecusem pe-acolo, da, știam că se poate, ce mă minunam așa, ca proasta? Povestea ei minunată m-a găsit acum într-o gropă de potențial, dar din care voi ieși, pentru că mintea mea n-a uitat. Mi-am împrospătat ceea ce deja știam și rezumatul rezumatului ar fi:

Scrie lucrurile pentru care ești recunoscătoare și pe cele care îți dorești să se întâmple în următoarele șase luni  și lipește hârtia lângă oglinda de la baie, ca s-o vezi de două ori pe zi când te speli pe dinți. ✓

Viața este despre energie. Cu cât atragi mai multă, cu atât poți face mai multe. E un cerc virtuos!✓

Timpul petrecut pe picioarele tale este cel mai important lucru! Adică stai așezată sau culcată cât mai puțin ziua. (Eu ajunsesem să stau pe un scaun de dimineața până noaptea, mă arestasem singură la domiciliu.✓

Ia-ți viața în propriile mâini pentru că nimeni altcineva nu o va face în locul tău.✓

Și acum să vă povestesc despre această femeie care m-a urnit pe mine din scaun și din starea de abandon, după ce încercasem static tot felul de diete (dieta ketogenică  sau dieta daneza). Ceea ce vă doresc și vouă!

Viața ei așa cum a povestit-o într-un interviu din 4 septembrie 2019

„Totul a început când soțul meu și-a pierdut locul de muncă. Să trăiești în Dubai cu salariul meu de jumătate de normă era dur. În zilele acelea, Davidîși petrecea timpul prin cafenele trimițând CV- uri de pe laptop sau antrenându-se pentru următorul triatlon. Între timp, rămăsesem fără casă. Stăteam pe unde puteam, aveam grijă de căței sau de case pentru prieteni sau dormeam pe jos pe saltele când trebuia. Nu-mi mai puteam permite nici antidepresivul pe care îl luam de ani de zile.

Fără vreo perspectivă imediată de lucru în Emirate, David s-a dus în Hawaii să participe la Campionatele Ironman World. Nu mă descurcam deloc, eram atât de furioasă și îl învinovățeam pentru tot.

Curând după aceea, ne-a fost donat un apartament cu un dormitor. Cei doi câini mari dormeau în cele două compartimente ale unei valize desfăcute, în timp ce fiica mea Mimi dormea pe un pat de plajă din ratan. N-aveam aer condiționat, dar reușisem să obținem un aragaz vechi, un frigider mic și o mașină de spălat. În următoarele șase luni am cheltuit toate economiile pe supraviețuire, plata ipotecilor și a liniilor de credit. Curând nu am mai avut nimic și o duceam foarte greu. Am continuat să joc rolul de victimă, am plâns, am evitat oamenii, i-am respins. Am pierdut mulți prieteni în acel timp. Câinii erau singurul motiv pentru care mă mai dădeam jos din pat și îmi plângeam frecvent de milă.

Într-o zi, când eram la pământ, mi-a apărut pe Facebook Ruth, un lider spiritual pe care îl mai frecventasem când am locuit în Anglia. I-am scris, ea mi-a propus o convorbire telefonică, și deși aveam încredere în ea, n-am avut mari speranțe că va funcționa. Dar eram disperată. Vorbind, un lucru îmi devenise clar: aveam nevoie să preiau controlul asupra vieții mele. Eu nu făceam decât să aștept ca David să găsească de lucru fără să-mi treacă prin cap să conduc eu însămi. După discuție m-am simțit mult mai bine. Plantase o sămânță care a rămas latentă pentru alți câțiva ani.

În decembrie 2014, David a devenit partener într-o sală locală de gimnastică, unde este și astăzi, dublând afacerea companiei. Acest lucru ne-a permis să revenim pe picioarele noastre, dar eu încă nu stăteam la volanul vieții mele. Pe repede înainte câțiva ani, până în noiembrie 2017.

2016, Caroline cu Mimi, pozând pentru o revistă din Dubai

Mimi lucra acum la Londra pentru No1 Rosemary Water, prima apă de rozmarin pură din lume și avea nevoie de un model cu părul alb pentru o campanie. Clar, nu eram un model, dar am avut părul gri. Am aplicat, am zburat la Londra pentru vizionare și am fost aleasă ca imagine a campaniei.

Photo: Courtesy of No1 Rosemary Water

Până atunci, nu m-am simțit niciodată frumoasă în viața mea. Atractivă? Da. Dar frumoasă? Nu. Ceea ce am simțit la ședința foto nu mai simțisem niciodată înainte. Ca să înțelegeți, nu m-am simțit așa nici în ziua nunții mele. Când m-am întors în Dubai, eram ca drogată. Mă așteptam ca fiecare revistă și ziar să mă vrea pe coperta lor, dar m-am înșelat amarnic. Eram o femeie cu părul gri, de vârstă mijlocie care trăia în Dubai, unde semnele naturale ale trecerii timpului erau tratate ca un secret vinovat, negat și camuflat.

 Foto Lucia O’Connor McCarthy, modelul atletă spirit liber 🙂 iunie 2018, pentru revista The Modist, Al Maha Resort & Spa, Dubai (și pozele care urmează)

Dar eu știam că vreau mai mult. Mi-era foame. Am vorbit cu oricine putea să-mi ofere sfaturi. Mi-am luat un mentor. Am plonjat în adâncuri și am făcut lucrurile să se întâmple. Am spus „da” la tot și mi-am sărbătorit vârsta și părul ca pe un însemn regal. M-am împrietenit cu cu iPhone-ul, am bătut la ușa fiecărei agenții din Dubai și am reușit să-mi fac câteva probe cu fotografi cunoscuți. Încet, am început să avansez.

2018, Caroline Labouchere, 53, pe coperta WKND, Dubai

Mentorul meu mi-a creat panoul cu vise, mi-a dat să ascult cărți audio și, cel mai important, mi-a croit “declarația cu dorințe”. Aceasta stabilește, în scris, lucrurile pentru care ești recunoscător și cele care îți dorești să se întâmple în următoarele șase luni. Această declarație stă acum pe peretele din baie pentru a o citi în fiecare dimineață și seară în timp ce mă spăl pe dinți.

Câteva dintre cărțile care au avut cel mai mare impact asupra mea au fost You Are a BadassYou Are a Badass at Making Money și Dare to Lead de Brené Brown.

Privind înapoi, nu pot accentua destul cât de important este să te înconjuri cu oameni pozitivi, oameni care cred în tine. Ei îți vor da energia, sprijinul și analiza realității atunci când ai nevoie.

Ce am învățat în această călătorie este că trebuie să crezi că ești în control. Vei avea urcușuri și coborâșuri – toți avem – dar trebuie să-ți iei viața în mâini pentru că nimeni altcineva nu o va face.”

Niciodată nu e prea târziu să te reinventezi. Viața ta e sus și jos de-a lungul ei. Așa că nu te stresa dacă simți că nu poți face totul acum, vei putea face totul mai târziu. Mereu e timp să faci lucruri.

 Caroline Labouchere în postura de mireasă, în încheierea prezentării colecției designer-ul Tanya Skaff.

2 noiembrie 2019, Dubai Design District, FFWD (Fashion Forward)

Ce mai face Caroline în afară de modelling

În luna iunie a anului trecut, Caroline a vorbit la o adunare de techfit la Munchen, în octombrie a vorbit la o conferință adresată femeilor în Napa Valley, California. “Viața  este extraordinar de entuziasmantă, pentru că atunci când deschid mailul dimineața nu știu ce urmează să se întâmple.” Pe Instagram acoperă toate aspectele vieții ei: călătoriile, pregătirile pentru ședințele foto, ședințele foto, tratamentele de frumusețe și alte produse pe care le încearcă, și alte aspecte mai personale, cum ar fi faptul că atunci când călătorește îi lipsesc copiii și câinii. Și bineînțeles despre alergare, pe care o iubește din mai multe motive.

“Nu trebuie să fii bătrân ca să ai părul alb și nu trebuie să te simți bătrân când albești.”

“Îmi place să fiu suplă. Ăsta ar fi principalul motiv pentru care exersez. Dacă aș putea sta pe canapea să mănânc ce-mi place și să iau o pastilă, probabil că asta aș face. Dacă fac doar cinci kilometri pe zi, nu e de ajuns.”

“Plutesc, a scris o dată pe Instagram. “Uneori ai atâta energie încât nu poți explica. Și cu cât ești mai consecventă, cu atât se pare că se manifestă mai mult. Viața este despre energie. Cu cât atragi mai multă, cu atât poți face mai multe. Un cerc virtuos!”

Cursele (maratoane chiar), alergările de întreținere ori ca însoțitoare la alergările de refacere ale lui David Ironman, îi asigură un scop pentru care să muncească – se simte rău dacă nu are un scop – și beneficii fizice. Pentru cei care vor să se apuce de alergat, dar se întreabă cum să înceapă, Labouchere are câteva sfaturi: “le-aș spune oamenilor să ia ca repere stâlpii de iluminat, să meargă distanța dintre doi, să alerge următoarea distanță. Apoi să alerge  două distanțe, să meargă una, aleargă două, merg una. În cele din urmă, aleargă cinci și mergi una. Nu e nevoie să faci mai mult de atât.”

Familia Labouchere nu poate fără activitate fizică. Sunt genul de oameni care se scoală la miezul nopții să alerge 50 de km pe căldură până la Al Qudra de plăcere și ca provocare, dar le place să se și relaxeze privind un serial pe Netflix. Soțul ei are o maximă cu care Caroline e perfect de acord: Timpul petrecut pe picioarele tale este cel mai important lucru. Nu contează ce faci, doar fă! Iar Caroline adaugă: Trebuie să-ți placă, pentru că trebuie să vrei să ieși afară și mâine.

*** 

Despre părul alb și îmbătrânire

“Percepția generală este că păr alb = bărân. Vreau să demontez acest mit, pentru că atunci când îmbătrânești și devii albă la păr, prea ușor devii invizibilă, pur și simplu dispari. Griul este elegant și poate fi purtat la orice vârstă. Nu trebuie să fii bătrân să ai părul alb și nu trebuie să te simți bătrân când albești.

Mama mea, aproape 80, a început să albească la 20 de ani și nu s-a vopsit niciodată. Eu, la fel, am început să albesc de la 30 de ani. Nu mi-a fost niciodată frică de părul alb și ce mi se întâmplă acum doar cimentează o idee pe care am dezbătut-o de multă vreme în mintea mea.

Toți putem face alegeri, eu am 56 și mă creez în cea mai bună formă a mea, zi după zi, îmi place provocarea figurii mele, a sănătății mele și a formei mele. Îmi păstrez fața și corpul cât de tinere pot în mod natural. Asta mă face fericită.

Oamenii de vârsta mea sunt prea ocupați să se lupte cu tabuurile. De prea mult timp, facem doar ceea ce suntem condiționați să facem. Dar vine o vreme când putem lua părți bune din trecutut nostru și să adăugăm părți bune din prezent pentru a crea o persoană așa cum ne dorim, după placul nostru. Nimeni nu are manual pentru asta, dar ne putem sprijini mai mult unii pe alții.

Această femeie emană un aer proaspăt de încredere, grație și optimism, acel aer care vine odată cu o viață de mijloc trăită bine. Asta înseamnă că ea devine o sursă de inspirație căutată pentru mișcarea femeilor fără vârstă, care privesc senine îmbătrânirea.

Pe acest “front” există clar o schimbare, spune Caroline. „Este prima dată în istorie când femeile de 50+ se simt în felul acesta. Lucrurile s-au schimbat exact din acest motiv, pentru că în urma noastră sunt multe. Toate vrem mai mult de la viață, cerem mai mult de la viață.” Și, aș adăuga eu, putem obține ceea ce dorim.

“Bunica mea n-ar fi ieșit niciodată nemachiată din casă. Îi spuneam, haide, bunico, plecăm azi? Iar ea îmi spunea „draga mea, trebuie să-mi pun fața”. Așa că mereu mi-am spus că eu nu voi fi femeia care nu se poate trezi, să se dea jos din pat și să iasă din casă. N-am vrut această presiune, n-am vrut să nu pot ieși din casă fără toată osteneala de a pretinde, pentru că eu cred că poți fi frumoasă și fără. (Apropo, bunica trăia în 2016 și avea 96 de ani.)

***

Caroline crede că între vulpile argintii conduc Maye Musk (72) și Yazemeenah Rossi (64), făcând dovada că de fapt vârsta trece înaintea frumuseții.

Maye Musk, la 67 (acum are 71). A fost model mai mult decât am trăit unele dintre noi. La 69 spunea că viața abia începe. Citiți despre ea aici. E fabuloasă.

Yazemeenah (Yasmina) Rossi (64) Am scris despre ea aici

Dar este deopotrivă admiratoarea a două actrițe americane: Jane Fonda și Diane Keaton pe care le urmărește cu religiozitate.

Surse: aici, aici, aici și aici.

În final, ceva care să vă bucure și mai mult sufletul: oamenii ăștia se iubesc de aproape 20 de ani. Trebuie să-i vedeți, să zâmbiți, să îi aveți în minte când vă mai apucă vreun…

Acestea fiind zise, vă invit la

GREY HAIR JOURNEY.

Lansez această provocare,

GREY IS CATCHY,

și voi avea nevoie de cât mai multe curajoase pentru comunitatea

VULPILOR ARGINTII.

Când ajungem la 10 din acest moment, ne organizăm și le arătăm tuturor ce înseamnă să fii influencer.

Bine? 🙂 

#greyhairjourney #greyhairchallenge #greyiscatchyCitiţi şi

Sunt convinsă că oamenii urâți sunt mai fericiți decât cei frumoși

Muzele lui Rodin: Camille Claudel și Marie-Rose Beuret

Sharon Stone, model la 63

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Florina / 6 May 2020 10:30

  Mi-a plăcut extrem de mult articolul ăsta, iar doamna seamănă puțin cu Demi Moore sau poate doar mi se pare mie. E inspirațional faptul că și-a depășit condiția de atunci când părea că are toate ușile închise.

  1
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro