Testul de „inteligență” pe care îl pică româncele durează două minute

24 January 2018

Deși cancerul cervical (de col uterin) e cel mai des întâlnit în UK la femeile sub 35 de ani, încă prea puține înțeleg că tocmai ele se află în cel mai mare pericol. Englezoaicele nu par speriate că anual 220.000 sunt diagnosticate cu anomalii cervicale și nu se duc să-ți facă testul Papanicolau din motive care te lasă mască: s-ar simți stânjenite fie de mirosul, fie de aspectul zonei pubiene, ba chiar se tem că, prin nu știu ce magie, cadrul medical care face prelevarea de celule ar putea determina numărul partenerilor sexuali. În mintea româncelor nu știm ce este, că nimeni nu s-a preocupat până-ntr-atât încât să le chestioneze despre motivele pentru care nu ajung pe masa ginecologică pentru un test de două minute și suntem pe primul loc în Europa la incidența acestui tip de cancer.

În UK, unde există statistici aproape despre orice, la screening ul național din 2106-2017 au participat 3,18 milioane de femei între 25 și 64 de ani (72% din populația feminină eligibilă). 94,8% din rezultate au fost negative. Anual, sunt salvate 5000 de vieți. Din 5 milioane de femei invitate să-și facă testul anual, una din patru nu se prezintă. Iar în segmentul de vârstă 25-29, în unele zone, una din trei. Îngijorarea pentru soarta lor e mai mare în rândul autorităților decât în rândul tinerelor. Și, pentru că lipsa educației și a informației susținute face până la urmă diferența între viață și moarte, vezi pe la televiziuni serioase (BBC), la ore cu audiență mare, medici care explică în ce constă procedeul. Cu umor, că subiectul e sensibil. Și vezi campanii în care se implică celebrități, care devin virale pe internet. Acum este în derulare #SmearForSmear,  (testului Papanicolau i se spunea smear test, acum i se spune cervical test), în care semnul de recunoștere este rujul întins pe față, sugerând simplitatea procedeului.

smear for smear

Sperie-te, e bine!

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile active cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră, după cel mamar, și principala cauză de mortalitate prin cancer. Cu peste 4.000 de femei diagnosticate anual și cu 2000 de decese (mortalitate de patru ori peste media europeană), ocupăm un nedorit prim loc în Europa la incidența cancerului de col uterin.

Stadiile timpurii nu dau adesea semne sau simptome evidente. Abia după cancerizarea celulelor cervicale şi invadarea ţesuturilor învecinate apare cel mai frecvent simptom – sângerarea vaginală anormală. Între menstre regulate, după contacte sexuale sau examene pelvine. Sângerarea menstruală poate fi mai lungă şi/sau mai intensă decât de obicei. Sunt semnificative şi sângerarea postmenopauză, secreţia vaginală neobişnuită, durerea pelvină şi dispareunia (durere violentă la contactul sexual).

Nu mai aștepta!

Te rog, accesează acest document pentru statistici și informații oficiale. Pentru a înțelege că cel puțin în această formă de cancer controlul este la tine. Oficialii din sănătatea publică spun că este o prioritate educaţia populaţiei feminine, creşterea accesului şi îmbunătăţirea calităţii programelor de screening în grupul femeilor cu risc ridicat de peste 30 de ani, că depistarea precoce face diferența între viață și moarte. Așa este! Dar până campaniile oficiale pentru programele de screening consolidate vor deveni o realitate de neignorat – adică, oriunde te-ai întoarce, n-ai scăpare, dai peste un îndemn și un argument pentru a merge să-ți faci această procedură simplă, scurtă, nedureroasă care îți poate salva viața – te tragem noi de mânecă! Și tu, la rândul tău, pe altcineva – fiica, mama, o prietenă, o colegă, o vecină… Pentru că testul Papanicolau este și un test de inteligență. Iar acolo unde nu are șanse ca test de inteligență, mai e o variantă: poate funcționează frica de moarte. Pentru că din nou avem de-a face cu ceea ce am numit paradoxul morții evitabile

Tu de ce amâni să faci testul? Nu ți-e frică de moarte?

Scrie-ne pe office@catchy.ro sau, dacă vrei să vorbești cu noi, lasă-ne și un număr de telefon. Vrem să te ajutăm, vrem să fii sănătoasă și să ne citești încă 100 de ani! 🙂Citiţi şi

Cancerul ovarian: fetelor, un eșec al cercetării ne obligă să ne purtăm singure de grijă încă cel puțin un deceniu

Crucea și răstignirea omului

Zaida sau povestea femeii care a ales să moară singură

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Ana-Maria / 17 February 2018 21:37

  la testul papanicolau se depisteaza cancerul de col ?

  0
  0
  Reply
  • MG / 20 April 2021 22:32

   Din pacate nu se promoveaza suficient acest test simplu pentru ca nu stim sa-l facem. Sunt medic de familie, pe timpul rezidentiatului nu ni s-a aratat nici macar o data cum se face testul Papanicolau. Ba chiar mi s-a inchis usa in nas (pe dinafara) de catre o ginecoloaga de la Elena Doamna Iasi cand am vrut sa intru la ambulatoriu ca sa vad. Am invatat in Franta, de la medicul pe care il succedeam, acum 7 ani… si de atunci in fac in mod regulat. O detectie precoce a celulelor (pre)canceroase salveaza vieti.

   1
   0
   Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro