De ce să cumperi un fier de călcat vertical

2 September 2021

Dacă vrei să reduci timpul de călcat, utilizarea unui fier de călcat vertical sună ca o opțiune tentantă. Fiarele de călcat verticale sunt destinate călcării rapide a hainelor pe umeraș, fără a fi necesară instalarea unei mese de călcat.

În acest ghid, ne uităm la ceea ce fac fiarele de călcat verticale și ce avantaje au. De asemenea, îți vom spune ce caracteristici trebuie să iei în considerare

Ce este un fier de călcat vertical și ar trebui să cumpăr unul?

Fierul de călcat vertical – numit uneori fier de călcat de călătorie – este proiectat pentru retușuri de ultim moment. Dacă trebuie să faci o călcare de urgență înainte de a ieși afară, e de ajuns să pornești fierul de călcat vertical și să îl treci rapid peste hainele atârnate pe umeraș.

Sunt comercializate ca fiind ușoare și convenabil de utilizat și nu necesită o masă de călcat (deși unele pot fi utilizate atât pe orizontală, cât și pe verticală). De asemenea, sunt recomandate pentru haine delicate, deoarece reduc riscul de arsură.

S-ar putea să iei în considerare un fier de călcat vertical dacă:

 • Calci în mod regulat doar un singur articol odată (și de obicei te grăbești)
 • Vrei un fier de călcat ușor pentru a călca hainele atunci când călătorești
 • Fiarele de călcat alături de mesele de călcat ți se par greu de folosit
 • Ai o mulțime de haine delicate și greu de călcat

Philips, Rowenta și Tefal sunt principalele mărci care vând fiare de călcat verticale în acest moment. Sunt disponibile pe scară largă la marii comercianți cu amănuntul.

La ce caracteristici utile ar trebui să mă uit?

Dacă ești în căutarea unui fier de călcat vertical, caută aceste caracteristici care vor face călcarea cu aburi un pic mai ușoară:

Greutate – dacă intenționezi să iei fierul de călcat în călătorii, (de exemplu, la o nuntă sau la o întâlnire de afaceri în străinătate) sau ți se pare că fierul de călcat obișnuit este prea greu, caută un model ușor.

Abur continuu –să apeși degetul în mod constant pe butonul de abur poate fi inconfortabil. Caută un fier de călcat vertical care aburește încontinuu.

Setări pentru abur – unele fiare de călcat verticale îți permit să variezi debitul de abur – lucru la îndemână dacă ai nevoie de abur atât pentru articolele delicate, cât și pentru cele mai voluminoase.

Timp rapid de încălzire – un timp de încălzire rapid este esențial dacă speri ca fierul de călcat vertical să îți economisească timp prețios.

Rezervor de apă – niciunul dintre fiarele de călcat portabile pe care le-am încercat nu avea rezervoare de apă enorme, dar nu vrei unul atât de mic încât să-l completezi în mod constant.

Potrivit pentru toate țesăturile – unii producători afirmă că modelele lor sunt potrivite pentru toate țesăturile, inclusiv mătase. Dacă cumperi un fier de călcat special pentru îmbrăcăminte delicată, asigură-te că verifică mai întâi acest lucru, pentru a nu te trezi cu surprize neplăcute.

Este potrivit pentru mine un fier de călcat vertical?

Nu te lăsa influențat de hype-ul de marketing: un fier de călcat vertical nu va fi soluția potrivită pentru toată lumea. S-ar putea să te simți mult mai bine cu un fier de călcat clasic, tradițional și cu o masă de călcat ușor de utilizat atunci când ai o cantitate mare de haine de călcat. În acest caz, un fier de călcat vertical s-ar putea simți ineficient și insuficient.

În timp ce ideea unui fier de călcat mic și portabil care netezește rapid hainele de pe umeraș este tentantă, am constatat în realitate că nu a fost întotdeauna atât de ușor.

Mai jos îți explicăm câteva dintre avantajele și dezavantajele principale față de cumpărarea unui fier de călcat tradițional.

Avantaje ale unui fier de călcat vertical:

 • nu trebuie să scoți masa de călcat de fiecare dată când calci haine
 • mai ușoare decât unele fiare de călcat obișnuite, deci mai potrivite pentru călătorii
 • aburul poate fi mai blând asupra hainelor tale decât călcarea obișnuită
 • unele aparate pretind că împrospătează și igienizează hainele, precum și că îndepărtează cutele

Dezavantaje ale unui fier de călcat vertical:

 • mai puțin puternic decât fierele de călcat obișnuite și nu neapărat mai ieftine
 • hainele sunt lăsate deseori umede, așa că va trebui să aștepți până se usucă înainte de a le purta
 • este greu să calci corect marginile hainelor sau să pătrunzi între nasturi și în colțuri ascuțite, cum ar fi gulere, pentru un finisaj curat
 • rezervoarele mici de apă în comparație cu fierele de călcat obișnuite înseamnă că rămân fără abur în câteva minute – adesea înainte de a termina de călcat o haină
 • nu toate sunt ușoare – am încercat unele care s-au simțit repede obositoare
 • unele scuipă apă – așa că ai grijă să nu îndrepți fierul de călcat spre față, ține degetele cât mai departe posibil și asigură-te că și alții se mențin la distanță.Citiţi şi

Păr strălucitor și drept în doar câteva minute?!? DA!

Dacă tot o facem, măcar să fie cu plăcere!

Aia e de vină! L-a corupt, l-a stricat, s-a urcat cu totul pe el și l-a zăpăcit de cap

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro