De unde vine ambra cenușie și de ce e atât de scumpă

15 March 2018

În 2016, în două locuri de pe glob, niște oameni au fost extrem de norocoși. În Oman, trei pescari au dat peste o bucată uriașă de conglomerat ciudat care s-a dovedit a fi ambră cenuşie, numită şi spermanţet; în Australia, un cuplu a găsit pe plajă o rocă mai altfel, care era tot ambră gri (ambergris).

1,57 kg = 50,000£
amber oman

80 kilograms = 2,8 milioane US$

Dar de ce e uluitor de scump acest produs?

Pentru că e foarte căutat de industria parfumurilor de lux (care a ajuns la o valoare de 2 miliarde de dolari anual) – pentru mirosul plăcut de mosc, dar şi pentru proprietăţile unice de fixare a aromelor, al căror miros devine astfel mai persistent. Ambra gri este folosită ca notă de bază în majoritatea parfumurilor orientale şi florale. Din cauza rarității, azi e înlocuită cu fixatori artificiali. Dar nu e același lucru, nu? Și asta se vede la preț…

Am lăsat la sfârșit informația despre ce este de fapt această ambră gri numită și “aurul plutitor”…

Cașaloții înghit calamari uriași, pe unii îi vomită, alții apucă să treacă în stomac, dar nu pot fi digerați și rămân acolo, cu scop de protecție – pentru a înveli obiectele dure sau ascuțite pe care le îngurgitează. În ani de zile, ajung niște conglomerate solide, pe care uriașele mamifere fie le elimină natural, ca excremente, fie pur și simplu le vomită, și acești bulgări nearătoși și cam urât miroșitori la început plutesc sau sunt aruncați la țărm de valurile oceanelor. Iar cei care îi găsesc se poate spune că l-au apucat pe Dumnezeu de un picior, după cum ați văzut.

femeie parfum
Totuși, nu plecați în căutarea ei. Mai bine vă luați un parfum cu ambră gri naturală… 🙂Citiţi şi

Cum alegi parfumuri potrivite pentru fiecare ocazie

Le Lion de CHANEL – amândoi într-o singură fantezie, dar merge și fără el

O zi aproape ireală din viața unei femei

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro