S-a deschis Biblioteca Naţională!

23 April 2012

În sfârşit, după un sfert de veac de la demararea lucrărilor de construcţie, Biblioteca este gata să-şi deschidă porţile pentru public. Data inaugurării nu a fost aleasă întâmplător, pentru că pe 23 aprilie este Ziua Naţională a Bibliotecarului.

Cele şapte etaje ale Bibliotecii Naţionale găzduiesc 14 săli de lectură mari, 6 săli de conferinţe, o aulă cu 400 de locuri, 30.000 metri pătraţi de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri pătraţi de spaţiu multifuncţional pentru expoziţii, audiţii, librării şi cafenele.

Un semn că tindem să intrăm în rândul lumilor civilizate: va exista o sală pentru persoanele cu dizabilități (sperăm că va fi la parter) şi o parcare cu 300 de locuri.

Centrul cultural vă găzdui mai multe evenimente culturale până pe 27 aprilie.

La deschiderea oficială a Bibliotecii Naţionale a României vor ține discursuri personalități precum ministrul Culturii, Kelemen Hunor, și directorul general al Bibliotecii, Elena Tîrziman. Tot pe 23 aprilie va avea loc Vernisajul expoziţiei CARTEA: opera deschisă, realizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România. Expoziţie va fi deschisă în perioada 23-30 aprilie, la parter, în Corp Aula. 

Tot pe 23 aprilie sunteţi invitaţi la dialoguri culturale. Sala de lectură Dialoguri culturale, care dispune de un spaţiu generos (cca. 400 de mp), va da posibilitatea altor ţări să organizeze aici, pe rând, expoziţii şi evenimente în măsură să ofere publicului românesc o panoramă la zi a culturii lor. Prima ţară invitată, la inaugurarea Sălii Dialoguri culturale: Italia. Evenimentul are loc la ora 14.00 , în Sala de lectură de la etajul II.

Pe 24 aprilie se va inaugura seria Cărţile şi filmele lor: ecranizare după I.L. Caragiale. Minunatul proiect al Bibliotecii Naţionale a României a putut fi realizat în parteneriat cu Arhiva Naţională de Film.

Pe 26 aprilie, în Sala mare de conferinţe, Parter, vă invităm la vernisajul expoziţiei Colecţia OSIM de brevete vechi, iar pe 27 aprilie, la ora 20.00, veţi avea parte de un spectacol de închidere superb: Proiecţie pe faţada clădirii Bibliotecii Naţionale a României.

Sper că v-am trezit interesul şi veţi veni, măcar într-una din zile, la Bibliotecă. Este un nou-născut cu ambiţii mari, frumoase. Cu un mic ajutor şi din partea noastră, Biblioteca va putea deveni un spaţiu al culturii şi civilizaţiei româneşti şi universale.

Articol apărut în www.clubdiverta.ro, noua revistă de cultură urbană îngrijită de publisherul catchy.ro.Citiţi şi

Bucureștiul sub Firea

“Duduia va călători mult și va fi mereu în sărbătoare”

Jurnal de izolare, ziua 12

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro