Dejunul unei frunze – jocuri proaspete de cuvinte, ironie fină și umor de bună calitate

24 November 2020

La sfârșitul lunii octombrie, Editura Frontiera a lansat Dejunul unei frunze, o carte elegantă și amuzantă de poezii pentru copii. Este cartea de debut a autoarei de origine română Marina Debattista, doctor în fizică și tipograf pasionat. 

Marina Debattista s-a născut în București. Din 1990 a plecat din țară – mai întâi în SUA, pentru a-și continua studiile de fizică, apoi în Marea Britanie, unde s-a stabilit definitiv. În prezent, Marina ține cursuri de fizică pentru adulți la Universitatea Oxford. Tema cursului interdisciplinar pe care îl va susține vara aceasta este „Luna la Shakespeare, Harriot și Galileo”.

Marina este atașată de literatura comic-absurdă pentru copii și traduce cu plăcere din Lewis Carrol. De asemenea, face parte din The Oxford Guild of Printers (Breasla Tipografilor din Oxford), fiind pasionată de tiparul manual de carte.

Editura Frontiera face un efort constant de publicare a autorilor români de literatură pentru copii – fie debutanți, fie clasici în ediții noi, cum este Nina Cassian, pe care a readus-o în atenția publicului românesc cu poemul „Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru”.

„Pe Marina am cunoscut-o la ultimul Bookfest. O doamnă elegantă, sofisticată, mai degrabă personaj decât vizitator de Bookfest. Venise la recomandarea unei prietene din lumea culturală. Intuiția de atunci s-a dovedit corectă: Marina chiar este un personaj! Fizician, traducător, tipograf și scriitor. Poeziile ei mi-au amintit gustul poeziei bune pentru copii: nu rime simpliste și sirop cu polonicul, ci jocuri proaspete de cuvinte, ironie fină și umor de bună calitate. Plus un ușor ermetism, dar numai cât să te scoată din zona de confort.” – Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera

Poeziile din cartea „Dejunul unei frunze” se joacă în mod creativ cu denumirile științifice, noțiunile istorice și amintirile livrești. Copiii află ce mănâncă frunzele (supă de rază de soare!), de ce Marte are o crăpătură (de la o cosmică uzură!) și cum s-a golit de zâne, gărgărițe și păpădii livada prin care trece acum autostrada. Facem cunoștință cu personaje amuzante sau de-a dreptul stranii, precum Domnișoara Tarabă și Domnul Tărăboi, Domnul Măr și Doamna Mare, dar și căpcăuni, pitici de grădină și eroi antici, de pildă Orest sau Sardanapal. Chiar, știați ce tip modest a fost Orest? Și ce banal Sardanapal?

„Dejunul unei frunze” are prețul de 33,6 lei și este disponibilă pe site-ul editurii, precum și în librăriile partenere. De asemenea, cartea face parte din campania POVEȘTI PENTRU ADVENT, aflată în desfășurare pe site-ul editurii până la sfârșitul lunii noiembrie. În cadrul campaniei, orice comandă de minim 150 de lei beneficiază de 25% reducere. Această campanie promoțională vine în pregătirea campaniei de Advent (1-24 decembrie), când Editura Frontiera va dezvălui în fiecare zi activități-surpriză legate de cărțile din portofoliu.Citiţi şi

În transa vorbelor de dragoste

Bookfest #14

Expoziţie Yvonne Hasan la MNAC

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro