Deşi nu e extrem de cunoscută pe plaiurile mioritice, lintea e un aliment excelent, cu un aport de fibre şi proteine de cea mai bună calitate. Iar pentru cei care vor să ştie mai multe, Wikipedia e excelentă.
Personal, dintre cele două sau trei soiuri de linte care se găsesc în România (verde, roşie şi galbenă), o aleg pe cea roşie, fiindcă produsul finit are o culoare mai apetisantă.
Se spală bine în câteva ape, după care se lasă lintea în apă călduţă măcar câteva ore, dacă nu vreo 12 (bicarbonatul e opţional).
Spre deosebire de fasole, nu e nevoie să o fierbeţi în 2-3 ape, dar nici nu strică să aruncaţi prima apă. Doar să aveţi grijă să completaţi cu apă fierbinte.
Ingrediente:
– 250-300 g linte
– 1 cartof mai mare
– 2 + 1 morcovi medii
– 5-6 cepe medii
– 1 gulie
– 1 ţelină mică
– 1 dovlecel – opţional
– 1 conservă de roşii decojite
– 2-3 ardei graşi
– 1 legătură de pătrunjel
– Ramuri de cimbru, tarhon, foi de dafin, boabe de piper, ienibahar
– Alte mirodenii, după gust: mentă, coriandru (frunze sau boabe)
– Ulei
Puneţi la fiert lintea într-un litru de apă (dacă intenţionaţi să schimbaţi apa) sau direct în 2,5 l apă (dacă schimbaţi apa, a doua trebuie să fie fierbinte şi e mai simplu să puneţi lintea scursă în al doilea vas).
Când aţi pus lintea a doua oară la fiert (sau după 10 minute, dacă nu intenţionaţi să schimbaţi apa), adăugaţi cartofii tăiaţi felii (mai subţiri), jumătate din cantitatea de ceapă tocată cubuleţe, gulia, tot aşa, feliată subţire (sau puteţi să o radeţi), morcovii, dovlecelul şi 2/3 din ţelină. Puneţi boabele de piper, ienibahar, de coriandru, foile de dafin, firele de cimbru şi tarhon. Când au fiert, scoateţi feliile de cartofi (şi de gulie) într-un vas separat, unde le pasaţi bine de tot cu pasatorul sau cu furculiţa (în niciun caz cu mixerul manual!) şi scurgeţi aproape toată lintea într-un alt vas.
Adăugaţi jumătate din cantitatea de ardei gras tocat în supa de linte şi mai daţi într-un clocot. Ornaţi în farfurie cu câte o lingură de ulei de măsline sau de smântână şi cu pătrunjel sau cu mentă proaspătă tocată.
Separat, căliţi celelalte 2-3 cepe tăiate julien, morcovul şi restul de ţelină rase, într-o lingură de ulei. Când încep să lase apă, adăugaţi jumătate din lintea scursă şi jumătate din amestecul de cartof şi gulie, jumătate din cantitatea de ardei gras şi conserva de roşii şi mai fierbeţi 2-3 minute. La final se ornează cu jumătate de legătură de pătrunjel tocat fin. Această minunată mâncare de linte se poate servi ca atare, cu o friptură sau cu nişte cârnaţi.
(Sau, dacă preferaţi aşa, amestecaţi ceapa tăiată cubuleţe cu morcovul, restul de ţelină, un cartof crud şi o gulie mică rase şi ardeiul gras, cu aceeaşi cantitate de linte, jumătate de legătură de pătrunjel şi 2-3 linguri de ulei. Din amestecul rezultat, formaţi bile de dimensiunile unei mingi de ping-pong sau un pic mai mari, pe care le daţi la copt într-un vas termo-rezistent).
Cealaltă jumătate de cantitate de linte scursă se pasează cu mixerul manual, se adaugă un pahar de ulei de măsline şi cealaltă jumătate de amestec de gulie şi cartof, se drege cu sare, piper măcinat, cimbru, oregano şi o ceapă mică crudă tocată foarte fin.
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.