Doar 13% dintre contributorii Wikipedia sunt femei

2 February 2011

Deja vestita enciclopedie online există graţie bunăvoinţei a sute de mii de oameni din lumea întreagă, editori neprofesionişti, care au contribuit fiecare cu mai mult sau mai puţin la îmbogăţirea conţinutului.

Aşa se face că doar în zece ani de la apariţie, performanţele atinse sunt remarcabile: site-ul conţine peste 3,5 milioane de articole în limba engleză şi foloseşte mai mult de 250 de alte limbi. Iar dacă în februarie 2007, procentul adulţilor americani care foloseau site-ul pentru a căuta informaţii era de 25%, în mai 2010, devenise 42%, adică 53% din totalul celor care folosesc Internetul.

Însă, un sondaj iniţiat cu un an în urmă, de Fundaţia Wikipedia care administrează site-ul, a scos la iveală şi un procent care (ne)dezamăgeşte: doar 13% dintre contributori sunt femei, a căror medie de vârstă este de 25 de ani.

Este surprinzătoare lipsa de participare a femeilor chiar pe subiecte care altfel sunt de mare interes. Manolo Blahnik sau Jimmy Choo nu are decât o mână de paragrafe pe pagină, iar Sex and the City, cu atât de multe fane în toată lumea, nu are decât un scurt sumar al fiecărui episod, uneori doar din două-trei propoziţii. Pe când The Simpsons, preferatul sexului tare, are parte de articole lungi şi detaliate pentru fiecare episod.

Atunci când se comunică statistici despre cote de implicare/participare/reprezentare femei vs. bărbaţi, subiectul e întotdeauna un ou fierbinte. Pentru că, exceptând domeniile mai puţin spectaculoase, unde femeile predomină, în rest, se tot confirmă că, deşi au capacităţile necesare, acestea au şi dificultăţi mai mari în a deveni mai vocale şi mai vizibile. Fundaţia îşi doreşte să îmbunătăţească cu tact situaţia şi să crească organic procentul la 15% până în 2015.

Părerea analiştilor este că site-ul reflectă, din păcate, situaţia din lumea reală, unde femeile îşi exprimă public părerile în aceeaşi proporţie, 15%, comparativ cu bărbaţii, 85%. Să fie oare din cauza neîncrederii că dacă eşti o voce minoritară nu vei reuşi să convingi? Asta să ne facă oare să ne îndoim şi de propriile competenţe, nu numai de simplele opinii chiar şi atunci când nu este necesară expertiza într-un anume domeniu?

Voi ce credeţi despre această neimplicare? Aţi completat vreodată un “ciot ” pe Wikipedia ori aţi contribuit cu un articol integral? Sau măcar aţi fost tentate să o faceţi? Dacă da, de ce v-aţi răzgândit?Citiţi şi

50 de fete din opt sate au participat la Tabăra fetelor neînfricate

N-ai făcut nimic, dar nu te mai suport

Deșteaptă-te, soție!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro