Doriți o plasă de plastic?

15 April 2021

Ceva bun se întâmplă sub ochii noștri: devenim tot mai conștienți de pericolul pe care îl reprezintă plasticul pentru mediu. Acum ceva timp am văzut o scenă într-un magazin de cartier: o doamnă cam de 50-55 de ani, pe care o remarcasem la cantare în zona de fructe și legume pentru felul puțin întâlnit de a nu încerca toate roșiile până să pună una în coș, odată ajunsă la casă se căuta disperată în geantă după plasa ei de pânză. N-a găsit-o și a refuzat plasa de plastic oferită de casieră. “Renunț la roșii, îmi pare rău, restul le duc în brațe, asta e!” Eram în spatele ei și m-am simțit dintr-odată stânjenită să răspund cu da la aceeași întrebare “doriți o plasă?”. N-am mai dorit nici eu și nici următoarea persoană de la rând. 🙂 De atunci am adăugat la lista exigențelor personale legate de locurile unde-mi fac cumpărăturile, pe lângă casele de marcat (va fi și mai bine când se va întâmpla conectare case de marcat la anaf) și pungile de plastic biodegradabil sau, și mai bine, de hârtie reciclată.

Pentru că s-a ajuns prea departe. Și tot mai multe măsuri sunt luate de guvernele țărilor civilizate pentru a stăvili apetitul pentru tot ce este plastic de unică folosință, de la pungi la paiele pentru băuturi și… dischetele de demachiat. Această comoditate care ni s-a părut extraordinară a dus planeta în pragul dezastrului. Trebuie să renunțăm la ea.

“Îmi dați și o pungă de plastic?” “E deja înăutru!”.

La fel cum a devenit condamnabilă public purtarea unei haine din blană naturală, așa trebuie să ajungă și folosirea plasticului. Nu e altă cale. Și, la fel cum în campania anti-haine de blană naturală din anii ’90 supermodelele Christy Turlington și Naomi Campbell au apărut dezbrăcate sub sloganul “mai degrabă umblu goală, decât să port o blană”, la fel ar trebui să spunem azi “mai degrabă îmi car în brațe cumpărăturile, decât să le pun într-o sacoșă de plastic”.

Conform ONU, în fiecare an plasticul omoară până la un milion de păsări, 100.000 de mamifere marine, broaște țestoase și nenumărați pești.Citiţi şi

Bucureștiul sub Firea

Poluarea: de șapte ori peste limita admisă. Ce (mai) respirăm?

Cum i-ar fi stat cu un pai în gură?…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro