„Ești frumoasă, dar ești proastă”

8 June 2017

ilinca berneaProblema cu inteligența, în mediul cultural românesc, este că ea este concepută cel mai frecvent autonom și nu ca suport al unor virtuți și înzestrări. Ori inteligența nu se poate manifesta prin opoziție cu bunătatea, empatia, bunul simț sau frumusețea. Există o formă de inteligență în spatele oricărei calități și performanțe umane, după cum există multă prostie în orice lipsă. Un prost nu poate fi fermecător, e inexpresiv, tălâmb. Urâțenia e, cel mai adesea, produsul unui tip de autosuficiență și zgârcenie interioară sau de pasivitate a gândirii. În plan estetic, prostia se manifestă ca vulgaritate, ca imitație a unor modele care sunt, în esență, artificializări și falsificări ale naturii și experienței umane. Prostia estetică e tentația de a capta în propriul areal expresiv aceste  simulacre de frumusețe. E gustul pentru limbajul de lemn și pentru metaforele-loc comun, e reticență față de tot ce e original și autentic. Pe scurt, în orice domeniu, prostia e lipsă de discernământ. Un prost nu poate fi nici măcar senzual, pentru că senzualitatea presupune un antrenament lucid al simțurilor și un grad de rafinament.

femeie

În cultura locală, acestă distincție (uneori chiar categorică) trasată între inteligență și sensibilitate pare a fi un corolar fără trapă de evadare.

Un om inteligent nu poate fi o brută. Capacitatea de a iubi și de a ierta sunt inteligență. Puterea de a-ți depăși frustrările, de a-ți îmblânzi dorințele, de a-ți tempera reacțiile critice e inteligență pură. Un prost nu poate fi sensibil, căci sensibiltatea presupune foarte multe: un soi de luciditate și acuratețe a simțurilor, adecvare la situații, intuiția unor limite care trebuiesc respectate, autocenzură, simț al diferenței, altruism. Să te comporți ca un om sensibil presupune mai multe înzestrări decât simpla rezolvare a unor probleme de logică: sunt mai multe funcții psihice implicate și procese de gândire care coordonează mai multe planuri.

Prostia nu poate coabita cu nicio calitate umană. Numai un prost își poate imagina că frumusețea e posibilă fără inteligență. De când mă știu, m-a iritat zicala mioritică de largă răspândire „e frumoasă, dar e proastă” și, deși mi-era clar că nu e vorba decât de o simplă efuziune iluzorie a imaginarului masculin, mi-a fost la fel de limpede și că, în cultura locală, sunt încă mulți credincioși ai acestui mit al frumuseții fără minte care tot speră și speră degeaba… ți-e mai mare mila.

Pe Ilinca o găsiți și aici

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Povestea care nu ar fi trebuit să fie scrisă așa

Iar la zi de sărbătoare, nimicul cu moț

Să ne bucurăm, mâine va fi mai rău

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Foszto Arpad / 13 January 2024 12:22

  Probabil că ar fi fost mai corect să spună „un om înțelept nu poate fi o brută”.

  Reply
 2. Ileana / 15 June 2017 7:02

  “Un om inteligent nu poate fi o brută”….pare-se că unii din cei mai mari criminali în serie ai lumii au avut o inteligență mult peste medie…

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro