Termenul self-sufficient a fost complet neinspirat tradus în română drept auto-suficiență.
În engleză, avem de-a face cu o noțiune consacrată în psihologie: “Self/noun: a person’s essential being that distinguishes them from others, especially considered as the object of introspection or reflexive action: «our alienation from our true selves».”
Expresia suficiență de sine presupune ca un individ se simtă, așadar, întreg și totodată îndeajuns, așa cum e, ca ființă, ca întrupare. Să NU își dorească să fie altcineva sau să capete trăsături și caracteristici diferite. Să îi fie, cum se zice, bine în pielea lui. Să nu resimtă că ar vrea să fie altcineva, altcumva, să nu râvnească să divină sau să fie ”altul”.
Suficiența de sine se leagă, în engleză, de stima și de iubirea de sine.
Românescul auto-suficient e un peiorativ care sugerează o limitare, un orizont închis, o lipsă de profunzime, curiozitate sau sensibilitate relațională, e o închistare, o subspecie a egoismului. Expresia este cel mai frecvent asociată cu faptul de a ”nu avea nevoie de nimeni și de nimic”. Nu semnifică mulțumirea de sine sau cu sine, ci cu o negare a nevoilor relaționale sau de îmbogățire a universului propriu, de explorare și conectare.
Autosuficiența cognitivă e ignoranță. Cea afectivă e apatie și lipsă de resurse pentru atașament.
Dar chestiunea e valorizată prin prisma sensului atribuit englezescului self-sufficient, care se referă la faptul de a fi suficient de întreg, de ancorat în sine. Cu totul și cu totul altceva.
Self-sufficient înseamnă a avea o identitate asumată care să îți permită să te implici responsabil în relații și să ai ceva de dăruit, nu să te definești prin felul în care ești perceput de alții sau să te ”inventezi” în funcție de valorile și așteptările altora, înseamnă să nu fii cameleonic, să nu depindă identitatea proprie și imaginea de sine de evaluări exterioare, să nu ai un sine-parazit sau dependent, in-suficient. Să nu te simți întreg ca individualitate, să trăiești scindat sau confuz, tânjind să fii altcineva.
De aici decurge o serie întreagă de confuzii.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Dacă întrebi 10 studenți la medicină…
Răspândirea nemaivăzută a necunoașterii și a ignoranței
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.