Haideți să nu ne mai războim, oricum e o farsă!

26 May 2015

Adrian BuzduganCitind unele articole părtinitoare, aproape că vezi cele două tranșee. Într-una îngrămădite femeile oprimate, care gătesc, spală vasele, fac piața, robotesc toată ziua prin casă, cresc copii. În cealaltă, o mulțime de porci cu telecomanda pe burtă, povestindu-și aventurile amoroase, râgâind satisfăcuți.

Mai întâi, să vedem cu luciditate ce ne desparte? Sunt diferențele dintre noi într-atât de spăimoase sau pot fi depășite cu ușurință? Femeile se maturizează înaintea bărbaților. Sunt câteva diferențe biochimice, de natură hormonală, forța fizică și, aparent, un dezechilibru. Într-o parte există o înclinație spre aventură, în cealaltă domină căutarea echilibrului și a siguranței în vederea creșterii copiilor. Zic aparent, întrucât și femeile experimentează, și bărbații nu-s chiar ultimii oameni să-și dorească să-și crească puii sub frunze de bananier. Să facem ierarhii între sentimentul matern și cel patern, iarăși, ar fi o pistă greșită. Defazajul dintre cele două pubertăți și hormonii pot genera însă conflicte reale, sau e vorba de un război de operetă?

Dacă ne uităm cu atenție, vedem că există figuranți și fanfaroni printre bărbați, există închipuite și fudule și printre femei, există neandertalieni, tipi macho (nu știu cum li se par multora dintre femei, dar nouă, bărbaților, ne par extrem de ridicoli, un fel de păuni jumuliți care tot încearcă să stea pe gard în….), există tipe extrem de darnice și diponibile și printre femei, există indivizi care știu să facă dragoste și care nu, doar sex searbăd. La fel și-n cealaltă tabără. Există impotenți și frigide, există mahalagioaice, există și bărbați indiscreți, există firi meditative în rândul bărbaților, sunt și femei cerebrale, artiștii sunt împrăștiați și colo și colo, meseriile, în proporție de 95%, pot fi practicate de ambele sexe, unele nu cu același succes/randament, desigur. Există efeminați, există și masculinizate, zdrahoance, bărbătoase, există bărbați lipsiți de vlagă, umili, supuși, smeriți, există, de asemenea, și femei servile sau mironosițe. Există și priapism, și nimfomanie, iar obsesiile sexuale nu sunt situate doar într-un loc.

De-o parte există shopping, saloane de înfrumusețat exteriorul, de-o parte există cârciumi pentru scufundat interiorul, partide de plictis, vânătoare, pescuit și expoziții auto, raliuri. Sunt meciuri, dar sunt și telenovele, ambele repetitive, monotone. Am dubii până și-n ceea ce privește jucăriile pe care le primesc fetele și băieții. Cred că și fetițele ar trage cu pistoale și ar tampona în delir mașinuțe, și băiețeii s-ar juca cu păpuși Spiderman sau Superman și figurine de tot soiul, dac-ar fi educați în acest sens.

11059640_10203068277267718_6064751930248565913_n

Doar ni se pare că răutatea, agresivitatea, nestatornicia, chițibușăria, falsitatea, precumpănesc întotdeauna la „ceilalți”. Și femeile au, din când în când, istericalele lor, și bărbații îmbățoșați au răbufniri, mici crize nervoase, de stăpâni decăzuți. În ambele tabere se manifestă lenea, nepăsarea, egoismul, infidelitatea sau, dimpotrivă, cumpătarea, înțelegerea, răbdarea, fair-play-ul, grija, devotamentul.

Nu suntem două specii care-și dispută în mod natural supremația. Cu toții, și bărbați, și femei, vrem să ne satisfacem nevoile (primare, de securitate, sociale, de stimă etc.), cu toții vrem să trăim (mai) bine, cu toții avem scopuri pe care dorim să le atingem. Și e grozav că putem face aceste lucruri împreună!

Într-adevăr, într-o relație, până are loc rodajul, până se stabilesc concesiile pe care le va face fiecare parte, până se creează acea artă a compromisului/conviețuirii, au loc anumite tensiuni. De la fricțiuni minore, până la veritabile cutremure, reașezări masive ale plăcilor tectonice. Oricum, fără minime cedări, ori doar cu cedări unilaterale, nu cred că poate exista o relație serioasă, durabilă. Nu neg, există și relații tumultoase, pentru cei care-și doresc să trăiască într-o permanentă stare de conflict, dar de-aici până la un război în toată regula între cele două linii e cale lungă.

În doar o sută și ceva de ani femeile și-au (re)câștigat drepturile (la demnitate, la proprietate, la vot, la exprimare). Ce-ar mai avea de obținut, de cucerit? Masculinitatea însăși?Citiţi şi

O poveste grecească

Asfixiere șic sub vid sentimental – The Nest

Luna Nouă în Rac – 10 iulie 2021, ora 4:17 – ieșirea din impas

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro