Himere din incredibila minte a straniei Björk

13 July 2011

E drept că marketingul contemporan impune artiștilor campanii speciale care să însoțească orice tip de lansare, dar cântăreața islandeză întrece orice așteptare, anunțând o adevărată lucrare de cercetare, realizată în colaborare cu inventatori, dezvoltatori de aplicații, oameni de știință, scriitori, muzicieni sau producători de instrumente muzicale. Noul album, “Biophilia”, este doar unul dintre nenumăratele componente ale acestui nou proiect, ce include, printre altele, seminarii educaționale, un documentar și aplicații computerizate. Programul a fost demarat luna aceasta, odată cu lansarea la nivel mondial a primului extras pe single, “Crystalline”.

De Björk am auzit puține în ultimii patru ani, dar islandeza nu dăduse, oricum, vreodată semne că și-ar fi propus succese comerciale cu orice risc sau că și-ar fi setat ritmul pentru a lansa câte un album la fiecare jumătate de an. După o incursiune în jazz, rock și chiar clasic, ultimul ei material discografic, “Volta”, lansat în 2007 și considerat o mult așteptată întoarcere la “pop”, a avut notorietate mai ales printre cunoscători, deși s-a menținut pe un lejer loc 5-6 în topurile de prestigiu, pe lângă performanța de a urca direct pe locul 1 în topul Billboard al albumelor electronice.

Impresia că Björk ar fi dispărut din Europa poate avea legătură și cu faptul că și-a programat ultimele turnee în America de Sud, Noua Zeelandă și Australia, preferând doar apariții extraordinare la Londra, Reykjavík sau Paris. Acum, lunga așteptare primește un răspuns peste măsură: talentata și insolita artistă islandeză anunță cel mai ambițios dintre proiectele sale, “Biophilia”, un program multimedia interdisciplinar, demarat odată cu lansarea la nivel mondial a primului extras pe single, “Crystalline”.

Realizat atât de meticulous încât să dea emoții oricui mai crede în boemia artistică, noul proiect anunțat de Björk pare mai degrabă un curs de inițiere în muzică și va fi prezentat într-un turneu al cărui concept este ieșit din comun: fiecare spectacol va fi programat într-un spațiu atipic – cel mai probabil muzee sau spații expoziționale cu capacitate mai mică de 2000 de persoane, iar show-ul propriu-zis va fi precedat de câte o săptămână de cursuri educaționale.

Proiectul multimedia, ce explorează legăturile dintre structurile muzicale și fenomenele naturale (de la cele atomice la cele cosmice), include un album de studio, aplicații pentru computer, un nou site, o serie de instrumente muzicale inventate și personalizate, reprezentații live și seminarii. Pentru realizarea lui, Björk a colaborat cu dezvoltatori de aplicații, oameni de știință, scriitori, inventatori, muzicieni și producători de instrumente muzicale.

Un album aparent tradițional, un turneu total ieșit din comun

“Biophilia” va fi lansat ca un album de studio tradițional, cu 10 piese mixate de producătorul ei, Damian Taylor, și de Björk personal, și va fi disponibil digital si fizic, în formate standard, însoțite de Aplicațiile Biophilia. Colaborator de lungă durată al lui Björk și regizorul unic al clipurilor acesteia, Michael Gondry (pe care toată lumea din generația noastră îl știe măcar pentru un singur film, “Eternal Sunshine Of a Spotless Mind”!), se va ocupa și de videoclipul piesei déjà lansate, “Crystalline”.

Presa internațională anunța anul trecut că, după colaborarea pentru mai multe videoclipuri de succes – printre care și favoritul meu, “Bachelorette” – Michael Gondry și Björk pregătesc un film “științific-musical” de 40 de minute în 3D, “de genul acelora care sunt prezentate prin muzee”, așa cum declara, la un moment dat, regizorul și scenaristul francez. În cazul în care proiectul de atunci nu s-a transformat în actualul program “Biophilia”, ar trebui, probabil, să ne așteptăm și la alte surprize anul acesta.

În așteptarea videoclipului pentru “Crystalline”, albumul Biophilia a avut prima reprezentație live pe 30 iunie, în Festivalul din Manchester, dar Björk va susține alte șase show-uri private pentru prezentarea noilor piese, la Campfield Market Hall – primele date confirmate în Marea Britanie din ultimii trei ani. Această rundă va include și prezentarea unor instrumente inventate, cum ar fi orga manufacturată ce cântă primind informație digitală sau pendulul care folosește forța gravitațională pentru a realiza structuri muzicale.

Acest prim calup de spectacole va fi continuat cu un turneu ce se va întinde pe durata a trei ani. Show-urile vor fi programate în runde de câte șase săptămâni, în opt orașe diferite. În fiecare oraș, Björk va cânta Biophilia de două ori pe săptămână, folosind programe computerizate pentru a crea sesiuni live la instrumentele muzicale personalizate, astfel încât să recreeze o atmosferă similară celei din cadrul deja anunțatelor aplicații (despre care vom vorbi mai târziu). În restul săptămânii, spațiile de show vor găzdui o serie de seminarii muzical-educaționale, realizate în colaborare cu școlile locale.

Björk a cumpărat sau a inventat o serie de instrumente muzicale unice, care o vor acompania în turneul live. Echipa care a creat aceste instrumente este formată dintr-un inventator englez, un creator de orgă islandez și un absolvent al MIT Media Lab. Printre aceste creații există 10 harpe cu pedală, acționate printr-o mișcare de leganare ce trage corzile, ilustrând astfel subiectul gravitațional al melodiilor. Există și o harpă unică de 3 metri, numită Sharpsichord, o orgă din țevi și celeste sau un mecanism geaman de tesle muzicale. Björk va cânta acompaniată de un cor compus din 24 de femei islandeze.

O lume virtuală marca Bjork

În cadrul acestor show-uri vor fi prezentate și primele dintr-o colecție de 10 aplicatii pe computer, câte una pentru fiecare piesă, care vor fi disponibile printr-o așa numită „aplicație-mamă”, numită “One Little Indian” (după numele casei sale de discuri). Aceasta platformă va servi drept galaxie tridimensională în care aplicațiile inițiale apar ca un fel de constelații, urmând ca celelalte să fie adăugate colecției ulterior, la intervale regulate.

Aplicațiile Biophilia au fost dezvoltate în colaborare cu o echipă de zece dintre cei mai de succes dezvoltatori de aplicații ai momentului, conduși de Scott Snibbe, creatorul unor aplicații cu succes comercial uriaș, ca Gravilux și Bubble Harp – gazdă a celor mai premiați designeri, animatori și experți de top în ceea ce privește codarea și criptarea. Fiecare aplicație are o temă specifică, legată de melodia căreia îi corespunde. Aplicația combină un element natural cu o caracteristică muzicologică și cuprinde un joc interactiv bazat pe subiectul stiințific și muzical al piesei, o animație și un eseu academic.

Casa de discuri Universal Music, distribuitorul albumului în România, anunță că jocul oferă utilizatorului posibilitatea de a interacționa cu elementele muzicale ale melodiei și de a afla diferitele ei caracterisitici, precum și posibilitatea de a crea propria versiune a acesteia. Animația combină modalități de reprezentare virtuală a muzicii, iar eseul academic explorează ideile din spatele fiecărei melodii si aplicații, precum și modul în care sunt realizate acestea din punct de vedere muzical.

Un documentar și un site

Pulse Films filmează în prezent un documentar de 90 de minute cu privire la proiectul Biophilia. Filmul va fi o explorare a procesului creativ al lui Björk. O vom vedea la muncă, în repetițiile pentru reprezentația live, în studio lucrând la album și, prin intermediul unui footage, a unui interviu și a unei demonstrații, vom descoperi cum a fost conceput si realizat acest incredibil proiect, anunță casa de discuri. Pe parcurs vom descoperi mai multe despre relația fascinantă dintre muzică și lumea naturală, așa cum a descoperit-o cântăreața islandeză în acest adevărat proiect de cercetare. Punctul culminant al filmului va fi chiar dezvăluirea proiectului. Documentarul va fi difuzat ulterior, în cadrul campaniei Biophilia.

Pentru acest proiect cu totul special, cântăreața și-a relansat și situl www.bjork.com, folosind ultima tehnologie HTML5, care este acum animat și interactiv pentru a oferi o experiență artistică stranie, marca Bjork.

Ascultaţi şi aici.



Citiţi şi

Povești cu lebede

Pagan Poetry

Top 20 cele mai frumoase rochii purtate la evenimente

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro