Inteligența corporală și prosperitatea

22 February 2021

Primul impuls, atunci când vorbim despre prosperitate, este să gândim la partea financiară. Acesta reprezintă un punct de vedere, însă nu complet argumentat. Prosperitatea în sine se referă la a trăi bine, cu împlinire, mulțumire și liniște interioară pe toate cele trei mari planuri ale existenței: sănătate, relații, bani.

De cealaltă parte, un indicator despre care se discută tot mai des atunci când vorbim despre prosperitatea noastră este strâns legat de “inteligența corporală” (BQ). Aceasta reprezintă capacitatea corpului de a înmagazina și de a-și “aminti” emoțiile puternice trăite în timpul experiențelor de viață. Mai departe, prin somatizare, corpul ne transmite prin intermediul neplăcerilor, bolilor, suferințelor fizice în ce “loc” nepotrivit stă prea mult concentrată atenţia noastră.

Ne trăim succesul sau eșecul prin cap, stomac, rinichi și picioare

În opinia mea, stomacul, rinichii și picioarele sunt cele patru părți ale corpului nostru care ne pot asigura eșecul sau succesul, dacă le acordăm atenția cuvenită.

1. Capul – partea din corp care are legătură cu individualitatea noastră, cu convingerile “Ştiu că sunt”, “Vreau să fiu”, “Aleg să cred despre viață”, cu ceea ce ne este specific și ne diferențiază de restul oamenilor, are legătură cu valorile personale, cu credințele despre viață și principiile pe care ne propunem să le respectăm. Emoțiile și comportamentele nepotrivite apar atunci când ne simțim “atacată” individualitatea, manifestăm rezistență la schimbare, neiertare, rezistenţă la perspective diferite de ale noastre.

De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt sinceritate față de sine, liniște, relaxare, acceptare, odihnă fizică și mentală, iertare, flexibilitate. În astfel de cazuri, se recomandă schimbarea modului de gândire deficitar, luarea în considerare a altor perspective, lucrul cu corpul pentru a elibera din ”amintirea” acestuia emoțiile nepotrivite care au fost stocate. Totodată, trebuie întărite următoarele convingeri: “Tot ce se întâmplă în jurul meu este spre binele meu, mă ajută să învăț, să evoluez, să fiu cea mai bună variantă a mea”, “Dau voie vieții și oamenilor să-mi facă daruri fără să pun condiții de dată, timp, formă etc.

 2. Stomacul: influențează starea de sănătate a sistemului muscular. Stomacul reprezintă centrul energetic al voinței, al puterii personale și al imaginii de sine. Deoarece este organul primar al digestiei, ce coordonează procesul de digestie a alimentelor, din punct de vedere metaforic psihicul nostru îl asociază cu “digestia” persoanelor, situațiilor, contextelor. În cazul stomacului, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt îngrijorarea, raționalizarea excesivă, învinuirea altora, rușinea, dependența de muncă, agresivitatea, dominarea, controlul, încăpățânarea, hiperactivitatea, ambiția excesivă și competitivitatea, gândirea dogmatică, obsesivă, inflexibilă sau lipsa de energie, voința slabă, aprecierea scăzută față de propria persoană.

Emoțiile potrivite sunt capacitatea de adaptare, transformarea, susținerea, dăruirea, respectul pentru natură și sentimentul unității cu întreaga umanitate, asumarea responsabilității, liniștea interioară, acceptarea de sine, spontaneitatea, optimismul, definirea sinelui. Astfel, sunt recomandate comportamente care au capacitatea de a ne face să ne simțim bine în orice context, asumarea riscurilor, menținerea atenției pe “aici și acum”, relaxare profundă, întărirea voinței, acțiunea, individualitatea și originalitatea, renunțarea la a ține cont excesiv de părerile altora. 

3. Picioarele – partea din corpul nostru care ne poartă într-acolo unde este direcționată și atenția noastră. Ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și de a trăi experiențe inedite, despre a produce o schimbare în general. Ne mai vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe soluții și acțiune. Emoțiile și comportamentele nepotrivite în cazul picioarelor sunt: “Nu pot”, ”Nu știu” sau ”Nu este potrivit”, fie că este vorba despre o schimbare (în gândire sau comportament), învăţare, refuzul de a lasă trecutul în urmă sau un dezechilibru între dorință și acțiune.

În schimb, cele potrivite sunt liniștea, relaxarea, curiozitatea și acceptarea. Comportamentele recomandate sunt menținerea unui echilibru emoțional, atenție îndreptată cât de cât egal către toate aspectele vieții, exersarea capacității de a lua ceea ce este bun, util, plăcut, frumos de la viață, de a ne opri un timp pentru a ne bucura de realizări.

4. Rinichii: influențează starea de sănătate a sistemului osos și a părului capilar. Rinichii reprezintă centrul stabilității, siguranței, al ancorării în prezent și al legăturii cu pământul, cu tradițiile, cu apartenența, cu sănătatea fizică și, în mod foarte direct, cu prosperitatea. În cazul rinichilor, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt frica existențială, nerăbdarea, dezorganizarea, dependența de securitate de orice tip, atașamentele de orice tip, tendința excesivă de acumulare.

Citiţi şi Cum am fost păcăliţi să nu mai trăim pentru noi

De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt flexibilitate, adaptare, perspective multiple, liniște, relaxare, calm, siguranță, stabilitate, asumarea dreptului de a fi, de a avea, asumarea dreptului de a trăi în bucurie și plăcere, creșterea inteligenței emoționale (EQ), deschidere, gentilețe, înțelepciune. Se recomandă comportamente de tip: organizare, prioritizare, mișcare fizică, joc, timp petrecut în natură, îngrijire fizică și întărirea convingerilor de genul: “Sunt în siguranță, trăiesc în prosperitate pe toate planurile, merit să trăiesc plăcerile vieții, îmi iubesc corpul și am încredere în înțelepciunea lui”.

Cum putem folosi Inteligența Corporală pentru a prospera?

Primul pas este să ascultăm ideile care cresc în mintea noastră, să alegem una evidentă și să ne asumăm atingerea unui obiectiv.

După stabilirea obiectivului, pot interveni în continuare vechi obișnuințe și moduri de gândire, o inflexibilitate în a vrea să învățăm ceva nou, în a face lucrurile diferit sau în a lua în considerare și părerea persoanelor mai experimentate (acolo unde este cazul). Astfel de sentimente ne dau dureri de cap, la propriu (somatizări în această zonă).

Să presupunem că gândurile și starea emoțională sunt echilibrate. Pot apărea gânduri precum: “Va fi greu”, “Nu mă descurc”, “Mă fac de râs”, “Nu mă ajută nimeni” etc, caz în care va fi afectată încrederea în sine și în exterior, deci stomacul. Sau, sunt dispus să fac o schimbare, am încredere, dar aleg să nu acționez. Conflictul dintre “vreau” și “nu acționez” creează frustrare și afectează picioarele. Mai departe, observăm că nu ne-am atins obiectivul și începem să ne temem că nu știm, nu putem, nu-l vom atinge niciodată și că viața noastră va fi din ce în ce mai urâtă sau chiar că ne pasc tot felul de pericole. Frica afectează rinichii.

În astfel de cazuri, trebuie să observăm semnalele corpului nostru, să reținem următoarea schemă și o aplicăm:

  • Capul: Vreau și permit (și altfel decât știu până acum)
  • Stomacul: Am cu ce (am toată puterea interioară și resursele necesare și toată susținerea vieții și a celor din jur)
  • Picioarele: Acționez (îmi asum riscuri și-mi dau șansă să mă apropii de obiectiv)
  • Rinichii: Renunț la control și permit (permit să înlocuiesc frica cu surpriza și curiozitatea pentru a beneficia de oportunități).

Guest post by Laura-Maria Cojocaru

Pentru o stare bună de sănătate, recomandăm seturile anuale de analize ce includ și urocultura și nivelul de amoniacCitiţi şi

Andie MacDowell, 64: “Vreau să fiu unde sunt și să arăt de vârsta mea”

Farmecul aparențelor – Georgetown

Mândrie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro