Legăna-m-aș și n-am unde

27 February 2015

Da, eu m-aș duce într-un parc să mă dau în leagăn. Eu mă descalț vara și intru pe iarbă acolo unde o găsesc, să-mi încarc bateriile cu energiile pământului. Și puțin îmi pasă de privirile aspre ori de zâmbetele strâmbe. Și știți ce? Câteodată, rar, câte cineva se oprește, se descalță și calcă fericit pe iarba moale și bună. Așa cred că s-ar întâmpla și cu leagănele. Poate nu de prima dată ar îndrăzni o bunicuță să se așeze pe scaunul plimbăreț încoace și-ncolo. Dar și când ar face-o, balansul acela i-ar aduce o sclipire ghidușă în privire și un zâmbet uitat. Nu merită? Oh, da! De aceea am răspuns imediat rugăminții unui om încrezător în proiectul lui de-a-l face cunoscut și pentru a găsi sprijin. Citiți și vedeți de n-are el dreptate. 🙂

“Ce poate fi mai inocent şi mai util decât un leagăn pentru adulţi. Eu nu pot să îmi imaginez cum, într-un oraş cu peste 1.500.000 de adulţi, nu avem spaţii de recreere destinate adulţilor. Şi nu mă refer la distracţie plătită. Mă refer la zone din spaţiu public. Mai concret, la parcuri. Și, după ce că avem vreo 10 parcuri mai mari în capitală, dintre care unele dintre ele interzic accesul pe spaţiu verde, majoritatea spaţiilor de recreere sunt destinate copiilor.

1-leagane

Adultul, adică oricine a trecut de vârstă de 12 ani, conform paznicilor din parc, rămâne doar cu posibilitatea de a sta pe banca sau pe iarbă, acolo unde este permis. Am făcut un formular în care am întrebat lumea de ce ar dori să existe leagăne pentru adulţi în parcuri :

Ioana povesteşte cum a fost dată jos din leagăn când avea vârstă de 12 ani. Pikuu are 15 ani, totuşi ar mai dori să se mai poată bucură de un moment de relaxare. Păi, chiar dacă am 15 ani, nu prea am voie înleagăn deoarece copii mici au prioritate şi nu prea mai pot să mă dau liniştit. Denis explică simplitatea şi lipsa de ofertare a parcurilor din Bucureşti: Deoarece tot ceea ce pot face e să stau pe o bancă şi să-mi aprind o ţigară sau să citesc o carte. Îmi doresc să am posibilitatea să mă simt copil din nou dacă vreau să mă dau două minute într-un leagăn. Andreea explică cum ar fi utile pentru părinţii în timp ce copiii se joacă, iar un alt participant, Ioana, sintetizează destul de bine iniţiativa noastră: Am vrut să mă dau în leagăn în parcurile din Bucureşti. Ba erau prea mici, ba n-aveam voie, aşa că mai aşteptam să se lase seară, să plece copiii, dar venea câte-un paznic “n-ai voie, e pentru copii!”. Desigur, nu sunt singura cu amintiri despre leagăne. Şi adulţii mai sunt copii. Nişte leagăne pentru adulţi ar însemna pentru unii momente de linişte, de relaxare, de zâmbete! Scopul e unul pozitiv, constructiv, nu unul distructiv. So, let`s do this!

Ce mai, este greu de găsit ceva negativ la ideea de leagăne pentru adulți.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a transmis oficial un motiv, o reducere la absurd prin care pot interzice chiar şi un eveniment unde am dori să punem două păsări să stea într-un copac, pe motiv că o să scrijelească copacul. Le recomand să interzică şi vântul, ploaia torenţială, zăpadă şi termitele. Dăunează mai mult.

Fără să mă leg de faptul că există un întreg Aventura Parc în Herăstrău, unde copacii sunt folosiţi drept suport pentru o instalaţie care produce exponenţial mai multe prejudicii decât un leagăn unui copac. Bucureştiul este locul cu cea mai sensibilă iarbă şi cei mai firavi copaci din lume.

În Cluj-Napoca sunt montate în fiecare weekend 50 de hamace şi nu am auzit niciun caz în care un om să fi fost acuzat de pom-ucidere din culpă. În Letonia, există zeci de leagăne şi nici un copac nu a avut de suferit.

Haideți să citim motivul: “datorită greutăţii ansamblului şi a forţelor ce intervin în momentul mişcării leagănului se produc prejudicii în timp, atât materialului dendrologic cât şi stratului vegetal de sub aceşti arbori“.

2-leagane

Ce ZEN am devenit dintr-odată, jumătate de metru pătrat de iarbă călcată în picioare şi posibilitatea ca în 10 ani să se zgârie copacul ne împiedică în crearea unui leagăn care va avea mii de beneficiari în fiecare an, oameni care ar avea un motiv în plus să vină în parc, în afară de varianta de a se așeza pe o bancă, după opt ore de stat jos la birou. Pentru că momentan există două variante în care îţi poţi petrece timpul în parc, pornit sau oprit: mers sau stat pe banca.

Cei de la ALPAB sunt nişte ipocriţi. Nu am cum să le zic altfel, întrucât nu permit amenajarea a două leagăne pentru adulţi în parcurile bucureştene, dar în fiecare an sunt tăiaţi mii de copaci de pe marile bulevarde sau din spaţii verzi fără să planteze arbuşti în locul lor.

Anul trecut au fost montate două leagăne destinate adulţilor în Parcul Carol, iar după o săptămâna, timp în care nici nu au fost furate sau deteriorate, au dispărut, întrucât cei de la ALPAB au considerat că este mai bine ca acele leagăne să stea într-un depozit şi să adune praf, decât să fie folosite de cetăţenii din București.

3-leagane

aşa se aşteaptă autobuzul în Montreal. vrem şi noi 🙂

Noi o să facem această acţiune, cu sau fără voia ALPAB, întrucât considerăm primordială nevoia unor spaţii alternative de petrecere a timpului liber destinate adulţilor. Vom depune la primărie şi la ALPAB toate răspunsurile din formular, ca să arătăm utilitatea acestui proiect frumos.

Vrei să ni te alături? Înscrie-te aici și ne întâlnim la o dată pe care o vom anunța în curând. Mulțumim.” 

Florin BădițăCitiţi şi

Fin del Mundo (3)

Nu știți de unde să o apucați? Exact de acolo de unde vă aflați

Copiii sunt următoarea generație de iubitori de animale de companie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Gianina / 19 March 2015 15:44

  Eu am leagan in curte…zdravan,metalic…l-am adus pentru copii dar ne mai leganam si noi.
  Si acest articol mi-a adus aminte ca acum vreo 10 ani in parcul Mitropoliei din Targoviste erau leagane mari….adica locul de joaca era marginit de o banca,un leagan,o banca,un leagan….nu stiu cine a avut ideea de a le scoate.Deci aratau ca niste banci dar erau leagane.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro