N-ar trebui să ne temem de mutanți. Și noi suntem.

4 March 2014

Aşa este, suntem prinşi tot mai mult în obsesia de a ne hrăni cât mai “natural” şi chiar credem când vedem scris sută la sută natural pe pachetele unor produse. Dacă avem răbdarea să scormonim puţin după informaţii şi să le punem cap la cap, ceea ce a făcut Radu Popovici, vom afla că povestea nu este chiar cum ne-o imaginăm. Dar poate că unii nici nu vor să ştie, cu toate că ignoranţa nu schimbă lucrurile. Un lucru e sigur: plantele „originale”, cele sălbatice, create de natura-mamă, adică cele cu adevărat naturale, au fost transformate de-a lungul istoriei pentru a se obţine dezvoltarea unor caracteristici favorabile omului.

Despre noi şi mediul în care trăim…

“Vă vine sau nu să credeţi, astăzi mâncăm aproape în exclusivitate, fără să ştim, numai mutanţi. Adică alimente care se află foarte departe de strămoşii lor, de animalele şi plantele „originale”. Să nu vă închipuiţi că străbunicii noştri mâncau altceva: tot mutanţi mâncau. Nici ei nu aveau, aşa cum nu avem nici noi, opţiunea de a mânca altceva. De ce? Pentru că ne hrănim cu mutanţi de circa 10.000 de ani.

“Mutaţia este o modificare în genele unei fiinţe, animal sau plantă, care provoacă o modificare a caracteristicilor sale fizice faţă de normal.

“Ce înseamnă însă normal? De pildă, în cazul unei plante, să zicem porumbul, care este porumbul „normal”? Cel cultivat de strămoşii noştri acum 200 de ani? Cel cultivat de… azteci, de pildă? Sau cel cultivat de populaţiile pre-columbiene, cele de dinaintea aztecilor? Ei bine, niciunul dintre acestea nu a fost porumbul normal. Imediat ce adjectivul „cultivat” este alăturat unei plante, avem de-a face în mod automat cu mutanţi, foarte diferiţi de planta originală.

“Noi înşine nu suntem, într-un fel, decât tot mutanţi; culorile diferite ale pielii, ochilor şi părului, poate şi alte caracteristici fizice şi psihice se datorează unor mutaţii.”

Camp-Grau

“Istoria trecerii la agricultură (când spun agricultură includ în termen şi creşterea animalelor) ca ocupaţie de bază este o epopee despre primii ingineri genetici ai omenirii şi despre modul în care ei au făcut posibilă apariţia civilizaţiei, aşa cum o înţelegem noi. În acest proces omul a transformat plantele şi animalele, acestea transformând, la rândul lor, omenirea.”

“Plantele cultivate sunt, de fapt, invenţii; ele au fost şi sunt alese şi propagate în mod deliberat, şi există doar ca rezultat al intervenţiei umane.”

“Deşi mulţi dintre noi credem că a cultiva plante este ceva natural, acum 10-15.000 de ani agricultura a fost ceva extrem de inovator. Vânătorii-culegători din epoca de piatră ar fi avut un şoc puternic văzând câmpuri întregi cultivate cu porumb, grâu sau orez, întinzându-se până departe, spre orizont. Cred că s-ar fi uitat la acestea aşa cum ne uităm noi la peisajele de pe Marte.”

“Plantele şi animalele au fost domesticite ca să se potrivească mai bine nevoilor umane. Ele sunt creaţii umane, concepute anume ca să producă mâncare în forme noi şi în cantităţi mai mari decât ar fi apărut în mod natural, oferite de „originalele” sălbatice.”

Articolul complet îl găseşti aici şi, dacă te-a prins povestea, află că se anunţă cu va urma.Citiţi şi

Câteva lucruri esențiale într-un birou

Oameni-grădini, oameni-copaci

Albinele o fac, oamenii o fac…


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Belle d”Imagination / 10 March 2014 20:37

  Om mânca noi mutanţi, om fi şi noi mutanţi, dar treaba e complicată.
  Mutanţii pe care îi mâncăm sunt de origine naturală. Adică se activează prin varii procedee genele latente din bagajul genetic al speciei.
  OMG sunt diferite. Modificarea are la bază introducerea de gene din alte specii, uneori speciile neaparţinând nici măcar aceluiaşi regn (a se vedea roşii cu gene de peşte). Mno, şi fix aici stă beleaua, fiindcă din brambureala asta organismul nostru nu ştie despre ce e vorba şi nu asimilează ceea ce trebuie şi se umple de otrăvuri.

  Reply
 2. Simone / 9 March 2014 22:45

  Dap..Lobby mascat ptr GMO in UE..puteti sa va abtineti de la a scrie orice..urmare la genul asta de spalare de creiere, multumim frumos!
  Sau spuneti-ne cum GMO’s sunt detinute sub proprietate intelectuala de cateva corporatii gen Monsanto care vor a controleze necesarul de hrana ptr omenire!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro