Neoficial, 20 mai e ziua Eliza Doolittle, florăreasa din My fair Lady

20 May 2022

Deși nu apare în nicio listă oficială a sărbătorilor legale, 20 mai este Ziua Eliza Doolittle – cel puțin după Alan Jay Lerner, textierul muzicalului My Fair Lady. 🙂

În imaginația ei, Eliza a devenit prietenă cu regele Angliei, care îi spune:

Săptămâna viitoare, pe 20 mai
Eu proclam Ziua Eliza Doolittle.

Cu versurile lui Lerner și muzica lui Frederick Loewe, adaptarea poveștii lui George Bernard Shaw – Pygmalion – a apărut pentru prima dată ca un musical de scenă în 1956, cu Rex Harrison în rolul profesorului de lingvistică Henry Higgins și Julie Andrews în rolul Eliza Doolittle, florăreasa pe care o ia sub aripa sa.

Spectacolul a fost un succes uluitor, stabilind recorduri de box office atât la Londra, cât și la New York. A avut atâta succes, încât a fost un șoc când Julie Andrews n-a fost luată în calcul de studiourile Warner Brothers atunci când pregăteau versiunea cinematografică lansată în 1964.

Julie avea doar 20 de ani, când și-a făcut debutul pe scenă ca Eliza la New York. Producătorul Jack L. Warner credea că nu era „suficient de cunoscută” ca actriță de film, așa că mașina de la Hollywood a trecut în spatele lui Audrey Hepburn cu atracția ei de vedetă. Dar Julie Andrews nu a fost singurul membru al distribuției inițiale asupra căruia Jack L. Warner a avut rezerve. Se gândea că Rex Harrison ar putea fi prea bătrân în rolul profesorului Higgins. Așa că a întocmit o listă de potențiali înlocuitori, între care și Cary Grant. Care, potrivit bârfelor din studio, i-ar fi spus lui Warner că nu doar că nu l-ar juca pe Higgins, dar dacă rolul nu i-ar fi revenit lui Rex Harrison, nici nu va merge să vadă filmul.

În cele din urmă, Harrison a triumfat și a fost votat cel mai bun actor la premiile Oscar în aprilie 1965 pentru interpretarea profesorului. My Fair Lady a fost votată pentru cel mai bun film și a câștigat alte șapte premii Oscar. Julie Andrews, amar dezamăgită de pierderea rolului Doolittle, a fost compensată în mod adecvat la aceeași ceremonie prin câștigarea Oscarului pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea rolului Mary Poppins, filmul în care a acceptat să joace după ce a fost respinsă pentru My Fair Lady.

Audrey Hepburn nici măcar nu a fost nominalizată la Oscar și a trebuit să se uite la Andrews cum își ridică premiul. În culise, s-a spus că unul dintre motivele pentru care Hepburn a dezamăgit a fost că vocea i-a fost dublată de cea a cântăreței profesioniste Marni Nixon. Singura melodie pe care Audrey Hepburn a cântat aproape fără ajutor a fost „Just You Wait” – care conține versul memorabil al Regelui care proclamă Ziua Eliza Doolittle.

Titlul filmului nu apare nicăieri în dialog și nici în niciunul dintre versurile cântecului și nu este sigur cum a apărut. Este larg acceptat, totuși, că My Fair Lady este un joc de cuvinte inteligent. Mayfair este una dintre cele mai importante zone de lux din Londra și găzduiește eșaloanele superioare ale societății. Oamenii din East End cu accent cockney, cum ar fi Eliza, l-ar spune „My-fair”. În poveste, ea aspiră să-și lase în urmă statutul de vânzătoare de flori pe stradă și, în cele din urmă, devine într-adevăr o doamnă Mayfair acceptată – precum și „doamna mea drăguță” pentru profesorul Higgins. (sursa)Citiţi şi

A spune adevărul este cea mai bună glumă

Breakfast, Lunch & Dinner At Tiffany’s

Femeile și ochelarii lor de soare – o întreagă poveste

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro