Noul vaccin anti-covid-19 de la Moderna anunțat ca fiind mai eficient ca cel de la Pfizer

16 November 2020

Compania americană Moderna a anunțat cu bucurie astăzi că vaccinul lor anti-Covid-19 este eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare, relatează BBC.

Rezultatele îmbucurătoare vin în contextul în care și vaccinul Pfizer a arătat o eficiență de 92%, fapt ce crește speranța că aceste vaccinuri ar putea să ducă la un sfârșit al pandemiei de coronavirus.

Ambele companii au folosit abordări inovatoare în ce privește dezvoltarea vaccinurilor. Moderna a anunțat că plănuiește să solicite aprobarea folosirii vaccinului în următoarele săptămâni.

©Profimedia Images

Vaccinul a fost testat pe 30.000 de americani, jumătate primind două doze de vaccin, la patru săptămâni distanță. Restul au consitutit lotul placebo. Analiza a fost bazată pe primele 95 de cazuri care au devenit simptomatice cu Covid-19 – dintre aceștia, doar cinci primiseră vaccinul, în timp ce ceilalți fuseseră injectați cu o substanță placebo. Informațiile arată și că au fost 11 cazuri grave de îmbolnăvire cu Covid-19, însă niciunul dintre acestea nu au fost la persoane imunizate cu vaccin.

„Eficiența acestui vaccin este remarcabilă. Este o zi grozavă”, a declarat Tal Zaks, directorul medical de la Moderna.

Vaccinul Moderna ar putea pune mai puține problema în ce privește distribuția pentru că deși folosește același principiu – injectarea codului genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun – el poate fi depozitat și rămâne stabil la o temperatură de -20 de grade pe o perioadă de șase luni, ceea ce ar însemna că poate fi depozitat în congelatoare obișnuite.

Prin comparație, vaccinul Pfizer trebuie menținut la o temperatură de -75°C, fapt ce pune probleme în ce privește stocarea și distribuția acestuia, mai ales în cazul țărilor cu sisteme medicale precare. (de citit aici ce înseamnă să poți livra în bune condiții aceste vaccinuri)

Comisia Europeană a încheiat deja un contract cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin.Citiţi şi

COVID-19: unde suntem azi și ce să faci dacă te îmbolnăvești. 

Alergăm după rezolvări, ignorând fluturii

De ce ar trebui să avem încredere în cercetători și într-un vaccin atât de rapid aprobat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Gina / 20 November 2020 10:55

    Exista speranta 🙂

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro