Nu ai băieţi, îţi deghizezi fetele

Georgiana Voinea

28 March 2012

Familiile din Afganistan care nu reușesc să aibă moștenitori pe linie masculină recurg la metode radicale pentru a nu fi ridiculizați de ceilalți membri ai societății: își deghizează fetele în băieți.

Bacha Posh

Obiceiul este vechi, cunoscut cu numele de Bacha Posh, dar fără să fie deloc posh! Dacă o familie are mai multe fete, una dintre ele este aleasă pentru a fi deghizată în băiat. Părinții nu se rezumă la a-și îmbărca fata cu haine bărbătești, ci îi dau acesteia și un nou nume, masculin. Ritualul se ține pentru ca familia să nu piardă respectul celorlalți într-o societate care promovează ideea că viața nu este completă până când nu ai un fiu. Băieții sunt un simbol de prestigiu și onoare, iar lipsa lor, un motiv de rușine.

Unele fete vor să treacă prin această transformare, pentru că odată cu statutul oficial de băiat vine și un mai mare grad de libertate. Ele au voie să muncească sau să iasă să se joace cu alți băieți. Majoritatea fetelor-băieți au vârste cuprinse între șapte și doisprezece ani. După o perioadă, ele “redevin” femei și se pot căsători, însă tranziția este foarte dificilă.

Dificil este și pentru cei care nu au avut contact cu această lume să înțeleagă cum poate fi statutul social mai important decât dezvoltarea psihologică sănătoasă a propriilor copii.Citiţi şi

Alte măști, același joc: România e o rețetă sigură pentru subdezvoltare

Nu trebuie să pozezi tot timpul în oaia roz, ca pe Facebook

Azi femeile se pot răzbuna libere pe bărbaţii leneşi, beţivi şi neperformanţi în pat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
624 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro