Numai praful de zâne nu ne face rău, altfel…

25 July 2023

Am constatat că praful este foarte prezent în știri care arată până la urmă îngrijorarea și preocuparea pentru sănătatea oamenilor. Numai în ultimele trei zile am găsit așa:

Turcia: supraviețuitorii cutremurelor din sud-estul țării se confruntă cu o altă amenințare – cele 210 milioane de tone de moloz trebuie îndepărtate, iar operațiunile de excavare au învăluit într-un nor de praf toxic zona afectată. Turcii se tem de boli respiratorii și cancer pulmonar cu toate acele materiale periculoase aflate în norul de praf.

Florida, SUA – calitatea aerului a scăzut semnificativ odată cu norul de praf saharian care a ajuns pe cerul Floridei în weekend-ul trecut. Praful saharian face niște răsărituri și apusuri spectaculos de colorate, iar peste zi un cer lăptos, dar creează disconfort pentru cei cu afecțiuni respiratorii – astm sau alergii.

Universitatea Cambridge, UK: “pentru prima dată, telescopul spațial James Webb a observat semnătura chimică a boabelor de praf bogate în carbon din universul timpuriu.” E vorba despre praful cosmic. Care, iată, ne-ar putea da vești despre extraterești. Altfel, tot nu e bun pentru oameni. 

Praful e vechi 🙂 și omul a învățat să lupte cu el ca să poată trăi mai bine, să respire un aer mai curat. Iar astăzi se poate apăra cel mai bine din toate timpurile de tot ce ar putea el conține nociv pentru sănătate. Pentru că poate doar praful de zâne să nu ne facă rău. 🙂 

Așadar, în medii foarte poluate, în aer liber, ne putem apăra purtând măști. Poate vă amintiți de imaginile cu japonezi sau chinezi în marile lor orașe umblând cu măști, cu mult înainte de pandemie, sau chiar, în Tokio, plătind la automate de oxigen o gură de aer curat. Trist e că nici noi nu stăm grozav la calitatea aerului pe care îl respirăm în marile orașe.

Dar odată intrat în casa ta ar trebui să respirăm un aer cât mai bun, să fim feriți de toate pericolele ascunse în praful care intră pe geam sau îl aducem chiar noi pe haine și încălțări. Cum facem asta dacă aerisirea nu rezolvă problema, ba dimpotrivă, o poate agrava? Păi, ce altă soluție decât să menținem o curățenie bună cu un aspirator cu filtre sigure și să ne luăm un aparat de purificat aerul. O investiție pentru care ne vom felicita de îndată ce vom simți cu câtă ușurință respirăm și, mai ales, cât de bine dormim noaptea.

Citiți și Spune-mi ce aer respiri în casa ta, ca să-ți spun ce pericole te amenință

Și la aspirator, și la purificator, toată siguranța vine din filtre, și cele mai bune sunt filtrele originale HEPA (High-Efficiency Particulate Air) care reduc considerabil riscul de infecții aeriene. Filtrul HEPA are o istorie și a rămas standardul de calitate în domeniu în întreaga lume. El a fost inventat de către armata SUA, la începutul anilor ’40 în plină desfășurare a Proiectului Manhattan (revenit în atenție zilele acestea odată cu premiera filmului Oppenheimer). Acest proiect a dezvoltat prima bombă atomică din lume, iar filtrul HEPA a fost inițial creat ca o soluție pentru prevenirea răspândirii particulelor radioactive în camerele de testare pentru a-i proteja pe cei implicați în proiect. În anii ’50 a fost deja oferit spre comercializare devenind un obiect emblemă în domeniul filtrării aerului.

Filtru pentru aspiratoare Dyson. Oricât de bun, și el trebuie schimbat după un timp. 

 

Mai trebuie să știți că nu doar filtrele aspiratorului ori purificatorului trebuie să fie HEPA pentru a garanta siguranța în folosire, ci și tot ceea ce implică integrarea lor în aparate, mai precis garniturile de cauciuc care asigură etanșeitatea. Altfel, în loc să eliminați praful (despre care v-am povestit aici câte poate conține) nu veți face decât să-l pulverizați înapoi în locuință. Aerul care este eliminat în urma aspirării nu are voie să miroasă a praf încălzit. Dacă e așa, calitatea filtrului (trebuie să fie original și nu un fals) și/sau etanșeitatea ar putea fi problema.Citiţi şi

Povestea mea cu purificatorul Dyson și nesuferitul de Covid 19

Studiu: Virozele respiratorii durează între 10 și 14 zile în acest sezon. Care sunt cele mai simple metode de prevenție

Spune-mi ce aer respiri în casa ta, ca să-ți spun ce pericole te amenință

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro