O șansă în plus pentru cei care așteaptă un transplant

5 December 2015

Compania TransMedics (Massachusetts, SUA) a creat un dispozitiv medical – Organ Care System – capabil să asigure condiţii similare celor din corpul uman, păstrând inima donată timp de 10 ore la o temperatură apropiată de cea din pieptul nostru. Cu ajutorul unor tuburi, a unui litru de sânge de la donator şi a unui rezervor de oxigen, odată conectată la acest aparat, în jumătate dintre cazuri, inima începe să bată singură, iar când nu porneşte, este folosit un defibrilator.

Aparatul, folosit deja în Europa şi în Australia şi aflat în perioada de testare în Statele Unite, costă 250 000 de dolari și poate asigura viabilitate unei inimi prelevate de la un donator a cărui circulaţie sanguină s-a oprit înainte, spre deosebire de metoda clasică (cea a păstrării la rece) care permite doar transplantarea inimilor care provin de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. De asemenea, aparatul permite verificarea organelor înainte de a fi transplantate, în prezent aproximativ două treimi dintre inimile donate nefiind acceptate din cauza nesiguranţei în ceea ce priveşte funcţionalitatea lor.

inima

În luna martie, la Spitalul Papworth, Cambridge, chirurgul Stephen Large a realizat un transplant cu o inimă prelevată după ce aceasta încetase să mai bată în corpul donatorului. În opinia lui, cu ajutorul noului dispozitiv, numărul organelor disponibile pentru transplant poate creşte cu 25-30%.Citiţi şi

Cine sunt

O femeie ca ea trebuia învinsă din nou

Cununa regăsirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro