O saramură cu dichis

6 October 2012

Crap în secolul 21? Dar nu-i trendy precum somonul. E prea rustic. Are gust de mâl. E gras. Se curăţă greu. E naşpa.

 Aşa că azi vă propun o saramură de crap (de maximum 2.5 kg) sau de caras mare (cca. 1kg).

  • 1 kg sare (nu vă speriaţi, nu intenţionez să vă transform în rumegătoare!)
  • peştele
  • o tavă de sacrificiu, de inox ieftin

Pentru saramură:

  • usturoi
  • un kg roşii prunişoare/ suc de roşii
  • ardei iute sau praf de chili
  • foaie de dafin
  • boabe de piper şi coriandru
  • o ceaşcă de apă şi una de vin roşu
  • leuştean tocat

Pe tava de inox se pune un strat de minimum 4 mm de sare, se lasă să se încingă (să sfârâie apa când e picurată), şi se pune peştele curăţat de branhii şi intestine, dar cu solzii intacţi. Se lasă pe fiecare parte până când solzii se pot desprinde cu uşurinţă de pe carne, semn că s-a făcut.

Atunci când s-a făcut, se scoate capul, se curăţă solzii şi se pune într-un vas mai adânc.

Roşiile se pun la copt (după ce au fost crestate uşor) sau se desface sucul de roşii.

Se pun la fiert într-o ceaşcă de apă mirodeniile şi ardeiul iute. Se strecoară şi se pune încă o dată la fiert cu ceaşca de vinul care musai trebuie să fie roşu şi demi-sec şi se lasă până se distilează alcoolul.

Se curăţă de coajă roşiile şi se pasează sau sucul de roşii se amestecă cu ”ceaiul de mirodenii”, eventual cu ardeiul iute fiert şi pasat şi el.

Usturoiul se pisează fin, se amestecă bine cu roşiile şi se ornează cu leuştean.

Acest sos de usturoi se adaugă peste carnea de peşte, se acoperă şi se serveşte cu o mămăligă rustică, rotundă ca o lună plină.

PS: dacă în loc de peşte puneţi carne de pui, merge şi o saramură de pui făcută după acelaşi meremet.

Citiți articolele Mirei Mincă și pe blogul personal lacul.ro



Citiţi şi

Și mie mi-e dor de tine…

Salată noastră de vinete, delicatesă în Paris

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro