Oliver Sacks, fermecător și instructiv – Fluviul conștiinței (zece eseuri)

9 January 2024

„Copiii sînt atrași de narațiune; ei nu numai că solicită și se delectează cu poveștile altora, dar le și creează ei înșiși. Spunerea poveștilor și crearea miturilor sînt activități primare umane, un mod fundamental de a da un sens lumii noastre.

Inteligența, imaginația, talentul și creativitatea nu-ți sînt de niciun folos fără o bază de cunoștințe și abilități, și pentru aceasta e nevoie ca educația să fie suficient de structurată și concentrată. Dar o educație prea rigidă, prea constrînsă de șabloane, prea săracă în povești poate omorî mintea unui copil, cîndva activă și iscoditoare. Educația trebuie să găsească un echilibru între structură și libertate, iar nevoile fiecărui copil pot varia foarte mult. Unele minți tinere se dezvoltă și înfloresc cu ajutorul unei predări bune. Alți copii (incluzîndu-i pe unii dintre cei mai creativi) pot să fie recalcitranți față de educația formală; aceștia sînt în esență autodidacți, cu o poftă nepotolită de a învăța și explora de unii singuri. Majoritatea copiilor trec prin multe etape în acest proces, avînd nevoie de mai multă sau mai puțină structură, mai multă sau mai puțină libertate, în anumite perioade.

Asimilarea vorace, imitarea diferitelor modele, nu este creativă în sine, dar e adesea vestitorul unei creativități viitoare. Arta, muzica, filmul și literatura, în aceeași măsură ca informațiile și datele, pot oferi un tip special de educație, ceea ce Arnold Weinstein numește «o imersiune indirectă în viața altora, înzestrîndu-ne cu ochi și urechi noi».”

Sînt zece eseuri în această carte pe care mi-am dorit foarte mult s-o citesc, simțind parcă bogăția din ea, revelațiile pe care mi le-a adus. V-am pus aici un pic din eseul numit „Sinele creativ”, unul care mi-a adus confirmări, m-a infirmat, m-a pus pe gînduri, m-a făcut să reiau paragrafe, m-a străluminat, adică exact ce-mi face mie cea mai mare bucurie cînd îl citesc pe preaiubitul Oliver Sacks. Nu vă recomand s-o citiți, vă rog s-o faceți. Vă veți mulțumi. ❤

Găsiți „Fluviul conștiinței”, cu reducere, aici.

Pe Ana o găsiți mereu aici și aiciCitiţi şi

Părintele Ionuț Blidar și enoriașii srilankezi

Românul când plătește

Dar cum să NU știți ce e ăla păstârnac și la ce se folosește?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro