Nu. Nu e bine că oamenii pot merge vineri și sîmbătă la biserică, să ia paști

15 April 2020

Nu. Nu e bine că oamenii pot merge vineri și sîmbătă la biserică, să ia paști. Noi nu avem experiență ca societate cu distanțarea socială. E nevoie de zeci de ani de experiență în chestiunea distanțării sociale. Știu că e greu de-nțeles pentru mulți, adică nu de înțeles, de acceptat, dar la oamenii credincioși există un dor de Dumnezeu, un dor care este indisolubil legat de biserică și de Sfintele Taine. Deja oamenii au acumulat o mare frustrare de cînd nu mai au voie să meargă la biserică. Nu vor respecta distanța socială vineri și sîmbătă, cînd vor merge, dar nu pentru că sînt răi, ci pentru că nu sînt obișnuiți să o facă, nu-și vor da seama, iar la asta se adaugă acumularea aia sufletească de cîteva săptămîni, de cînd le este interzis să meargă la biserică.

Și tocmai cel mai vulnerabil segment al populației este acum cel mai expus. Ne convine sau nu, oamenii în vîrstă sînt cei care în majoritate merg la biserică.

Apoi, luatul luminii presupune o apropiere a oamenilor, nu dai și nu iei lumină – și nici paști – respectînd distanța de un metru și jumătate, că n-o dai cu undița. Infectați pot fi și cei care dau paști și lumină, dar și cei care primesc. Infectați și asimptomatici. Iar de-acolo, urgia.

Apropierea respirațiilor, strănutul, tusea, atingerea mîinilor, atingerea suprafețelor, că nu le pui oamenilor paști în palmă – toate acestea pot aduce în aceste momente moartea. Da, moartea, nu mai puțin de atît, deși nici mai puțin nu e chiar așa puțin fiindcă boala asta lasă și sechele pentru toată viața multor oameni care îi supraviețuiesc.

𝗡𝗶𝗺𝗲𝗻𝗶 𝗻𝘂 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗶 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿 𝗶̂𝗻 𝗻𝗶𝗰𝗶𝘂𝗻 𝗺𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗮𝗰𝗮̆ 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝗮𝘂 𝗻𝘂 𝗶𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁. 𝗡𝗜𝗠𝗘𝗡𝗜. 𝗢𝗿𝗶𝗰𝗶𝗻𝗲 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗶 𝗽𝘂𝗿𝘁𝗮̆𝘁𝗼𝗿 𝗮𝘀𝗶𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰 𝘀𝗮𝘂 𝗮𝗳𝗹𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗰𝘂𝗯𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗮 𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗱𝗲𝗰𝗶 𝘁𝗼𝘁 𝗳𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝘀𝗶𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺𝗲. 𝗢𝗥𝗜𝗖𝗜𝗡𝗘. 𝗧𝗼𝘁̦𝗶 𝗺𝗶̂𝗻𝗰𝗮̆𝗺, 𝗰𝗵𝗶𝗮𝗿 𝗱𝗮𝗰𝗮̆ 𝗻𝘂 𝗶𝗲𝘀̦𝗶𝗺 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗮𝘀𝗲, 𝗮𝘀̦𝗮𝗱𝗮𝗿 𝘁𝗼𝘁̦𝗶 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝗹𝘂𝗮 𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽𝗲 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲, 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗽𝗶̂𝗶𝗻𝗲𝗮 𝗮𝗺𝗯𝗮𝗹𝗮𝘁𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗳𝗿𝘂𝗰𝘁𝗲 𝘀𝗮𝘂 𝗹𝗲𝗴𝘂𝗺𝗲. 𝗧𝗢𝗧̦𝗜.

Momentul acesta, al Paștilor, este cel mai important să-l trecem cu bine, cu cît mai puține infectări, asta fiindcă știm cu toții că, indiferent de ce au spus autoritățile, unii tot vor vrea să se adune cu alții în case. Adică oricum este un moment în care va crește numărul de infectări.

De ce să trebuiască să fie cît mai mulți oameni bolnavi cu putință?

Domnilor guvernanți, e marți-seară. Aveți timp să reveniți asupra deciziei și sper că o veți face, dacă vă pasă de oameni, de viețile lor.

Pe Ana o găsiți cu totul aici

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

De fapt, tot ce îți dorești e să te pierzi în iubire și lumină…

3 idei utile de care să ții cont pentru alegerea corpurilor de iluminat pentru camera de zi

Zeiță să fi fost

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. ana / 15 April 2020 15:53

  de cand e treaba angajatilor unui stat laic sa ”execute” ordinele BOR – pe colțuri se vorbește de tresele Patriarhului, dar tot nu e în regulă. Nu e treaba polițiștilor și e grav că tocmai ministrul de interne nu înțelege asta.

  Reply
 2. Eu / 15 April 2020 11:34

  Pai cine a zis ca merg oamenii sa ia lumina? O sa fie angajati din M.A.I. care o sa imparta lumina. La biserica nu au voie, dar stau ca sardelele in aeroporturi si in supermarket uri. Biserica e de vina! Mare ti e gradina Doamne,multi sar gardul si scriu articole.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro