Pământul s-a supărat

16 March 2020

Știu, este cumplit ce ni se întâmplă! Dar este felul naturii de a ne pune la locul nostru. Previzibil sau nu, ni se arată că, în fața forței naturii, suntem egali cu orice altă vietate căreia i se permite să viețuiască pe Pământ. Fie ea râmă sau dinozaur.

Orice calamitate naturală, incluzând aici și bolile pandemice, poate fi privită ca un soi de funcție „autoclean” a Pământului. Prea mulți și iresponsabili în consumarea resurselor finite de viață pe care mama Terra ni le poate asigura. Invazivi, distructivi, nesăbuiți. Dacă nu vom înțelege de bună voie că supraviețuirea speciei noastre depinde de respectul pe care îl arătăm naturii, vom înțelege în forță, durere și dezastru. Cei care au trăit măcar un fenomen meteo extrem ar putea să priceapă teoria asta. Întâmplător, ba chiar deloc, peste mine a trecut o tornadă, într-un sat din Bărăgan, atunci când noi toți știam despre tornade doar de la Teleenciclopedia. Ceilalți vor zace în continuare în ignoranță, convinși că în spatele geamurilor solide ale clădirii de birouri în care trăiesc sau în mașinile puternice pe care le conduc, sunt feriți de molime și cataclisme. Încredințați că banii le oferă imunitate. Însă nimic nu ne poate păzi de lăcomia cu care poluăm, defrișăm și mâncăm alte specii, și-o vom afla pe pielea noastră și a copiilor noștri atunci când mama natură va trebui să aleagă între ea și noi.

Iar cel mai mare dintre păcatele noastre este cumpăratul. Atât de vizibil, grotesc chiar, zilele astea. Încet și sigur, am fost înrobiți de vânzători. Suntem slugile cumpărăturilor. Bunicii noștri știau să trăiască fără să cumpere. Știau și puteau, pentru că li se permitea, să consume frunzele, boabele și poamele pământului atunci când le era vremea, dar să-și pună și în pivnițe, ghețării și poduri pentru când vremea se va urgisi.

Bunicii noștri mâncau și beau ce produceau: cartofii pe care și-i scoteau cu săpăliga din bucata lor de pământ, porumbul despănușat la marginea șanțului, cu vecinii toți cocoțați în vârful grămezii de știuleți, orătania ce și-o creșteau în bătătură, peștele pe care și-l scoteau din gârlă, vinul din teasc, laptele din țâța vacii. Noi nu mai știm și nici nu mai avem resurse s-o facem, pentru că un sistem nesătul de bani și putere a avut grijă să ne fie imposibil s-o facem. Noi cumpărăm din supermarket, standul bio. Doamne! Și depozităm în lada frigorifică, cumpărată în rate.

Trăim „bine”, avem de toate pe rafturi, în schimb ne-au fost amputate abilitățile și resursele de supraviețuire. Este nenorocire dacă se termină stocurile de făină și orez la magazin. Și chiar este! Cine mai macină azi boabe de grâu la moara din sat? Unde sunt morile din sat? Nu mai sunt! Nici oamenii nu mai au pământ. Bucățica aia sfântă de ogor din care ne hrăneam nu mai există. L-am vândut! N-am avut nicio șansă în fața globalizării, comasării, exploatării, în fața pesticidelor, a organismelor modificate genetic, a prețurilor impuse, a lanțurilor de magazine, în care acum ne înghesuim să cumpărăm… mălai.

Economie de piață. Controlată. Totul, toți suntem rotițe dintr-un mecanism nesătul, care înghite vieți și oameni și scuipă pe din dos sclavi dresați ai consumerismului. Slugi ale cardurilor, închise în case frumoase și birouri de sticlă. Turme disperate de lipsa uleiului de pe rafturi. Pentru că foamea unora de bani nu poate fi astâmpărată cu nimic. Și pentru asta ne îngrașă, ne otrăvesc și ne îmbolnăvesc, cu consimțământul nostru tacit, speculându-ne comoditatea și lipsindu-ne de alternativă.

Pruncii noștri nici nu vor concepe că odată s-a putut trăi și altfel. Încă pruncii noștri se vor bate pe resurse mai valoroase decât făina și uleiul. Se vor bate pentru aerul de respirat și apa de băut, pe care noi astăzi le otrăvim cu neghiobie. Dar natura este înțeleaptă și natura nu ne mai îndură. În ritmul în care trăim, o să vină vremea să fim noi contra ei și ea ne va supraviețui. N-am nicio îndoială! Mama Geea ne atenționează. Ne-a pus pe pauză ca să-și tragă sufletul puțin. Ne îndeamnă la mai multă smerenie în a înțelege care ne este locul, înainte să se scuture de noi, ca de niște paraziți. Dacă astăzi am avea ochi să vedem și minte să înțelegem, poate mâine am lăsa un loc sub soare și copiilor noștri! Poate…

Alte articole ale Manuelei, aici

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Tata, te iubesc oricum ai fi

Ce făcuseră mamele noastre de nu ne lăsaseră nicio avere?

Azi am mâncat parizer în parc

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Anda / 19 March 2020 17:37

  Gunoaiele planetei, cei 1% din populatie, care detin si controleaza totul in materie de petrol, industrie, comert, sunt raspunzatori de acest virus. Cumparati, ravniti la cat mai mult, fiti sclavi, globalizatilor, faceti in continuare jocul acestor psihopati si apoi intrebati-va, cati mai ramaneti in viata, de ce sunteti atat de prosti!

  Reply
 2. Mariana / 17 March 2020 14:42

  Dumnezeu nu vrea moartea păcătoșilor!!!vrea sa ne întoarcem la el și sa ne salveze sufletele!!!Dar noi nici în ceasul al 12 lea nu vedem ca Biblia se împlinește,nu ridicam mâinile spre cer sa cerem iertare de păcate și salvare!!Avem liberul arbitru,noi decidem dacă vrem sa fim salvați!!Dar preferam sa credem în mama natura….pământ etc.AVEM UN CREATOR ȘI ESTE VIU ȘI ATOTPUTERNIC DUMNEZEU ȘI UN SINGUR MIJLOCITOR PE ISUS HRISTOS,FIUL SAU!!!!PRIN CREDINȚĂ SUNTEM SALVAȚI ȘI ELIBERAȚI!!!

  Reply
 3. Diana / 17 March 2020 12:06

  Nu suntem nimic, suntem egali cu o furnica pe pamant si nu doar in perioada asta. Cand va atingeti scopurile, nu simtiti ca n-au insemnatate si doar orgoliul v-a ghidat spre ele? Si chir si acum, lumea nu-si da seama cat contribuie, cat de rau ne va lovi pandemia.

  Reply
 4. Sorin / 17 March 2020 11:58

  Da pamantul, nici acum nu va ridicați capul spre cer și să ne întoarcem la Dumnezeu și să ne punem întrebări, oare de ce ?oare chiar nu ne merităm soarta, cred că va fi doar începutul durerilor, trăim într-o lume a ignoranței , a vedetismului, a mândriei unul față de celălalt ori câți bani,faima, putere, am avea pentru o perioadă, nu suntem nimic .

  Like 10
  Reply
 5. Veronel / 17 March 2020 10:58

  Ați făcut un eseu extraordinar. Foarte frumos!
  Păcat că l-ați înlocuit pe Dumnezeu cu “Mama Pământ” Puteți crede că pământul are viață și poate lua atitudine, dar nu puteți crede ca Dumnezeu este în controlul tuturor lucrurilor și că El dorește salvarea noastră din aceasta situație!

  Like 7
  Dislike 1
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro