Pensionarii din Cluj au propria instituţie de învăţământ superior: Universitatea Vârstei a 3-a

17 October 2019

O vorbă din popor spune că “omul, cât trăieşte, învaţă”, iar o “Universitatea Vârstei a 3-a” vine cât se poate de implicat în sprijinul acestei afirmaţii.

Luni, 13 octombrie, primarul oraşului Cluj, Emil Boc, a susţinut cursul inaugural de la inedita universitate, în care cel mai vârstnic student este Emil Tătaru, un bărbat de 93 de ani. Boc, care este şi conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB), le-a transmis celor prezenţi un mesaj pentru apărarea democraţiei:

“Fără studenţi, nicio universitate nu poate exista. Le-am mulţumit seniorilor Clujului că au optat pentru această <Universitate a Vârstei a 3-a>, iar pentru mine este o onoare şi o plăcere să fiu la cursul inaugural. Le-am transmis cursanţilor că democraţia este ca mersul pe bicicletă, trebuie exersată în fiecare zi pentru a o putea menţine şi a o putea apăra. Le-am spus, de asemenea, că democraţia nu este perfectă, aşa cum spunea Churchill, fiind cea mai proastă formă de guvernământ cu excepţia tuturor celorlalte, iar pentru a apăra libertatea, egalitatea, dreptatea şi viaţa noastră, trebuie să apărăm principiile democraţiei. Democraţia nu este în ADN-ul fiinţei umane, iar pentru democraţie avem nevoie de o societate civilă puternică, astfel încât guvernanţii să ştie că, în mâinile lor, Constituţia nu este doar o simplă barieră de hârtie”, a spus Boc.

„Universitatea Vârstei a 3-a” este un proiect care se adresează vârstnicilor şi doreşte să contribuie la formarea continuă, incluziunea şi menţinerea activităţii acestora. Pentru anul 2019-2020 proiectul este organizat de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală a Primăriei Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia EduNation şi Fundaţia UBB, iar beneficiari vor fi 80 de seniori de la două centre de zi pentru vârstnici din municipiu care s-au înscris în acest proiect.

Citiţi şi Cum arată bătrâneţea cu adevărat

Vârstnicii vor participa la cursuri gratuite de o oră şi jumătate de psihologie, sănătate, administraţie publică sau drept, care se vor organiza în cele două centre de zi, în două module, de câte șapte săptămâni.

Desigur, la final cursanţii vor primi diplome de absolvire a „Universităţii Vârstei a 3-a”.Citiţi şi

Atât le duce capul!

Un an pierdut

Inteligența corporală și prosperitatea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro