Pofta’n cui şi pielea pe băţ?

2 May 2011

Anotimpul cald a început deja să sufle în ceafa garderobelor noastre, îndemnându-ne să înlocuim hainele groase, învăluitoare, cu ţesături uşoare… revelatoare. Revelatoare ale straturilor în plus, pe care sedentarismul din timpul anotimpului rece le-a pus la păstrare pe trupurile noastre. Odată cu pomii, au înflorit, astfel, şi curele de slăbire.

Dincolo de efectele pe care dietele le au asupra ţesutului adipos (pe care îl sculptează frumos), un alt ţesut este pus în pericol: cel epidermic. Căci, dacă nu-i acordăm suficientă atenţie şi îngrijire în procesul de remodelare corporală, e vai (şi-amar) de pielea noastră, după cum ne atrage atenţia doamna doctor Olga Simionescu.

Curele de slăbire afectează cel mai întins organ – pielea. Ce ritm trebuie păstrat ca aspectul ei să nu aibă de suferit şi care sunt alimentele care dau strălucire pielii fără să intre în conflict cu dieta?

Curele de slabire afectează pielea în funcţie de vârstă, de greutatea pierdută şi de ritmul acestei pierderi. Practic, se produce o scădere a ţesutului adipos care, arhitectural, are un rol de susţinere a pielii, aceasta fiind organizată în straturi. Dacă scăderea este brutală şi pierderea  adipocitelor (celulelor de grăsime) este rapidă, se pierde si tonusul (elasticitatea), astfel că pielea devine flască şi nu mai are tonus.

Din aceste motive, este recomandat ca pierderea în greutate să fie armonioasă şi obligatoriu asociată cu mişcare (sport şi exerciţii de tonifiere). Un alt mecanism esenţial de afectare a pielii îl reprezintă pierderea apei, când pielea deshidratată pare brusc îmbătrânită. Deoarece produsele numite “de hidratare” previn pierderea, dar nu aduc apă în stratul cornos, femeia care slăbeşte trebuie să consume obligatoriu 1,5 l de apă pe zi. Alimentele care dau strălucire pielii sunt legumele si fructele.

Vârsta este unul dintre factorii care influenţează puterea impactului pe care cura de slăbire o are asupra epidermei. S-a constatat că la adolescente fenomenele de “lăsare” a pielii sunt mult încetinite, procesul fiind mult mai vizibil la femeile mature, care trebuie să acorde, aşadar, atenţie sporită acestui aspect.

Se poate evita ,,lăsarea” pielii în zonele de interes major: faţă, sâni, abdomen, coapse, braţe?

Aceste zone menţionate constituie de fapt, distribuţia gimnoidă, adică feminină a grăsimii, fiind aflate sub controlul hormonilor feminini. În perioade fiziologice de creştere în greutate, cum ar fi sarcina, “lăsarea pielii” poate fi evitată prin purtarea unor ciorapi elastici “cu burtă” şi a unor sutiene speciale. Pentru restul femeilor, în cadrul dietelor echilibrate, sportul previne “lăsarea pielii”, prin creşterea tonusului muscular.

Care sunt cele mai frecvente greşeli în îngrijirea pielii?

  • necunoaşterea tipului de piele: el trebuie ” diagnosticat”  din punct de vedere

a) al fototipului cutanat

b) al constelaţiei seboreice

c) al elasticităţii

d) al ridurilor

  • utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite sau excesive
  • abuzul de soare, natural sau artificial
  • folosirea peelingului chimic fără a ţine cont de balanţa indicaţii/contraindicaţii
  • lipsa de consecvenţă în îngrijirea pielii.

Există creme-minune, alimente-minune, tratamente-minune?

Da. Există creme-minune, dacă sunt adaptate unui ten care le cere şi dacă nu au reacţii adverse. Există alimente-minune care ne prelungesc viata şi există tratamente minune care se pot face la domiciliu, pentru orice buzunar. Este nevoie, însă, de disponibilitate.

Liposucţia este ultima soluţie?

Liposucţia este indicată pentru reducerea zonelor de grăsime localizată şi este ideală la pacienţii sănătoşi, care se află în aria de greutate corporală normală; tehnica constă în avulsia şi aspiraţia lipocitelor prin tunele care se încrucişează în ţesutul subcutanat. Este însă contraindicată total la pacienţii care o caută exclusiv drept metodă de a pierde din greutate si prescrierea ei trebuie descurajată în acest caz. Liposucţia nu reduce semnificativ masa corporală, ci îmbunătăţeşte forma ariilor localizate. Din aceste motive, răspunsul la întrebare este: CATEGORIC NU.

Vă mulţumim!Citiţi şi

Iubiri de sâmbătă până-ntr-o duminică viitoare

Frumusețea, celebrată în magazinele DOUGLAS printr-un concept unic de îngrijire premium – CABINA SPA

Un tratament intensiv de hidratare a părului

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro