Premiul Nobel pentru Medicină 2019 – speranță pentru bolnavii de cancer

7 October 2019

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an în această perioadă, iar Karolinska Institute din Stockholm i-a anunțat drept câștigători pe cercetătorii Gregg L. Semenza, Peter J.Ratcliffe şi William G.Kaelin Jr. Cei trei oameni de ştiinţă au identificat “mecanismele moleculare prin care sunt reglate la nivel genetic răspunsurile organismului la variațiile nivelului de oxigen”, iar cel mai important fapt este că printre aplicațiile descoperirilor lor se numără și posibilitatea stopării dezvoltării diferitelor tipuri de tumori canceroase.

Cine sunt cei trei laureați Nobel

William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute și este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998.

Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville și la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge și s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard. Și a obținut doctoratul din partea Școlii de Medicină a Universității din Pennsylvania, în 1984. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke și la Universitatea Johns Hopkins. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la John Hopkins Institute for Cell Engineering.

Puteți urmări mai jos anunțarea laureaților și descrierea descoperirii care a condus la acordarea acestui valoros premiu celor trei savanți.

În 2019, valoarea fiecărui Nobel Prize este de nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827.000 de euro. Cei trei premianți pentru Medicină și fiziologie vor împărți suma primită.

Un român, printre cei care au contribuit la descoperire

Vlad Mixich, de la European Public Health Alliance, a dezvăluit pe pagina sa de Facebook un lucru mai puţin cunoscut, şi anume contribuţia la descoperire a profesorului român Mircea Ivan:

“Să vă zic ceva cu bucurie despre un român şi Nobelul pentru Medicină de anul acesta. De fiecare dată, la finalul anunțului e publicată o listă scurtă cu lucrările de cercetare care au fost esențiale pentru descoperirea respectivă. Anul acesta sunt 5 astfel de lucrări, iar una dintre ele îl are ca prim autor pe profesorul Mircea Ivan, care lucra pe atunci în echipa condusă de William Kaelin, nobeliatul pentru Medicină din 2019 şi al cărui nume apare ultimul pe lucrarea respectivă (aşa e eleganta cutumă în cercetarea mare: profesorul care conduce echipa se trece ultimul la autori, iar cercetătorul tânăr cu cel mai important rol este primul autor).

Multe felicitări domnule profesor. De la George Emil Palade (care a primit un Nobel tot pentru cercetarea în biologie celulară) nu am mai avut aşa motive de mândrie în acest domeniu.

Mircea Ivan este din Braşov şi a absolvit Medicina la Bucureşti. De 25 de ani lucrează în Statele Unite, unde a trecut pe la Harvard, Dana Farber Cancer Institute, Tufts şi, astăzi, este profesor la Indiana University”.

Iată celelalte premii Nobel acordate în 2019:

Premiul Nobel pentru Chimie –  John Goodenough, M. Stanley Whittingham şi Akira Yoshino pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion. Datorită muncii lor, au fost create condiţiile potrivite pentru o societate wireless independentă de combustibilii fosili şi, în consecinţă, au adus beneficii importante rasei umane.

Premiul Nobel pentru Fizică – Pentru ediţia din acest an, premiul a fost acordat pentru contribuţia la înţelegerea evoluţiei Universului şi a locului planetei Pământ în Cosmos. Pe de-o parte a fost laureat James Peebles, pentru descoperiri teoretice în cosmologie fizică, iar de cealaltă parte Michael Mayor şi Didier Queloz, pentru descoperirea unei exoplanete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare cu Soarele.

Vă reamintim că, pe 8 octombrie 2008 a murit George Emil Palade (n.1912), medic şi biolog american de origine română, care a descoperit în 1953 ribozomii (particule subcelulare care-i poartă numele – corpusculii lui Palade), sediu al sintezei de proteine și a făcut cercetări în domeniul organizării structurale şi funcţionale a celulei. În 1974, drept recunoaștere, primește Premiul Nobel pentru Medicină împreună alți doi cercetători: begianul Albert Claude şi americanul de origine belgiană Christian René de Duve.Citiţi şi

Mâncare și obiecte: epoca de aur

Noaptea ca proștii

Prețul pe care-l plătim dacă nu dormim 7 ore pe noapte, 7 zile din 7

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro