Protestele polonezelor împotriva interzicerii avortului

29 October 2020

Polonia este de câteva zile scena unor proteste la nivel naţional după decizia de joia trecută a Tribunalului Constituţional polonez de a interzice avortul chiar şi în caz de malformaţii grave ale fătului, întrucât ar fi “incompatibil” cu Constituţia. Decizia restrânge practic dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultate în urma unui viol sau a unui incest.

Femeile furioase vor schimba lumea.

Marşurile de protest au continuat marţi în mai multe oraşe ale Poloniei, iar mişcarea Greva Naţională a Femeilor, urmărită pe Facebook de aproape 400.000 de persoane, a cerut demisia guvernului.

Mai multe organizaţii feministe au îndemnat femeile să intre în grevă miercuri şi să manifesteze vineri.

Greva femeilor

La Varşovia, manifestanţii – în cea mai mare parte femei tinere – aveau pancarte cu sloganuri precum “Infernul femeilor!”, “Aveţi sânge pe mâinile voastre!”, “Vrem să avem de ales!” sau “Este război!” şi au blocat mai multe intersecţii din centrul oraşului, paralizând traficul rutier.

În Polonia se înregistrează mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an şi majoritatea dintre ele sunt efectuate din cauza malformaţiilor fetale grave. Însă grupurile feministe estimează că peste 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute în mod ilegal în străinătate, în fiecare an.

“Nu suntem incubatoare.”

“Dacă voiam politică în vaginul meu, m-aș fi culcat cu un senator.” 

sursaCitiţi şi

Omletă cu ardei natur și coajă de ou

„Lemn”/„Wood”, filmul care vorbește despre tăierile ilegale de păduri din România, va avea premiera la Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga

În era #MeToo, Polanski câștigă două premii Cesar

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro