Rujul te face mai femeie

8 November 2014

Am puţine amintiri frumoase din copilărie. Mai toate alb-negru sau sepia. Între ele, puternică, vie, color, culoarea buzelor mamei. Şi a saboţilor ei cu toc înalt şi talpă de lemn. Roşii.

Pe vremea aia, mama era de vîrsta mea acum. Tata era plecat la muncă în Irak, pe valută, iar noi trei, eu, mama şi sor-mea, eram singure. Era o vreme bună pentru noi. Pentru mine. Doar noi, fetele.

Mama avea jeansi clasici, cumpăraţi din shop cu dolari, care o făceau înaltă şi suplă. Îi îmbrăca şi îşi punea saboţii înalţi, roşii, iar eu mă topeam după ea. Pleca în fiecare dimineaţă la şcoală aranjată aşa; este învăţătoare, se apropie de pensie acum. Avea un ritual, în oglinda de la baie, pe care îl urmăream cu sufletul la gură. Îşi desena cu creionul sprîncenele subţiri, pensate, apoi îşi contura ochii. Se pieptăna. La sfîrşit de tot, îşi ruja buzele cu tubuleţul acela roşu care exercita asupra mea o fascinaţie absolută. Abia după ce se dădea cu ruj şi buzele ei mari, pline, mi se părea frumoasă.

Petronela Rotar

… cu rujul Freida (Pinto) din colecția exlusivistă Pure Red de la L’Oréal Paris

În zilele în care nu avea buzele roşii, nu îmi plăcea de ea. De ce ai buzele şterse?, o întrebam. Nu eşti frumoasă! Dă-te cu ruj!

Cînd am crescut destul cît să pot umbla cu saboţii ei mari în picioarele mele mici fără să-mi rup gîtul, mă jucam de-a mama cînd era ea plecată. La saboţi asortam o eşarfă pe post de rochie şi apoi mă cocoţam pe un taburet pînă la dulăpiorul unde era ascunsă comoara. Ţineam în mînuţe tubul, roteam să iasă rujul, îmi ţuguiam buzele în oglindă şi mîzgăleam zdravăn. Nu conta că dădeam pe lîngă, că jumătate de faţă era mînjită cu ruj roşu, eram teribil de încîntată de ispravă şi de cît de femeie arătam. Apoi mă plimbam ţanţoşă pe hol, cu o poşetă de braţ.

Petro & mama

Încă de atunci, am rămas cu convingerea asta, că rujul roşu te face mai femeie. Între timp, am învăţat că, folosit cum şi cînd trebuie, poate fi armă letală. Niciodată nu mi-a lipsit un ruj roşu din arsenal. Îndată ce-l întind pe buze mă simt gata să răstorn lumea cu fundul în sus.

Pe Petronela o găsiți cu totul aici.

N.red. Acest articol deschide seria de șapte povești ale unor femei obișnuite, din cele pe care le-ați întâlnit deja, șapte femei frumoase care găsesc și timpul ca să arate… simply gorgeous! 🙂 A doua poveste, aici. A treia, aiciA patra, aici. A cincea, aici. A șasea, aici. A șaptea, aici.Citiţi şi

Tata, te iubesc oricum ai fi

De ce ne este atât de greu să ne iubim pe noi înșine?

Stimate domn divorțat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Antonia / 17 July 2017 0:19

  La cati ani ai, draga Petronela, e de inteles ca poti rasturna lumea cu fundul in sus. E minunata tineretea, si orice femeie, si eu, la varsta ta, simteam la fel, cu ruj sau fara ruj. Fara a vrea sa-ti copiez stilul: viata asteapta dupa colt, cand esti tanar, orice iti sta bine si ai incredere. Cu timpul lucrurile se schimba, si nu mai doresc ruj, poate ca ma face sa arat mai batrana, mai ales in zilele cand sunt obosita. (Am intre 50 si 60 de ani, m-am mai ingrasat si zilele cand arat bine sunt acum mai putine la numar, in comparatie cu celelate. ). Te felicit pentru optimism si energie, iti doresc sa le pastrezi pana la adanci batranete.

  Reply
 2. Alexandra D / 16 February 2015 10:58

  Subscriu cu Petronela. Eu pot sa am un machiaj de nota zece dar daca nu m-am rujat tot degeaba.

  Reply
 3. Marti / 9 November 2014 10:16

  Lol… Asta da articol!

  Reply
 4. Lilia / 8 November 2014 15:55

  advertorial. aici????

  Reply
 5. inabel yam / 8 November 2014 15:29

  Aparte rujul….imi place camasuta la nebunie.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro