Secta rataților în amor

24 July 2019

Pentru că noi, ăștia în jur de 35 de anișori, singuri și pe deasupra părinţi, suntem un fel de sectă, uniți de neșansă și duioși între noi – se întâmplă să am în lista de Facebook ambele jumătăți ale unor cupluri căsătorite cândva. Și nu pot să nu observ ceea ce este evident: jumătatea bărbată iese infinit mai jumulită emoțional, financiar și social decât partea femeiască. Ele își scurtează fustele, slăbesc, îmbâcsesc Facebook-ul cu selfie-uri şi mesaje motivaţionale. Self esteem-ul crește direct proporţional cu numărul de like-uri și inimioare adunate, succesul pare garantat.

Dar ei? Ei arată ca bătuți de soartă: trași la față și vineții pe sub ochi de la tratamentul pe bază de alcool administrat cu conștiinciozitate, homeleşi, jefuiți de rate şi pensii alimentare, într-un continuu harțag sângeros cu fosta pentru orice. Pare că ele vor să se asigure că ăia nu mai au vreo șansă să-și cârpească viața și că ei nu au nici măcar cea mai mică intenție să încerce să facă asta. Mai-mai să ți se rupă sufletul și să-ți vină să iei măcar unul acasă, să-l vindeci tu de ratare cum știi mai bine, să-i arăți că viața e frumoasă, dar merită trăită exclusiv lângă tine, amazoana speranțelor reaprinse și a norocului căzut pleașcă în viața lui. Jocul este relativ simplu: niște like-uri, o mânuță fluturată pe messenger și lucrurile curg.

Când îți dă “inimioară” la poza cu ăla micu’, semn de mare angajament cum s-ar zice, cad barierele, se deschid porțile sufletului și ușile dormitorului, iar mintea noastră îmbibată de oxitocină începe să croșeteze scenarii roz şi parfumate.

Acum urmează partea de raționament care nu funcționează niciodată când cuplăm pe modul “I love you, bă, băiatule”. În 99,99% dintre cazuri, ele sunt cele care denunță unilateral contractul și dau cu sfânta taină a căsătoriei de pământ. Și fac asta doar atunci când mai rău de-atât nu se poate sau este rost de mai bine, deci tot rău este. După amar de vreme în care și-au paradit nervii și răbdarea reciproc, ea încercând să-și înhame consortul la oiștea căsniciei, iar el zbătându-se și dând cu copita pe loc, lasă căruța-n mijlocul drumului și pleacă fiecare în treaba lui.

Citiţi şi Mariajele lungi sunt divorţuri ratate

Și aici intră în scenă zânele tomnatice, cu așteptări nerealiste și uneori nejustificate asupra a ceea ce au de oferit la schimb, proiectate asupra unor bărbați care nu s-au descurcat nici cu așteptările fostelor.

Foste pe care de altfel le-au iubit mai mult decât sunt dispuși să admită și, chiar și așa, căruța căsniciei a rămas stricată-n drum. Mi se pare că este vorba ori de aroganța de a fi mai cu moț decât surata ei, ori despre naivitatea de a presupune că iubirea ei va face roata să se învârtă și Soarele să strălucească. Or nicio variantă dintre astea două nu face cinste unei zâne coapte la minte și suflet, care ar trebui să știe deja să distingă între armăsarii de cursă lungă și cei de viteză pe distanțe scurte.

Cu fiecare divorț, grupul repetenților în materie de iubire și relații care își încearcă norocul în sesiunea de toamnă, toamna vieții, se mai îmbogățește cu unul care a scăpat din jug, jupuit şi hărtănit, care fuge bezmetic doar când i se pare că zărește urmă de căruță și una plină de speranță şi năzuință că va transforma ea, cu puterea dragostei, pe fostul alteia în actualul ei armăsar de prăsilă, dornic să tragă lângă ea în direcția huzurului în doi, întru perpetuarea speciei.

Dintre noi, cei din secta frumoșilor, deștepți și singuri la 35 de ani, unii vor prelucra experiența eșecului, o vor integra și vor merge mai departe. Ceilalți își vor da like-uri, vor ieși la întâlniri și se vor învârti în jurul cozii ca într-un sens giratoriu din care nu mai știu să iasă. Ele alergând după fantoma împlinirii în amor, iar ei smucindu-se și dând cu copita oricărei șanse la bine, întinsă generos la picioarele lor. Într-un continuu și obositor schimb între noi, alergând o himeră, cu sufletul pustiit de iubire, căutând iubire.

Spor la like-uri și la swing!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Ce înseamnă Dragobetele pentru cei care s-au născut cu Valentine’s Day

Love bombing sau dragostea în stilul Lăpușneanu

Iubirea moare uneori și în Paris

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Dora / 25 July 2019 7:47

  Secta prostilor, circul vietii.
  Vreau o persoana care sa-mi aduca fericire. 🤣

  0
  0
  Reply
 2. Cristina / 25 July 2019 6:55

  Cum sa nu gandesti asa, cand asta esti tu si numai ratati ai in jur, impliniti doar intru… amor Decat sa ajung o baba acra inainte de vreme ca tine, mai bine deloc!

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro