Senzațiile tari se trăiesc în spații catchy

23 February 2018

Manuela VulpescuIeși și tu din Labirint!

Omenirea e ca EKG-ul. Trăiește des pulsații minimale la orizontală și câte o scurtă avântare în neant pe care, ba cu elan optimist și speranța montaniardă, ba din frică excesivă, o aduce înapoi… la zona de confort.

Când m-am apucat eu de dans, habar n-aveam în ce mă bag. Cam așa s-a întâmplat cu multe dintre exercițiile vieții mele. N-am știut mare lucru despre ele, dar am fost curioasă ca o vulpe și m-am îmboldit înainte, ca mai apoi să mă așez, când în pământuri relativ sustenabile, când în formate contorsionate și demne de reproș.  Sunt și eu un soi de infograf.

În prima mea tinerețe, am desenat un contur, cu diametru mare. Era cam tot atât de larg, pe cât era și percepția mea despre lungimea propriilor picioare, puse laolaltă. De baza asta rotundă mă agăț uneori și azi, fiindcă ea mă ajută să supraviețuiesc. În spinarea formei conturate inițial, au năpădit valențele. De la o vreme, îmi place să zbor. Partea frumoasă cu poveștile noi e că le accesezi de acolo de unde ești și oglinda e întotdeauna fulgerător de sinceră. Tu ești gata de MAGIE?

Linotipisme sau care-i treaba cu workshop-urile de dans contemporan

linotip-babel ok

Spectacolul „Babel” la centrul Linotip

M-am uitat o clipă printr-un hublou care s-a spart și, în secunda imediat următoare, m-a tras APA, cu o forță de neimaginat, spre un univers nou. M-am speriat îngrozitor fiindcă eu sunt AER și am o nevoie obsesivă de spațiu personal.

Am încercat să respir. Nu e ușor să supraviețuiești în apă. Mi-am închipuit brusc că sunt un copac și m-am înrădăcinat într-un punct. Abia atunci m-am liniștit. E bine să ai o rădăcină și e bine să ai un trunchi. Doar în secunda în care se revarsă valul cu energie maximă înțelegi cât de minunate sunt punctele tale de sprijin.

A trecut vâltoarea și au început să crească crengile. Ce drăguț e să le vezi așa neajutorate! Și ce minunat e să-ți imaginezi că la capătul lor există speranța să se nască Frunze și Flori! Poate vrei și tu să încerci „sporturile extreme” în format urban! Să-ți explic!

Mie mi-a plăcut la Linotip.  E un loc de joacă pentru oameni mari

Încă n-am ajuns la final. Rămân pe cântecel. Mi s-a lungit coloana vertebrală. Simt nevoia să o extind excesiv, de parcă ar fi pentru prima oară că sunt, cu adevărat, convinsă că există. Îmi place muzica dincolo de margini, dar sunt ascultătoare și am răbdare să aflu mai mult decât știu eu să fac, singură, cu ea.

Cred că, în sine, e de bine.

Nu o să devin niciodată „prima ballerina”, dar sigur o să văd mai mult în spațiu, decât aș putea percepe uzual, în verticalul sau adâncimea mea.

Și uite așa desenez eu spiralat, către apă și cer.

Mi-ar plăcea să fiu clepsidră. Nu vreau să fiu un EKG. Tu cum te descurci?

Linotip – definiție din DEX

Linotip este Muzeul Senzațiilor în care Arcadie Rusu și Ioana Marchidan, alături de o echipa miraculoasă, creează spectacole, cursuri, seri de film și proiecte adiacente de dans contemporan, pe care le organizează independent sau în parteneriat cu alți operatori culturali.

Uite ce fac ei anul asta! Vino și tu!

Ia-ți un loc la Linotip!

Pășește cu curaj în malaxorul emoțiilor! Poți să o faci direct și activ, sau în format așezat. Linotip a demarat de curând o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea sălii de spectacole cu gradene și scaune. Asta nu e neapărat despre „Dă un leu pentru Ateneu”, cum nu e nici despre „Brâncuși e al meu”. E pur și simplu despre „Ia-ți un loc la Linotip!”. Eu m-am hotărât! O să îmi iau un scaun pitic, ca ăla de la IKEA, dar pe care o să îl colorez cum vreau eu. Sunt sigură că Linotipii îl vor așeza de fiecare dată, în altă parte. Așa o să am eu acces permanent, la perspective noi. Ia-ți și tu unul, fie el cât de mic! Jur că merită!

Sprijină și tu energia și atmosfera din Palatul Universul – strada Brezoianu 23-25 – noul hub cultural din București.

S-ar putea să ai surprize. Le găsești aici.

Ce grozav că ești catchy! Nu contează, dacă nu ai bani. Poți să dai un Share și, în rest, vino la Linotip! Te așteaptă sigur cu inima deschisă!

Linotip Centru Independent Coregrafic reprezintă spațiul și timpul în care ne concentrăm atenția asupra modurilor prin care putem dezvolta dansul contemporan în sectorul de artă independent. Suntem preocupați de impactul pe care îl putem avea în dezvoltarea acestei arte în România și creăm programe prin care ridicăm nivelul de vizibilitate al acestei arii culturale prin intermediul spectacolelor, cursurilor, serilor de film și a altor proiecte adiacente pe care le organizăm independent sau în parteneriat cu alți operatori culturali. Înființarea a venit din nevoia de a crea diversitate în ponderea de spații independente, de a pune în valoare dansul contemporan şi importanța prezenței acestuia în segmentul artelor performative naţionale. De asemenea, găsim că este foarte relevantă şi chiar necesară existența unui repertoriu de spectacole de dans contemporan şi teatru coregrafic așa cum ni se pare la fel de relevant că acest domeniu cultural să fie prezent în toate formele de promovare a artei. Citiţi şi

Ea ar fi trebuit să vadă, să știe, să mă vadă

Prințesa sturionilor

Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro