Şi de toate acestea e bine să ne dăm socoteală doar nouă

17 February 2016

Marietta DobrinNu-mi place chimia. Nu mi-a plăcut niciodată. Revelaţia şi curajul de a recunoaşte faţă de mine însămi le-am avut după ce am citit cartea „Open” a lui Andrè Agassi. V-o recomand şi vă recomand să-i sfătuiţi pe copiii voştri s-o citească. E o autentică lecţie de viaţă, un argument care o să vă dea de gândit. E viaţa unui om mereu în căutare, viaţa unui om obligat să facă ceea ce nu-i place, dar conştient că trebuie s-o facă pentru că altă cale nu cunoaşte. Agassi zice că nu i-a plăcut niciodată tenisul, că a avut o ură profundă pentru acest sport şi, totuşi, a ajuns unul dintre cei mai buni tenismeni din toate timpurile.

Aşa cum spuneam, nu mi-a plăcut chimia şi, totuşi, am încercat s-o învăţ din dragostea şi stima pe care le aveam pentru profesoara mea de chimie de la liceu. O profesoară extraordinară şi un om deosebit de frumos. Doamna Teodora Diaconu, aşa o cheamă pe profesoara mea, a pregătit zeci de elevi pentru olimpiadele de chimie şi foarte mulţi au ajuns la faza naţională, apoi profesionişti de succes. Lucra cu ei după orele de program, îi ajuta, îi stimula şi-i încuraja cu dragostea unei mame. Doar pasiunea pe care o avea pentru profesia dânsei au ajutat-o să devină un dascal atât de iubit şi de respectat. Eu am iubit-o ca dascăl, dar n-am reuşit să-i iubesc materia, n-am reuşit să-mi creez o pasiune. Atunci am fost dezamăgită, dar azi îmi dau seama că a fost un bine, că să faci ceva fără să-ţi provoace freamătul acela al pasiunii, cu timpul, devine greu de suportat. N-am avut voinţa lui Agassi să insist şi, din fericire, nici n-am fost obligată s-o fac, aşa cum a fost el, de părinţi.

pasiune

La o concluzie am ajuns, că în viaţă, atunci când îţi dai seama că strada pe care ai început-o te duce acolo unde mintea şi sufletul n-ar vrea să fie, e bine să renunţi, e bine să apuci o altă cale, să te opreşti la un stop, să nu bătătoreşti ani la rând strada care nu te duce nicăieri. Aşa e şi în iubire. Deseori ne tăvălim în ţărâna călduţă a unei relaţii care nu e ceea ce ne dorim. Simţim că viermii de mătase n-o să se transforme niciodată în fluturi care să zboare bezmetici prin stomacul nostru, că inima noastră n-o să se transforme în scântei luminoase, că gelatina o să fie doar în piftii şi nu în genunchii noştri şi, totuşi, aşteptăm ani la rând o minune. Aşteptăm ca zgomotul propriilor idei, aşteptări, aspiraţii să rupă bariera. Uneori e de ajuns un mic val ca să ne dăm seama că barca noastră pluteşte în ape greşite, şi tot valul acela micuţ poate să întoarcă ruta, să schimbe direcţia. Şi noi ştim, în sufletul nostru ştim că greşim, dar n-avem puterea, priceperea şi dorinţa de a renunţa la traseul pe care îl cunoaştem pentru unul nou. Conştientizăm că strada pe care suntem e cea greşită, nu e o înfrângere, ci, mai degrabă, o victorie. Înseamnă că avem experienţa şi dorinţa să luptăm pentru real şi nu doar pentru imaginar, că suntem pregătiţi să ne schimbăm existenţa, chiar dacă schimbarea ne sperie, ne îngrijorează, ne conduce spre necunoscut. Şi de toate acestea e bine să ne dăm socoteală doar nouă, fără să ne pese de micul sau marele tsunami pe care l-ar provoca decizia noastră.

Pe Marietta o găsiţi întreagă aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Bărbații care știu

Cine sunt

Aș vrea să-i spun cum se va sfârși – groaznic! 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Diana / 22 September 2016 10:26

  Buna ziua. Mi-a placut grozav “fara sa ne pese de micul sau marele tsunami pe care l-ar provoca decizia noastra” . Trebuie sa invat sa traiesc asa!! Sa ma gandesc mai mult la ce e bine pentru MINE si sa nu imi pese atat de mult cum afecteaza o decizie de-a mea, o alta persoana. Pentru ca doar eu traiesc cu mine in fiecare secunda si doar eu suport consecintele gandurilor si faptelor mele. Si totusi…de ce nu am aceasta putere?? De ce ma gandesc mereu sa nu produc suferinta altcuiva , in detrimentul meu?? Sa fie prostie? Sa fie obisnuinta?? … Toate bune va doresc!!

  Reply
  • marietta dobrin / 4 December 2016 17:08

   Buna, Diana!
   Da, cred ca e obisnuinta plus o buna doza de teama de necunoscut. Acum, sa nu crezi ca mie mi-au iesit bine toate schimbarile pe care mi le-am propus. 🙂 Unele le-am dus la bun sfarsit, altele le-am inceput si inca nu si-au gasit un final, iar cateva au capatat statutul de indiferenta, adica mi-am dat seama ca nici nu merita sa ma mai gandesc sa le schimb pentru ca oricum, pentru mine, nu mai au valoare.
   Dupa parerea mea, de foarte multe ori, ceea ce ne impiedica sa ducem la bun sfarsit o actiune e si teama de a rani persoane. Si aici gresim, pentru ca dam mereu prioritate sentimentelor si gandurilor altora in detrimentul sentimentelor noastre. O doza mica de egoism din partea noastra, n-ar strica uneori. 🙂 Toate cele bune, iti doresc!

   Reply
 2. emanuela / 23 March 2016 14:20

  Nici mie nu mi-a placut chimia. Pacat! Totul e chimie, in jurul nostru… Sau, poate nu, pentru ca incercand sa o intelegi rational, n-o mai poti trai. Iubirea, cea mai neinteleasa dintre chimii… Am dat totul pentru ea, si, depun marturie, am primit infinit… Totul e sa nu te minti pe tine si sa ai curaj. Pentru ca, asa e, ” Soarta tine cu cei curajosi” !

  Reply
  • marietta dobrin / 24 March 2016 10:50

   Nu stiu daca iubirea e cea mai neinteleasa, dar cu siguranta e cea mai frumoasa si datatoare de sens in viata. Uneori nici nu-ti dai seama de greselile pe care le faci si cind se intimpla, realizezi ca trebuie sa schimbi ceva ca sa fii multumit si in pace cu tine insuti.Si e o mare usurare sa ajungi la aceasta perceptie.

   Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro