Sunt specialistă în corpuri de femei

21 January 2020

Corpul uman. Corpuri de femei

Context

“Atunci când viața și corpul unei fete valorează infinit mai puțin decât poftele unui sac de carne cu cenușă și testosteron în partea de sus a corpului, îndeobște numit cap. Nu și în cazul lui. Violați bărbați ai țării! Violați! Că violul e la liber la noi în țară. Se dă la toată suflarea posesoare de penisuc: polițiști, procurori, primari, popi, vrednici bărbați ai țării.

Ne vom ridica! Ne vom radicaliza! Atât cât trebuie! Și vă vom răspopi.

#femeileNUsuntcurve

O vuit Facebookul când am spus că sunt specialistă în corpuri de femei. Asta a și fost strategia mea, zic să fie bucurie la popor, să nu fie tristețe, că e ianuarie și zilele sunt scurte și nopțile lungi, frigul face promoroacă la musteți și mai destindem un pic fruncțile încleștate de ger și de obidă.

Și apoi, cum în lumea politică numele meu reverbera prea puțin, acum a vibrat consistent. Job done. Mulțumesc pe această cale haterilor, care fac vizibilitatea posibilă.

 Bikini girls mosaic, Villa del Casale, Piazza Armerina, Sicily, Italy

Așadar, corpologia studiază corpul uman. Asta face și anatomia, medicina cu toate zecile ei de ramuri, igienă corporală, alimentară, nutriție, de la unghii la neuroștiințe, antropologia, și culturologia, și istoria artelor, istoria, sociologia, ba chiar științele juridice, securitatea, nu mai vorbesc despre filologie, lingvistică, semiotică, științe ale comunicării, dar și kinetică, sporturi etc.

Corpul este un spațiu social, filozofic, religios adesea, oricum, corpul este un spațiu, prost sau deloc amenajat și organizat, din moment ce am ajuns la extreme de tipul operațiilor de hiperbolizare nefirească, buze, sâni, fese surpadimensionate, care duc la compoziția unui corp burlesc, mai degrabă decât o altă estetică corporală.

Pamela Anderson- Miracle Tan, 2004

Corpologia, – apropo, termenul a fost creat pentru circulația sa în spații culturale mai pregătite pentru jocuri de cercetare, în limbi în care nu pândește de la colțuri cuvântul coprologie, – vine să unească perspectivele tuturor științelor mai sus menționate, într-o privire unitară asupra corpului uman.

Bietul corp a fost schinguit în fel și chip, și continuă să fie un teren de luptă, pe care societatea practică fel de instrumente de influențare, modificare, estetizare.

Corpologia privește un corp uman sferic, fără tradiționala disjuncție dintre rațiune și pasiune, creier și corp/piele/, superioritatea ontologică a capului opus abjecției corpului, reunește cele două componente într-un tot unit. Mie chiar îmi place să îi spun corpul unit, sau corpul reunit, care vine să repare răul făcut de tradiția creștină care a operat această dihotomie între spirit și carcasa de carne și sânge, închisoarea spiritului care devenise bietul corp. Milenii la rând, corpul a fost asediat, torturat. Nu întâmplător, pedeapsa simbolică supremă aplicată corpului a fost răstignirea.

În istoria mentalităților umane, corpul a fost și continuă să suporte un soi de crucificare, nuanțată și modificată de fiecare epocă în diferite culturi. În general corpul uman și cunoașterea lui a trecut prin perioade de întuneric profund, de ignorare a evidenței și de pierdere a imaginii sacre pe care alte popoare o au asupra corpului lor.

În cultura europeană, corpul a fost redus la funcțiile sale fiziologice și de reproducere, pierzând esențiale și sofisticate componente, pe care corpologia încearcă să le reveleze din nou.

În contextul general al războiului dus de mentalitatea societăților umane împotriva corpului uman, corpul femeilor a fost supus unor cazne cu mult mai radicale. Amintiți-vă de picioarele schinguite ale chinezoaicelor, de incomodele sandale pe care le poartă la kimono femeile în Japonia, dar și de tortura tocurilor noastre, la care nu aș renunța nici în ruptul capului. E o tortură asumată, care de fapt ne limitează mișcările și ocuparea spațiului de către femei.

©Brett Walker

Fără a mai vorbi despre obiectificarea corpurilor de femei, despre transformarea acestora în instrumente de împlinire a nevoilor bărbaților și de anihilare a nevoilor proprii. Din acest punct de vedere, interesul meu s-a manifestat asupra corpurilor de femei și a corpurilor în căutare.

Firește că există în corpologie și coprologie. Căci un corp care nu evacuează nu poate trăi. Și firește că aveți libertatea de a reduce corpul la coprologic. Bine ar fi să nu situați coprologicul în jurul gurii, ci să îl lăsați acolo, în dosul corpului, acolo unde îi este locul. La fel de bine puteți analiza doar umbra pe care o desenează un corp pe asfalt și să ignorați corpul în sine.

Pe de altă parte, e ușor pentru mine să mă dau destupată la minte, pentru că am muncit 12 ani în universități din străinătate, am avut acces la cele mai noi studii, am asistat la prelegeri, am participat la conferințe, am organizat mese rotunde. M-am format. Cursurile de formare sunt obligatorii pentru evaluarea anuală, poți alege între zeci de cursuri, iar eu am ales tot timpul feminismul. Dacă nu aș fi plecat din țară, aș fi fost una dintre comentatoarele radicale care au umplut Facebookul.

Dar am plecat. Aș fi putut coordona doar volume în limba spaniolă, franceză sau engleză. Dar am avut foarte mulți cercetători din România, de aceea am scos și două volume colosale și în limba română.

Dar de acolo pare simplu totul. Acolo bărbații nu zâmbesc în colțul gurii și nu spun la mișto că vor și ei să facă parte din echipa de cercetare, acolo reacțiile astea ar fi fost normale acum 50 de ani. O să evoluăm și noi. În ciuda noastră. Încetul cu încetul.

Ruth Orkin – American Girl in Italy (istoria fotografiei, aici)

Preocupările pentru corpul privit unitar și pentru revalorificarea senzorială a trupului m-a fascinat ca o călătorie inițiatică. În 2014 am organizat la Universitatea din Granada un Congres Interdisciplinar al Corpurilor de femei: o istorie a privirii.

Am coordonat 9 volume apărute în spaniolă, română, engleză, franceză, apărute la edituri importante din străinătate: unele universitare, altele specializate în studii științifice.

Corpurile sunt faine. Nu vă temeți de ele. Și, mai ales, nu le disprețuiți.

Oana, aici și aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.


Citiţi şi

Căci viața continuă

Hemingway și Dietrich – o pasiune nesincronizată

A spune adevărul este cea mai bună glumă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro