Ce făceau chinezoaicele pentru măritiş

3 August 2011

Am dat peste un articol de acum 4 ani despre amintirile dureroase ale unor chinezoaice de peste 80 de ani, supravieţuitoare ale unei ere în care se practica obiceiul “legării labei piciorului” (footbinding) la fete pentru a împiedica creşterea naturală şi a rămâne la nişte dimensiuni incredibil de mici.

Pe scurt, iată în ce consta acest obicei barbar: de la vârsta de 7 ani, mamele le rupeau pur şi simplu degetele de la picioare, le îndoiau sub talpă şi le bandajau strâns. Oasele tinere sunt mai fragile şi se rup uşor. Brrr! Una dintre chinezoaicele intervievate a mers chiar mai departe, după ce i-a murit mama: şi-a fracturat şi osul bolţii plantare pentru a apropia şi mai mult vârfurile degetelor de călcâie. Ca urmare, ajunsese femeia cu cele mai mici picioare: “nicio altă fată nu încăpea în pantofii mei”. 

De ce se întâmplau toate acestea? Pentru că fără “picioruşe mici” chinezoaicele nu aveau nicio şansă să se mărite cu un bărbat cu bani. Aceşti lotuşi de aur ajunseseră un fetiş şi erau consideraţi ca zona cea mai erogenă, strict înterzisă a fi atinsă. Mit spulberat atunci când fiul uneia dintre chinuite a dezvăluit că bandajele foarte lungi erau greu de spălat şi picioruşele nu miroseau tocmai a roze. 

Obiceiul a fost interzis abia în 1912, dar fără efect real, fiindcă tinerele l-au practicat încă multă vreme după aceea, pe ascuns, pentru a fi eligibile. Şi cum mariajele erau stabilite fără ca viitorii miri să apuce să se cunoască înainte, te puteai trezi, cum mărturisea o supravieţuitoare, şi cu picioarele mutilate, şi cu un soţ, bogat, dar drogat. 

În caz că sunteţi nefericite, zâmbiţi! Puteaţi să vă fi născut în China acelor timpuri. Astăzi, măcar există anestezia şi nicio modificare făcută exact din aceleaşi motive, oricât de ciudată ar fi, nu mai sperie pe nimeni.Citiţi şi

Nu cred așa ceva!

Frumusețea, celebrată în magazinele DOUGLAS printr-un concept unic de îngrijire premium – CABINA SPA

Despre cadouri – confesiunea unui băiat cuminte

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Nimicitorul / 9 March 2014 22:02

  Groaznice la vedere sunt chiar si femeile care poarta marimea 35 la picior. Parca au copite. Hahaha !

  Reply
 2. Ionela / 24 August 2011 21:34

  Nebunie curata! Picioarele acelea sunt odioase!

  Reply
  • Mihaela Cârlan
   Mihaela Cârlan / 24 August 2011 21:44

   Sigur ca sunt odioase, dar obiceiul tine de cultura lor. Daca citesti cartea Lisei See, Floare- de- zapada si evantaiul secret, ai sa intelegi mai bine totul. Copilele acelea isi asteptau şi indurau chinul fără sa cracneasca, iar daca mama le lega rau picioarele, le ruina sansa unei casatorii bune, sau daca se infectau ranile pana li se rupeau oasele indoite fortat, se intampla sa si moara din cauza septicemiei. Barbar obocei si de neinteles pentru occidentali. Cum sa ajungi sa ai masura talpii de 7 cm? cat un picior de copil de 5 ani.

   Reply
   • Ionela / 24 August 2011 21:53

    Nu de putine ori am vazut ce inseamna tot felul de traditii in varii zone ale lumii. De la mutilarea genitala si circumcizie pana la tot felul de nebunii pentru fete bune de maritat si baieti viitori barbati vrednici. Pana la urma, sunt decizii luate de niste adulti fara prea multa educatie pentru niste copii nevinovati fara vreun cuvant de spus dpv legal. Singura solutie ramane accesul la educatie – vreau sa cred ca nimeni educat si constient de pericole nu si-ar supune copilul la asa ceva.

   • Mihaela Cârlan
    Mihaela Cârlan / 24 August 2011 21:57

    obiceiul a fost interzis de mult, dar chiar si dupa, unele fete au acceptat de buna voie chinul. Acum, mai sunt doar cateva supravietuitoare cu picioare atat de mici si de dureroase ca sunt purtate in carca de copii. si ablatiunea clitorisului a fost interzisa, dar in zone izolate înca face parte din ritualurile tribale.

   • Lavinia / 3 August 2017 15:55

    Mamele fac tot felul de lucruri ciudate pentru (de fapt împotriva) copiii lor, nu mă miră faptul că încă se mai practică aceste obiceiuri, în ciuda dovezilor răului pe care îl fac.
    Din cauza asta azi avem rujeolă căreia i se neagă efectele… În ciuda tuturor descrierilor din analele istorice, un procent important de părinți consideră că epidemiile de poliomielită și alte boli virale nu au fost reale. Așa se face că avem o mulțime de mame care consideră că toate cronicile vremurilor trecute sunt o „făcătură” a „big-pharma”, și că vaccinurile sunt de fapt arme de distrugere în masă, din nou, împotriva tuturor dovezilor istorice și medicale.
    …și cum, având în vedere istoria și lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm de la ea, cum să le lăsăm atunci mamelor (părinților…) libertatea de a alege pentru sănătatea copiilor care nu sunt doar ai lor, sunt ai noștri, ai națiunii, copiii Europei, copiii Terrei?…

   • Ruxi / 21 August 2012 8:52

    Din aceeasi carte am aflat si eu despre acest obicei si am tras de mine sa citesc toate descrierile procesului. Odios!

 3. Amalia / 3 August 2011 15:30

  Very disturbing!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro