”Uite ce bine arăt, ia-mă pe mine!”

11 February 2020

Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa, a scris pe blogul său un articol care a devenit viral. Cauza? Subiectul. Româncele care încă, în opinia domniei sale, se comportă ca niște bunuri de larg consum, pentru că dacă nu mai arată bine, e schimbată cu alta.

“Țin minte, acum doi ani, mi-au urmat cursurile din România două studente în Erasmus, de la Lyon. Și primul lor șoc a fost: de ce se machiază atât de mult femeile românce? Se scot la vânzare. Numai că stâpânul care le va cumpăra nu le va oferi pe termen lung viața pe care o merită. Iar copiii merită să aibă mamă și tată. Nimic nu mă întristează mai mult decât o mamă singură cu copil. A rămas singură pentru că de la început nu i-a spus bărbatului că vrea să fie un om. I-a spus că vrea să fie un obiect frumos. La care bărbatul a renunțat într-o societate capitalistă în care obiectele nu se repară, ci se aruncă. Femeile au dreptul să fie oameni, iar bărbații trebuie să iubească oameni, nu obiecte (femeia nu este un obiect de lux, ca mașina).”

Deci de ce se sunt atât de machiate româncele?

“Pentru că nu au voie să fie oameni. Ele trebuie mereu să arate bine, extraordinar de bine, să fie mereu atrăgătoare, ispititoare. Pentru cine? Pentru bărbați. Ei au setat aceste reguli. Într-o societate patriarhală, cu accente rurale, în care, în continuare, bărbatul produce iar femeia consumă. Iar ca să merite să consume, să-și merite hrana de calitate și bunul tratament, femeia trebuie să arate bine. Altfel, va fi înlocuită cu alta. Că ce este femeia, altceva decât un bun de larg consum, destinat încântării ochiului masculin, distracției și relaxării masculilor?

De aceea rețelele sociale, în special Instagram, se transformă în vaste spații de vânzare a sinelui, în iarmaroace, unde mesajul principal este: ”uite ce bine arăt, ia-mă pe mine”. Seamănă cu niște adăposturi de animale, unde respectivele ființe așteaptă să vină cineva să le adopte. Pentru că ce este viața, dacă nu ai un bărbat alături?”

Continuarea, aiciCitiţi şi

Ne mai întoarcem la birouri?

O vară nebună, nebună de tot

Cum să îți înveți copilul să meargă pe bicicletă. Greșeli de evitat


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. axelle / 23 February 2020 9:40

  De la un timp si cu barbatii se intampla la fel,adica nici cu ei nu mi-e rusine.Si pentru ca exista oferta, mai mult ca sigur, exista si cerere pentru asa ceva.

  2
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro