Un bărbat și o femeie

18 April 2018

Carmen SorescuCând doi oameni se întâlnesc, un bărbat și o femeie, duc în spate o istorie a vieții, o istorie a iubirilor, a tristeților. Întâlnirea o vizualizez ca pe o întâlnire între două popoare. Două armate ce stau față în față, se urmăresc, se pândesc, se aruncă cu săgeți, cuvinte, se pun capcane. Ei se modifică unul după altul, se îmbunătățesc, se îndrăgostesc, dar niciodată nu se zdrobesc, dacă sunt popoare civilizate. Popoarele barbare fură, fură ce au de furat, pârjolesc, dar nu civilizează. Fiecare cu felul lui de-a fi, lumi diferite, copilării diferite, alte esențe, alte variații. Poporul mic asimilează și învață, învață că de la natural, de la instict se poate trece la altă etapă. Contează ca acest popor mic să vrea să se înalțe – în fața cotropitorului nu stă niciun spirit înalt, el este distrus sau se autodistruge prin neînțelegere.

Am întâlnit bărbați dispuși să treacă de la natural la spiritual… am simțit asta, dorința de a acumula, de-a face apoi pe cont propriu ceva cu care “să treacă granița”. Asimilarea se poate face printr-un firesc debordant sau prin luptă. De multe ori am simțit parcă în corp substanțele nutritive cum mă hrănesc,  cum se depun sub piele, cum mă transformă, cum chipul mi se schimbă.

Un_homme_et_une_femme_—_Trintignant_et_Aimée

Am întâlnit bărbați cruzi, sălbatici, care m-au păcălit și au furat din mine și carnea, și spiritul. Un capitol ce trece  la istoria personală a tristeților. Când doi oameni se întâlnesc, un bărbat și o femeie, trebuie să semene cel puțin din punct de vedere al preocupărilor comune, sărăcia spiritului nefiind o vină, se poate recupera prin influență.

Am fost nutrient, am primit nutrienți, îmi place să văd un om mulțumit, saturat de mine, să vrea ceva și să-i pot oferi, este probabil un dar de la Dumnezeu să ai ce să dai. Însă dragostea e necesitatea. Experiența  extazului o crimă. Trauma. Consecința extazului e trauma. Când nimic și nimeni nu mai poate înlocui ceea ce ai simțit alături de cineva se naște teroarea. Când chimia ideilor este în simbioză, când toate drumurile, părerile, ajung să plesnească împreună, se poate vorbi de condamnare la moarte.  Nimic nu e mai puternic decât legătura chimică a ideilor comune. Poți uita într-o zi un bărbat care a stat în patul tău toată noaptea, nu poți uita un bărbat care a stat la masa ta toată noaptea. Doi oameni când se întâlnesc, bărbat și femeie, au pe rând parte de aceste momente. Aha! E sublim!

Dragostea e o sumă de momente. Aha!

Banalele expresii: aha… așa gândeam și eu, aha… asta îmi place și mie, aha… acolo merg și eu, aha… asta am citit și eu, sunt picăturile  care inundă de plăcerea regăsirii în celălalt. Un celălalt care are un teren comun de a mirosi viața. Toate aceste descoperiri minore, dar paradoxal majore, duc la dragoste. Iubim în celălalt ce avem deja în noi, apropierea se face mai întâi prin asemănări. Diferențele duc la alt gen de afecțiune, expresii de genul: fac asta pentru că îi place lui, mănânc asta pentru că îi place ei, toate aceste adaptări, de ce nu, adoptări, se fac pentru a oferi plăcere celuilalt. Acest efort, chiar minim, este o schimbare, o transformare. Influența are loc inevitabil datorită plăcerii și descoperirii în celălalt a cât mai multe momente Aha! Noua reașezare, noua casă, pentru că începem să locuim în alt trup cu alte valențe, alte obiceiuri, alte deprinderi, ar trebui să ne aducă plăcere. Ce se întâmplă când rațiunea intră peste inconștient? Începe războiul interior, cine ai fost, cine ai devenit? Apartenența la ceva, la cineva-ul ce ai fost altadată nu se mai găsește. Se trece repede peste aceste întrebări. Plăcerea de a fi cu celălalt e mai mare decât problema unui eu dislocat.

Doi oameni care se întâlnesc și iubesc, bărbat și femeie, obțin o completare iminentă, ca și când la unul se întunecă și la altul se luminează, ei aflându-se de-o parte și alta a planetei, iar  întâlnirea producându-se în centrul plasmei pământului. Cerințele sunt cu atât mai mari cu cât iubirea e mai mare, taberele încep să se împreuneze și acest tablou alb al perechii din faza incipientă începe să se coloreze, fiecare vine cu pata de culoare și până la urmă avem în față relația, pe care o puteam vedea clar, în funcție de aceste culori pe care le-a pus fiecare. E imposibil să generalizezi, iubirea e unică pentru fiecare individ, de aceea cred că ar trebui să se nască un nou termen pentru iubire,  dar de asta să se ocupe preoții, lingviștii, biochimiștii.

Fiecare om ar trebui să-și născocească propriul cuvânt despre iubire. Cuvântul meu despre iubire se numește Gabriel.

Emoțiile sunt rezultatul arderii, iar fiecare om arde în felul lui.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Pierce Brosnan iubește aceeași femeie de 28 de ani, nu contează cât s-a schimbat ea

10 lucruri despre care nu înveți nici la școală, nici acasă

Eu te-am ales

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro