Un titlu fără rost

13 August 2011

Pe “Calm, lux şi voluptate” al lui Stelian Tănase am dat click fiindcă am presupus într-o doară că, dacă a schimbat ordinea lui Baudelaire, o fi fost în vreo dispoziţie jucăuşă de weekend. Şi dau peste un atac scurt, dar virulent, îndreptat către les nouveaux riches.

Nici eu nu-i iubesc pe îmbogăţiţii prin matrapazlâcuri şi îi desfid de câte ori am ocazia, dar sunt câteva lucruri de care nu se fac ei vinovaţi.

1. Nu criza a tăiat România în bogaţi şi săraci; în toate timpurile, indiferent de regimuri, au existat cele două categorii ca extreme sociale: bogaţii, mai puţini, şi săracii, mult mai mulţi. Revolta cu iz proletar împotriva avuţilor nu e sănătoasă.

2. Sunt aproape convinsă că Stelian Tănase nu este atât de oripilat de agramaţii cu bani şi apucături în urma unor contacte directe, ci că a aflat despre varii indecenţe, tot aşa, ca cei mulţi, de la televizor sau din presă. Iar resentimentele astfel instigate ar trebui să aibă de fapt alţi beneficiari înaintea posesorilor de averi ilicite.

3. În acest peisaj social cu adevărat dramatic, dacă tabloidele şi televiziunile nu i-ar promova gratis, transformându-i în ştiri, milionarii de carton, oricât de avizi de celebritate ar fi, nu ar putea sfida pe nimeni cu bogăţia lor; iar nesimţiţi, din aceeaşi perspectivă, ar fi doar dacă, din lipsă de atenţie mediatică, ar bloca într-o zi circulaţia pe Calea Victoriei cu un yacht, transformat în car alegoric, pe care ar recrea în văzul lumii scena din tabloul lui Matisse. 

4. Adevărat că tocmai lipsa educaţiei îi face pe unii dintre cei incriminaţi să accepte reporteri şi camere până în dormitor câteodată, dar sunt oare privitorii şi comentatorii mai breji în cazul acesta?

Mie, una, îmi sunt antipatici doar cei pe care nu-i mai poate ajunge braţul legii. Restul, îmi sunt pur şi simplu indiferenţi.

P.S. Domnule Tănase, dar cu midinetele ce-aţi avut? 🙂Citiţi şi

Paradoxul vremurilor noastre

De ce e fermecătoare Nora Iuga și irepetabilă

Ferestrele lui Matisse – o interesantă observație

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro