Vreau să-i dau nevesti-mii una

6 June 2015

Atât mi se spusese despre ea înainte de-a o lua în drive test: roșie, 150 de cai. Mașinile roșii au fost dintotdeauna moartea mea. Una, chiar moartea mea cât p’aci, pe bune. Nu din vina mea, dar tot la experiențe cu mașini roșii se pune. Așa încât, când am văzut-o, mi s-a lipit întâi de retină, apoi de suflet: alură sportivă, cu nasul pe jos – masca părea că ar mușca din asfalt, dacă ai scăpa piciorul pe pedală -, dar cu coada pe sus, lunguță, înăltuță, mi-a plăcut. Până aici era convingătoare.

Ford Focus10

Frumoasă, dar și inteligentă. Numai nu te salută când te așezi la volan și n-o auzi dându-ți informații despre glicemie, tensiune, nivelul colesterolului ori al dragostei din sânge, că în rest e fenomenală! Și dacă nu mi-ar sări în cap feministele, aș jura că a fost concepută pentru femei: atâta asistență utilă îți oferă fără să se enerveze ca atotștiutorii conducători auto, încât tot stresul care le-ar putea încolți la volan se volatilizează. Am să vă povestesc ce știe să facă, dar nu înainte de a vă explica titlul.

Foindu-ne noi, eu și Sorina, fotograful, pentru câteva imagini cu Ford Focus-ul cel nou, trage lângă noi un Mercedes din care coboară un tip ok, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Se apropie zâmbind, curios să afle mai multe despre modelul nostru. Se urcă, facem o tură, cercetează interiorul, opțiunile, e încântat de tot. “E chiar fain! De-asta vreau să-i dau nevesti-mii una.” Nu l-am mai întrebat de ce nu-i ia tot un Mercedes, cum mi-ar fi stat pe limbă în altă împrejurare, pentru că, în momentul acela, nici eu n-aș fi schimbat Focus-Pocus-ul cu altceva. 🙂

Ford Focus8

Iată acum de ce mi-a fost așa de dragă.

1. Poți vorbi cu ea sau o poți atinge și, ce să vezi?, nu e ca bărbatul – ascultă și răspunde prompt la “comenzi”! Cu cea mai recentă tehnologie hands-free – sistemul Ford SYNC 2 cu comandă vocală şi ecran tactil (color, 8″, afișaj de înaltă rezoluție) – poți controla telefonul, sistemul audio, climatizarea şi, opţional, navigaţia. Cool!

Ford Focus

2. Se parchează singură lateral sau cu spatele și te asistă la ieșirea din cea mai înghesuită poziție dacă între timp pe lângă tine au parcat niște nepricepuți! Nu vi se pare cea mai tare invenție? Gata cu zâmbetele ironice ori cu remarcile malițioase la adresa îndemânării femeilor la volan! Ochii pe ecran și cei de-afară n-au decât să se minuneze cum de v-a ieșit la milimetru. 🙂

3. N-ai cum să te mai ciocnești cu mașina din față nici în oraș, nici în afara lui. La peste 50 km/h, dacă radarul ei detectează o mașină cu care ar fi posibilă coliziunea, te avertizează și dacă nu înțelegi de semnal bun, începe să frâneze singură pentru a-ți atrage atenția. Iar în oraș, la viteze mai mici de 50 km/h, intră în acțiune o altă dotare de siguranță – Active City Stop, premiat de Euro NCAP – care frânează automat.

Ford Focus6

4. Mașina asta vede tot, pe bune! Acoperă până și unghiurile moarte de pe ambele părți și, când vrei să schimbi banda, te avertizează luminos (portocaliu) chiar pe oglinzile laterale dacă se apropie vreo mașină care ți-a scăpat. Tot sistemul de asistență pentru unghiul mort include și o tehnologie complet nouă – alerta la intersectarea cu traficul. Amintește-ți cum e când vrei să ieși dintr-o parcare cu spatele direct în trafic – o cam faci ca melcul, timid, până ajungi să vezi care-i situația. Ei bine, acum primești semnal sonor dacă se apropie un vehicul, dar și unul vizual – se aprinde o lumină pe oglinda retrovizoare exterioară, stânga sau dreapta, după direcția de viraj.

Ford Focus5

5. Când conduci noaptea, nu-mi spune că nu ai o problemă cu schimbarea fazelor că nu te cred. Cu faza lungă automată ți-ai mai luat de-o grijă: știe să treacă la fază scurtă când detectează trafic din sens opus sau un alt autovehicul în faţa ta și să revină când drumul e liber. Faza lungă automată este disponibilă ca dotare opţională cu Avertizarea de menţinere a benzii. Asta mi se pare că îți dă o mare siguranță: ești monitorizat la drum și, dacă se prinde că devii mai puțin atent, îți sugerează printr-o pictogramă pe afișaj să iei o pauză. Dacă o ignori și vigilența scăzută trădează oboseală avansată, te și țiuie și îți dă o vibrație în volan. Dacă chiar nu reacţionezi, primești ajutor automat ca să revii și să te menții pe banda corectă. La carte zice că această tehnologie este concepută pentru suprafeţe rutiere cu mai multe benzi (precum autostrăzile), aşa că se va dezactiva automat la viteze mai mici de 65 km/h, putând fi dezactivată şi manual. Cu atâta asistență, spuneți și voi, ce naiba s-ar mai putea întâmpla?

6. Și mai are Focus-Pocus și pilot automat, și faruri inteligente, și volan ergonomic cu comenzile la îndemână, și port USB în consola centrală pentru alimentare și conectivitate, și loc pentru smartphone, și pornire fără cheie, doar din buton (cu ambreiajul apăsat! :)), și închidere/deschidere uși tot fără cheie (numai s-o ai cu tine, în poșetă sau în buzunar), și cheie deșteaptă cu sistem MyKey® (îi poți seta diverse restricții, gen limită de viteză, și când împumuți mașina cuiva stai liniștită), și ștergătoare de parbriz cu senzor de ploaie (ți-ai mai luat o grijă de pe cap), și urechi pliante electric (oglinzile), și sistem de alimentare fără bușon și fără putința de a greși combustibilul (v-am zis eu, pentru femei), și Parbriz Quickclear pentru diminețile geroase. Mai vreți? Că mai găsesc. 🙂

Ford Focus3

 – Cât costă frumusețea asta? – 18.200 de euro, dar pornește de la 12.500 de euro… 

Eu am avut înt test modelul cu motorizare Ecoboost, pe benzină, 150 CP, cutie manuală, culoare Candy Red, vopsea metalizată, Pachet Titanium Premium, Pachet Iarnă, Pachet Xenon, Roată de rezervă de dimensiuni reduse, Pachet fumători, Cameră retrovizoare spate, Pachet Exterior. Se conduce maxim de ușor, e zglobie la nevoie, econoamă din fire, bună tare de oraș, dar și de drum lung. Focus-Pocus e o mașină pe cinste!

Catchy factor: 4/5

Foto: Sorina DumitrescuCitiţi şi

Clotilde Armand

Are femeia asta vreo șansă?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro