Ziua României: striptease la priveghi

2 December 2011

Aniversările nu sunt întotdeauna prilej de bucurie. Uneori aduc mai degrabă nostalgie, tristeţe, ba chiar – la limită – depresie. Aşa mi s-a părut acest 1 Decembrie: un plonjon în abisul crizei. Şi nu vorbesc despre criza economică.

Ştim, România e acum săracă şi bolnavă. În oglinzile televizoarelor, nu i-am văzut însă doar hainele ponosite, ci şi un chip schimonosit până la grotesc. Ni s-a arătat o caricatură în tuşe groase, vulgară şi absurdă. Ziua naţională a devenit prilej de bilanţ pentru recordurile în materie de sordid şi patologic. Am serbat-o prin mari competiţii de manelişti şi târfe, într-o duhoare generală de fasole cu ceapă. Cu hărmălaie şi ţuică, dansatoare din buric şi îmbrânceli pentru un cârnat gratis. Cică aşa ar fi „tradiţia”, ba chiar „specificul naţional”…

Nu au lipsit nici „complimentele” aniversare. Ni s-a spus că suntem un popor de hoţi şi puturoşi, dar simpatici şi originali. Drept dovadă, au defilat pe micile ecrane personaje care l-ar fi umplut de invidie şi pe Dan Diaconescu. Ne-am trecut în revistă bubele din cap şi ne-am desfătat tâmp cu imaginea propriilor cangrene. Am asistat la un vodevil macabru, adecvat ca un număr de striptease la priveghi.

Dincolo de acest coşmar colorat, eu am văzut o Românie desfigurată, neiubită şi lipsită de speranţă. Tulburată şi nefericită ca o femeie obligată să se despartă de iluziile tinereţii. Sub veselia de paradă, am simţit o inimă de plumb.Citiţi şi

Dumnezeu, Mama și Limba pe care-o vorbesc!

Teatrul Masca vă invită la două reprezentații gratuite cu ocazia Zilei Naționale

Ziua Națională a unui medic român din Franța

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Oana / 2 December 2011 22:17

    Serios? M-a uimit putin postul tau pentru ca de aici de departe, pentru prima data chiar am simtit o schimbare legata de sentimentul de a fi roman si de a sarbatori ziua nationala. Din mici articole, social media si ce am mai vorbit cu prieteni si parinti mi s-a transmis o stare… complicat de descris, dar asociata cumva cu ceva mandrie, poate un pic de patriotism si oricum un dor imens de casa. Imi dau seama ca e cu totul altceva sa vezi totul din afara si ma intristeaza foarte tare sa vad ca entuziasmul meu de ieri nu prea are baza. Oare ce ar trebui sa facem sa transformam ziua asta intr-un 14 de Juillet say un 4th of July?

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro