16 euro la oră!

30 May 2013

Aproape 200.000 de tineri vor termina în curând studiile.

Vreo lună vor fi bucuroşi ca şi cei de anul trecut.

Examene trecute cu bine şi cu emoţii, vreun cadou de la părinţi şi apoi… Marea Trecere în lumea adulţilor. Vor dori să fie independenţi, să iasă de sub tutelă, să nu mai audă “luna asta nu-ţi iau nimic, avem factură mare la lumină…”

Aşa că încep curajoşi să-şi caute de muncă. Curajul dispare repede. La început cumpără ziare, caută anunţuri, apoi o iau la picior prin oraş cu geanta plin cu CV-uri.

După ce li se închid primele uşi în faţă înţeleg că nu e de ajuns să ai o diplomă, că de examenele lor trecute cu note mari nu-i pasă nimănui.

Li se cere experienţă, trei ani, cinci ani… Chiar şi pentru descărcat camioane trebuie recomandare şi experienţă. Dacă mai ştii şi limbi străine şi ai vreo două masterate… poate reuşeşti! Nu contează că ai doar 20 de ani, trebuie să fii super-şcolit, super-calificat şi, oricum ar fi, dacă nu ai pe cineva care să dea vreun telefon… ai două variante: ori o iei razna, ori emigrezi!

De curând, au plecat în Australia trei băieţi pe care-i cunosc bine. Nivelul lor de engleză era undeva pe la : My name is Stefano. I want to work!

După ce-au căscat gura pe acolo vreo săptămână, au găsit imediat de lucru la o firmă de construcţie. Cară materiale, vopsesc şi lustruiesc şi câştigă 16 euro la oră. Practic, un tânăr care nu ştie limba, nu are experienţă şi nici mătuşi săritoare, reuşeşte să se întreţină şi pune deoparte vreo 400 euro pe săptămână.

Ai noştri?!

E drept că e criză, dar nu au creat-o tinerii!

Au fost ani întregi de guvernare  “lasă-mă să te las!”. Sunt fonduri europene neabsorbite, pentru că nu e timp şi chef pentru proiecte de dezvoltare, e o silă politică imensă şi personaje care se-nvârt ca un câine în jurul cozii fără să concluzioneze nimic.

Noi ne-am educat fiii să înveţe că vor avea o viaţă mai bună!

Acum ar fi nevoie de o armată întreagă de psihologi care să-i ajute să înţeleagă că nu e vina lor.Citiţi şi

Dacă simțim că ducem cât pentru doi, ceva nu este bine

Cele 11 orașe care pot rămâne fără apă potabilă în viitorul apropiat

Cine spune că nu se cade să faci asta?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
718 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro