Acum există șansa recuperării după un AVC ischemic, dacă ajungeți în trei ore la urgență

5 April 2019

Vă mai amintiți de cum a murit Stela Popescu? Cauza s-a dovedit a fi fost un AVC ischemic, a doua cauză de deces în patologia cardiovasculară, după infarctul miocardic. A trecut un an și jumătate. Credeți că acum știe mai multă lume să recunoască simptomele unui accident vascular? În fiecare zi, multe dintre persoanele care au suferit un atac vascular cerebral ischemic pierd șansele de recuperare completă, pentru că nu ajung la spital în timp util pentru a primi un  tratament salvator. Este esențial ca oamenii să recunoască simptomele unui AVC ischemic și să se prezinte într-un serviciu de urgență în primele trei ore de la debutul său.

Simptomele unui AVC ischemic se pot instala brusc, în câteva secunde, sau se pot agrava treptat, în funcție de dimensiunea și localizarea cheagului de sânge. Acestea pot fi: pareze și paralizii, dificultăți de vorbire şi înțelegere, tulburări de mers, pierderea echilibrului şi a coordonării, amorţeli, tulburări de sensibilitate la nivelul feței și membrelor, tulburări de vedere.

Atenție! Suntem pe locul 2 în Europa în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități (ex. handicap motor, demență) provocate de acesta.

AVC ischemic reprezintă aproximativ 80 – 85% din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale. De regulă, acesta se asociază cu ateroscleroza (depuneri de lipide pe pereții vaselor de sânge), fumatul sau afecțiuni cardiovasculare (precum hipertensiunea arterială și fibrilația atrială), diabet zaharat. Pentru a reduce riscul de AVC avem de făcut câteva lucruri: un stil de viaţă sănătos, controlul tensiunii arteriale şi al glicemiei și, unde e cazul, renunțarea la fumat.

În această tristă situație, există totuși o vestea bună!

Într-un singur spital privat din București, SANADOR, se acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut.

Accidentul vascular cerebral ischemic se produce atunci când un vas de sânge de la nivelul creierului este blocat de un cheag, ducând la pierderea definitivă a țesutului cerebral din zona respectivă. Tromboliza constă în injectarea unei substanţe ce poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format și la restabilirea circulației sangvine, astfel încât țesutul cerebral ischemiat să nu se mai necrozeze. Tratamentul se administrează în perfuzie, în decurs de o oră. Tromboliza intravenoasă este eficientă în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor, în absența contraindicațiilor. Prin aceasta se poate obține o evoluție mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, tulburărilor de vorbire sau a altor semne și se cresc șansele pacientului de a evolua fără sechele. Administrarea acestui medicament reprezintă tratamentul de elecție la momentul actual, pe plan mondial.

În cadrul Spitalului Clinic Sanador dispunem de toate dotările necesare pentru tratarea acestei afecțiuni – serviciu de gardă de neurologie, radiologie și imagistică medicală, laborator de analize medicale, precum și medici neurologi foarte bine pregătiți care administrează tratamentul trombolic conform protocolului medical în vigoare“, declară dr. Simona Novac, medic primar neurologie, șef Secție neurologie.

Cine nu poate beneficia de acest tratament

Procedura de tromboliză intravenoasă este contraindicată anumitor categorii de pacienți, printre care cei cu patologie cerebrală preexistentă (istoric de hemoragie cerebrală, intervenție neurochirurgicală în ultimele trei luni, tumoră cerebrală), patologie cardiovasculară (disecție de aortă, endocardită infecțioasă), patologie gastrointestinală (hemoragie gastrointestinală recentă, varice esofagiene, pancreatită acută, cancer gastrointestinal neoperat), pacienților cu coagulopatii, dar și celor care urmează anumite tratamente anticoagulante.Citiţi şi

De ce e atât de important scrisul de mână

Prețul pe care-l plătim dacă nu dormim 7 ore pe noapte, 7 zile din 7

Demența – ce este, cum o recunoști, cum o tratăm

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro