Beneficiile dintr-un pahar cu bere

1 November 2019

Despre menopauză nu vrea să vorbească nimeni, deși cam 40% din perioada adultă este trăită în această nouă condiție. Trăim mai mult – durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani! -, n-am putea oare trăi să trăim mai bine? Întreb firesc pentru că peste 80% dintre femeile de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci când au simptome fizice, fără a înțelege legătura dintre instalarea menopauzei și acestea. În plus, multe dintre paciente nu știu că stările lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legătură cu instalarea menopauzei. Multe paciente înțeleg legătura între unele simptome deranjante (bufeuri) și menopauză, dar nu știu că există soluții pentru ele. Și, în consecință, nu raportează doctorului aceste simptome. Adică, doamnelor, mai multă informare și mai multă grijă ne-ar putea scuti măcar de o parte dintre probleme. Azi vreau să vă vorbesc despre ceva ce-am aflat de curând și ar putea fi un mijloc de a reduce sau întârzia efectele asociate menopauzei.

La sfârșitul lunii septembrie am participat la cel de-al 9-lea Simpozion al Berii Europene şi al Sănătăţii ţinut la Bruxelles. Am ascultat cu atenție și cu o necesară obiectivitate expunerile unor cercetători despre cele mai noi descoperiri despre legătura dintre consumul de bere şi sănătate.

Deci a bea sau a nu bea bere, aceasta a fost întrebarea și iată ce am aflat.

O cercetare din Polonia s-a axat pe numeroşii nutrienţi care se regăsesc în berile alcoolice şi non-alcoolice, în timp ce un studiu din Austria sugerează că băutura poate reprezenta o alternativă de hidratare inclusiv pentru atleţi. Ați auzit bine! În acelaşi timp, o cercetare din Olanda a pus accent pe diferenţele dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte efectele gastrice după consumarea berii şi au demonstrat că aroma este principalul criteriu după care se ghidează consumatorii.

De asemenea, au fost dezbătute şi legăturile dintre consumul de bere şi impactul asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare sau de dezvoltare a cancerului. Cercetătorii din Spania şi Elveţia au mai constatat şi că o cantitate moderată de bere băută constant scade riscul de osteoporoză și afecțiuni cardiace la femei şi întârzie menopauza. La fel, un consum moderat de bere este asociat cu reducerea riscului de apariţie a diabetului și al afecţiunilor creierului.

Iată acum și care sunt proprietățile care fac din bere o băutură cu atâtea beneficii pentru sănătate:

– este bogată în aminoacizi, peptide, vitamina B, polifenoli

-prezintă niveluri scăzute de homocisteină (vedeți ce-i cu această substanță fără de care nu se poate, dar și dacă e prea multă strică)

– conţine melatonină, care contribuie la activităţile antioxidante, ocostatice şi imunitare din corp

– este o bună sursă de macroelemente – calciu (500 ml acoperă 15,5% din necesarul zilnic); clorul, potasiul şi fosforul reprezintă 3%. (fyi, în ce priveşte microelementele din bere, cea ucraineană este cea mai bogată în astfel de elemente)

– aproximativ 75% dintre substanțele minerale (elemente de natură anorganică indispensabile organismelor vii) și 80-90% dintre polifenolii din bere provin din malţ

– berea este singura băutură care conţine hamei, bogat în acizi alfa şi beta, uleiuri esenţiale, flavonoizi/ xanthohumol şi care are un efect sedativ (calmare) şi anxiolitic (relaxare), prin urmare berea fără alcool la cină este recomandată persoanelor supuse unui nivel ridicat de stres; reduce tulburările de somn.

– berea cu sodiu are potenţial antioxidant care poate activa proprietăţile antioxidante ale laptelui de mamă (vă mai amintiți, cele cu copiii mari de-acum, de îndemnul de-a bea bere pentru a spori lactația? :))

– berea cu sodiu nealcoolizată este luată în considerare inclusiv ca băutură pentru sportivi, deoarece studiile arată că efectele de rehidratare şi revitaminizare ar putea fi la fel de mari ca în cazul băuturilor funcţionale

Citiţi şi Sunt rotunjoară, îmi place berea şi sunt fericită

Câtă bere putem bea pentru a ne bucura doar de beneficii 

Cine nu știe azi că un consum exagerat de alcool este carcinogenic şi poate cauza cancer al cavităţii orale, al faringelui, laringelui, esofagului, colonului, ficatului şi chiar al sânului. Există și o doză acceptabilă: bărbaţii pot consuma 30 g alcool/ zi (două pahare), în timp ce pentru femei este acceptabilă doar jumătate din această cantitate (un pahar). În plus, un consum moderat de alcool trebuie susţinut şi de un regim de viaţă în general sănătos, iar persoanele care nu consumă de obicei nu ar trebuie să se apuce sub nicio formă de acest obicei doar pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea. 🙂 Ați înțeles?

Urmăriți-l pe dr. Thomas Thurnell, unul dintre vorbitorii cheie al celui de-al 9 lea Simpozion al Berii Europene şi al Sănătăţii de la Bruxelles:Citiţi şi

S-a deschis The DumpStore, primul magazin din care nu vrei să cumperi nimic

După 50 de ani, schimbările sunt mult mai profunde decât bufeurile și oboseala

Am 31 de ani și am depresie – o confesiune manual

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro