“Când cineva îmi spune că nu pot face ceva, atunci o fac.” Și Gertrude Ederle a traversat înot Canalul Mânecii

30 November 2023

Oamenii spun că femeile nu pot înota Canalul, dar eu am demostrat că pot” – Gertrude Ederle, 23 octombrie 1905 – 30 noiembrie 2003

6 august 1926: Înotătoarea americană Gertrude Ederle (20 de ani) intră în apele reci la Cap Gris-Nez, lângă Calais, Franța, și iese după ce străbate înotând crawl 56 de km în 14 ore și 31 minute la Dover, Kent, Marea Britanie.

Devine astfel prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii, doborând recordul de 16 ore și 30 de minute deținut de un bărbat. Acest record a costat-o în timp pierderea auzului – în 1928 s-a retras din activitatea competițională, în 1933 deja surzise. Mulți ani după, a fost profesoară de înot pentru copii cu deficiențe de auz. A trăit 98 de ani.

Cineva o unge pe tot corpul cu grăsime pentru a rezista în apele reci pe care urma să le înfrunte. © Bettmann/Corbis

În 1918, într-un moment în care femeile erau descurajate să participe la atletism, Ederle s-a alăturat echipei de înot a Asociației femeilor care înoată din New York City. Fondată de femei în 1917, a fost una dintre primele organizații sportive care a promovat sportul competitiv al femeilor în SUA. Ederle a abandonat școala la începutul adolescenței pentru a se antrena pe tot parcursul anului și la 15 ani a devenit prima fată care a înotat toată lungimea golfului New York.

În 1924, a câștigat trei medalii la Jocurile Olimpice de la Paris și până atunci stabilise deja 29 de recorduri mondiale în stilul liber feminin, inclusiv o cursă pe distanță lungă de la New York la New Jersey, un record care s-a menținut peste 80 de ani.

În 1925, sponsorizată de aceeași asociație, Ederle atacă cel mai bun test de anduranță al vremii – Canalul Mânecii. Numai că, la jumătatea drumului, antrenorul a întins mâna către ea în timp ce se afla sub un val mare, încălcare care a descalificat-o. Dar a revenit anul următor și a reușit!

Doar cinci bărbați mai trecuseră înot canalul înaintea ei și recordul ei a rămas nedepășit până în 1950, când Florence Chadwick a înotat canalul în 13 ore și 20 de minute. Și de atunci recordul a fost doborât de multe ori, dar nimic nu va schimba vreodată faptul că Trudy (așa i se spunea) a fost prima!

Aici, știrea despre performanța ei din The New York Times de pe 6 august 1926.

Două milioane de oameni au sărbătorit-o cu o paradă pe străzile din New York, a fost numită „Regina Valurilor” și „Venus unsă cu grăsime”, a fost una dintre primele atlete care au vizitat Casa Albă, iar președintele Calvin Coolidge a numit-o „cea mai bună fată a Americii”.

Traversarea Canalului Mânecii a ajutat-o să demonstreze că femeile pot fi mari atlete și a inspirat peste 60.000 de femei din SUA să obțină certificate de înot la Crucea Roșie în anii 1920.

Abia în 1965, Ederle a fost inclusă în International Swimming Hall of Fame și abia în 2020 s-a decis filmarea unei producții biografice cu Daisy Ridley în rolul ei.

Young Woman and The Sea este în stadiul de post-producție.

Citiți și despre Diana Nyad, primul om care a reuşit să traverseze înot golful dintre Bahamas şi Florida, 103 mile (1979), record nedoborât. Și vedeți filmul NYAD pe Netflix. Impresionant totul, povestea, performanța actoricească, filmările.Citiţi şi

 Super-mustața lui Kenneth Branagh – Murder on the Orient Express

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro