Cel mai bun preşedinte pe care nu l-am avut vreodată

5 November 2014

Vi-l mai amintiți? Cei născuți după ’89 n-au cum, dar, dacă au fost bine crescuți, e imposibil să mai aibă aceleași reacții ca ale părinților lor la imaginea și spusele unui astfel/alt fel de român.

ionratiu19901

Cum ar fi arătat astăzi România, dacă Ion Raţiu (click) ar fi fost ales preşedinte în 1990?… 

Vă reamintesc, în pragul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui, de minunea întâmplată în mai 1990: cel atât de disputat azi, cu 4,29 % din voturi – un procent mai valoros atunci decât ceea ce înseamnă el acum.

ion-ratiu-mineri

Apoi, în pofida urii viscerale față de orice român care n-a mâncat salam cu soia alături de noi în comunism, ardelenii (din Cluj) și bănățenii (din Arad) l-au vrut deputatul lor și în cei 10 ani, până la moartea sa în 2000, Rațiu a fost și vice-preşedinte al Camerei Deputaţilor, și ambasador şi negociator pentru integrarea României în structurile NATO. Zece ani în care aproape nici nu-mi mai pot imagina unde ar fi putut ajunge România, dacă…

ion-indrei-si-nicolae-ratiu

Ion Rațiu cu cei doi fii – Indrei și Nicolae

Iată cum gândea, în ce credea, acest om pe care prof.univ.dr. matematician Afrodita Iorgulescu l-a numit “cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut niciodată”:

– tinerii să plece, dacă vor, să-şi desăvârşească studiile în lumea mare, în Marea Britanie de exemplu, aş zice eu (n.red. era absolvent de Cambridge), dar să se întoarcă şi să pună umărul la dezvoltarea României, să se implice;

– oamenii politici să înţeleagă că lupta politică trebuie dusă cu argumente şi cu fairplay, că cei din tabăra opusă sunt adversari şi nu duşmani;

– oamenii din presă sa înţeleagă că toate situaţiile trebuie redate obiectiv, că trebuie să scoată în prim plan pe cei buni, nu pe cei răi, că trebuie să folosească un limbaj profesionist, democratic, elegant;

– noi toţi ceilalţi să fim mai receptivi la obiceiurile bune, pe care să le practicăm, şi mai intoleranţi faţă de obiceiurile rele, pe care să le respingem; să muncim mai cu sârg, mai bine.

Ce-ar mai fi de spus?…Citiţi şi

Câteva pagini din cartea tinereții

Frica de Dumnezeu

Nu mai am 30 de ani. Nici măcar 40. Dar sunt tânără, frumoasă și iubesc!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Octav / 9 November 2014 12:43

  Inca odata sunt surprins de naivitatea romanilor. Oricine poate spune. Ar trebui sa fim buni, ar trebui sa fim egali, ar trebui sa avem de toate, ar trebui sa fie bine ca sa nu fie rau. Un om destept vede mecanismele din spatele lumii in care traim si realizeaza ca aceste idealuri sunt imposibile. Viata e o competitie si atunci cand miza e suficient de mare, oricare dintre noi isi lasa principiile la o parte si cauta supravietuirea. Politicienii nu pot sa ii vada pe ceilalti ca si adversari cand e in joc viitorul, libertatea sau chiar viata lor. Omul e construit asa. E o adaptare la viata pe pamant. Nu e ceva ce se poate schimba in cateva generatii prin educatie. Fair play ul e o inventie a jocurilor pe mize relativ mici cum sunt cele din majoritatea sporturilor. In viata nu exista fair play. Si totusi exista solutii sa convietuim si sa ne fie bine. Omenirea si-a creat mecanisme de autoreglare cum sunt cele din economie problema noastra este ca nu le aplicam in politica. Ca nu intelegem ca un politician nu il alegi si uiti de el. Mergi zilnic la el si il tragi de maneca. Iti ceri drepturile public si te solidarizezi cu cei asemeni tie. Ratiu nu ar fi fost un presedinte bun pentru ca era un idealist. Iar noi nu vom avea un presedinte bun pana cand noi insine nu vom deveni mai putin idealisti si mai activi in viata politica.

  0
  0
  Reply
 2. Alexandru / 5 November 2014 21:32

  Am plins. A fost sansa tarii noastre, Doamne ai mila de Romania!.

  0
  0
  Reply
 3. Jurnalul unei mame / 5 November 2014 9:19

  Multe, dar prea puțini dispuși să asculte… Nu mă înțelegeți greșit, nu dau înapoi, suntem mulți, foarte mulți, zic prea puțini în comparație cu cei care gandesc pe termen scurt și foarte scurt.
  Poate am fi mai mulți dacă acest articol ar ajunge sub ochii mai multor români, iar mesajul lui la sufletele lor…

  0
  0
  Reply
 4. OVANA / 5 November 2014 8:36

  De cate ori nu m-am intrebat unde ar fi fost Romania astazi daca Ion Ratiu ar fi ajuns presedinte ???
  Dumnezeu sa-l odihneasca !

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro