Ciudata lume a Ninei Leen

25 September 2016

La începuturi, revista LIFE obişnuia să coboare în stradă, printre americani pentru a le ilustra fotografic stilul de viaţă, devenind astfel un document în imagini al istoriei recente a Americii. Unul dintre fotografii revistei LIFE este Nina Leen, născută în Rusia. Prima sa fotografie publicată de revista americană – a unor ţestoase luptându-se – au transformat-o în una dintre primele femei fotograf care au colaborat cu LIFE.

Cele mai cunoscute fotografii ale sale sunt cu animale – pe care le-a iubit mai mult decât pe oameni. Totuşi, fotografiile sale de modă, fotografiile în care a surprins ritualurile de frumuseţe feminină sau instantanee de viaţă reuşesc să transmită aceeaşi încordare şi suspans precum un film de Alfred Hitchcock sau David Lynch.

Iată câteva dintre lucrările sale realizate pentru LIFE.

nina_leen_norma_richter-644x650

Norma Richter (model), într-o rochie cu imprimeuri cu propriul portret.

nina_leen_girls

Tripleţii erau destul de rari în acea perioadă. Tripletele Dee, cu coafuri diferite, au apărut în LIFE. Câţiva ani mai târziu, Leen le-a imortalizat în fotografii de modă, pe plajă.

nina_leen_sorority_initiation-505x650

Reuniune de vrăjitoare în 1944? Atmosfera ezoterică surprinsă aici de Leen face parte din proiectul ei care ilustrează un nou fenomen – adolescentul american.

nina_leen_hemlines-650x527

Ca să ştii cum se poartă o fustă.

nina_leen_republican_womens_smoker-650x506

O fi „politically incorrect”, dar membrele Clubului Republican al Femeilor Tinere din Milford nu au ezitat, în 1914, să se distreze precum bărbaţii. Au organizat o searată tipic masculină, cu tutun, carţi de joc, striptease şi altele asemenea.

nina_leen_hedy_lamarr_fan

Un fan se odihneşte pe o pernă imprimată cu chipul idolului său, Hedy Lamarr. Acest lucru a fost posibil datorită celei mai noi tehnologii ale anului 1947.

nina_leen_beauty_lessons

Lecţie de frumuseţe a unei  ciudate rase de extratereştri. A, stai, sunt oameni! 

nina_leen_margaret_severn_mask-650x650

Margaret Severn – dansatoarea care obişnuia să folosească până la 12 măşti în spectacolele sale.

nina_leen_round_lip

O fată care nu ştie să-şi aplice corect rujul…

nina_leen_bird_hairstyle

Vertigo? sau Păsările? O imagine desprinsă parcă dintr-un film de-al lui Hitchcock.

nina_leen_summer_fashion_1952

 O fotografie de modă – puţin suprarealistă, dar nu atât de tensionată. În fond, este vorba doar de moda de vară…

O altă serie de lucrări ale Ninei Leen pentru revista LIFE sunt cele care ilustrează „bărbatul american”. Datorită originii sale şi a faptului că la vremea respectivă se afla de numai câţiva ani în America, a fost considerată ca fiind perfectă pentru acest proiect, întrucât deja cunoştea bărbatul american, fără însă să fi ajuns să se familiarizeze prea tare cu el.

american-man-1

Ce a mai observat Nina la bărbaţii americani este că le place să-şi ţină picioarele cât mai sus, cocoţate pe mese, indiferent că se releaxează sau se află la birou.

american-man-2

Un alt grupaj fotografic este realizat în birourile din New York ale agenţiei de publicitate Young & Rubicam, înfiinţată în 1923 şi care şi azi funcţionează la aceeaşi adresă pe Madison Avenue. Practic, vorbim de fotografiile adevăraţilor „Mad Men”.

1a48c3a4c5d3de93_large

04aa8fa928d22421_large

4b167d8be1030bb7_large

61b935fd175576b4_large

81dafe7b5c53255b_large

48404b56e3790d85_large

382609033541e32a_large

dbc9c44729769a48_large

dcede8f8e9e93673_large

După perioada LIFE, Nina a continuat să fotografieze şi să publice cărţi, majoritatea despre animale. Mai ales lilieci, pentru care avea o slăbiciune aparte.

orzak-family-nina-leen

Fotografiile ei însă au depăşit graniţele terestre – la propriu, pentru că o lucrarea de-a sa înfăţişând patru generaţii ale unei familii din munții Ozark a fost aleasă să zboare pe Voyager Spacecraft, ca fiind reprezentativă pentru umanitate, în caz că extretereştii există şi descoperă mesajul oamenilor.Citiţi şi

Ar fi făcut orice pentru atenție și chiar a făcut

Mamă/Fiică – expoziția – radiografie a celor mai strânse legături

Ormond Gigli și cea mai bună fotografie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro